• Pregleda: 6411

Problem stanovnika Skadarlijske ulice premešten na novu lokaciju

Javna prezentacija Studije o proceni uticaja skladišta i platoa za tretman neopasnog otpada na životnu sredinu, čiji je naručilac „Eko metalologistik“, izazvala je veliko nezadovoljstvo građana MZ „Zorka“ i nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine.
Problem stanovnika Skadarlijske ulice premešten na novu lokaciju

Iako je zbog brojnih problema sa komšilukom u Skadarlijskoj ulici, vlasnik firme „Dado metal“, Dalibor Gregorčić rešio da firmu preseli na novu lokaciju, na adresu Put Edvarda Kardelja 122,  problem nije rešen. Nove komšije takođe, oštro se protive da u blizini njihovih domova, u stambenom bloku, počne sa radom firma za prikupljanje, transport, skladištenje i tretman metalnog i plastičnog otpada, jer proizvodi kako kažu, nesnošljivu buku.

- Između mog i njegovog objekta ima samo 2m, tu je nama sada dečje igralište. Ako on bude nastavio da radi to što planira tu nećemo moći da boravimo mi, a ne deca. To dimi, škripi, tu rade, seku fleksom i lupaju. Nemaju ni radno vreme, nije važno koje je doba, nekad rade u ponoć, u jedan sat noću - kaže Josip Kovačević, stanovnik Ulice Edvarda Kardelja.

Gregorčić kaže da će raditi sve u skladu sa propisanim uslovima, te da će poštovati radno vreme od 7 do 15 ili 17 časova, kao i da će prema komšijama podići zid kao zvučnu izlolaciju.

- Stavićemo panelski zid od 2 m što bi trebalo da bude dobar izlolator. Gasno sečenje nije glasnije od rada motora na automobilu, fleksom sečemo samo pojedine komade maksimum sat, dva tokom dana - kaže Dalibor Gregorčić, vlasnik firme„Dado metal“ i osnivač „Eco metalologistik“- Ako napravimo neki propust tu su inspekcije da nas sankcionišu, ne možemo mi svojevoljno raditi nešto što nije po zakonu.

Iako je zadovoljna što je lokalna samouprava organizovala  javnu prezentaciju i što su građani dali niz primedbi, Snježana Mitrović iz organizacije „Terra‘s„  kaže da to nije dovoljno, te da je veoma neprijatno iznenadilo saznanje da je firma „Eco metalologistik“ već počela da radi na lokaciji za koju nije dobila dozvolu.

- Predstavnike lokalne samouprave sam pitala zašto Odsek za zaštitu životne sredine nije obavestio inspekciju da on radi bez dozvole, jer su mi iz inspekcije pokazivali da nisu upoznati da radi a nema dozvolu. Po Zakonu o inspekcijiskom nadzoru obavezni su da obaveste inspekciju, jer je u pitanju divlji rad. To mi je bilo najveće neprijatno iznenađenje - kaže Mitrović.

Kako su i posle javne prezentacije obe strane ostale na svom stanovištu, komisija će odlučivati o primedbama građana te ih uvrstiti ili ne u Studiju. Ako Studija bude prihvaćena, biće izdata dozvola za rad.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Lala Odgovori
Ha ha ha, vic dana. Inspekcija će ih sankcionisati! Ni dan danas nije dobio ni jednu kaznu od inspekcijske službe. Svi su oni potplaćeni i sad im dobro dođe i ova situacija, mogu još više da trpaju u svoj džep. Kriminal, korupcija plus mafija. Baš to treba sad pored osnovne škole! Roditelji neka se plaše da li će im deca doći u redu kući iz škole. Puna će biti ulica i taj deo sa c..... Bože sačuvaj ko rukovodi u ovom gradu!!!!!!!!
imre Odgovori
Ne znam Kako Uopšte može dobiti Dozvolu za takav posao u Naseljenom mestu
Građanin Odgovori
Zašto Imenom i prezimenom ne navede odgovorne iz odbora za zaštitu okoline .Zašto ? iMENOM I PREZIMENOM NE NAVEDE ODGOVORNE U INSPEKCIJAMA . Zašto ne zatraži sankcionisanje tih odgovornih osoba sa punim imenom i prezimenom. Ovako oni se sakrivaju iza imena organa u kom kobejagi rade ,a love u mutnom.
Stanovnik Skadarlijske ulice Odgovori
Mozete pogledati kako se nasa inspekcijska sluzba trudi da sankcionise ako neko radi protiv izdate dozvole. Samo da ne prodju jadni stanovnici kao mi. Joj njima ako Sluzba za zastitu zivotne sredine pocinje da stiti njihovu zivotnu sredinu. Oni su najvise odgovorni za nastalu situaciju sto nam se dogodilo.
Komšija Odgovori
Dotični Gospodin na lokaciji Edvarda Kardelja radi punom parom več od 15.08.2016. Rastavlja automobile, seče sve što dovlači, vrši istovar i utovar raznih zagađivača. Radi punim kapacitetom naročito posle 15 sati kada nema kome da se žalimo, i ako se žalimo on dobije dojavu i zaključava sve i ode. Više navrata smo se žalili inspekcijskim sužbama bez većih uspeha. Mi bi da naglasimo da gospodin nema nikakve dozvole za ovu lokaciju, znači radi protiv zakonito[*...*]. Kako da zaštitimo našu decu od ovakvih zagađivača? Naša deca idu u školu blizu tog otpada. Kako da pustimo njih sami da odu peške ili biciklom ispred tog otpada da ne stradaju zbog izlaza-ulaza mnoštvo vozila ( kamiona ). [*...*]Prema tome ovde u ovakvom okruženju ne može da bude jedan otpad koji je zagađivač i koji se ne pridržava zakona. Imate uvid u slike kako je pre i posle izgledao plac .
psiholoskinja
Svaka cast za fotografije, ima li veceg dokaza od ovog?!
wolf Odgovori
Raserati bandu i zaostavstinu DS iz Opstine...ovi ljudi nisu strucni ni za procenu samih sebe a kamoli bilo kakvog problema,sujetni...protiv gospodje koja sedi upravo tu su podignute krivicne prijave koje stoje u fijokama zbog krsenja Zakona o dobrobiti zivotinja,o cemu dalje treba pricati.
psiholoskinja Odgovori
Doticni istupa sa firmom koja nema dozvolu za rad po tenderima bez imalo straha jer ima odlicnu pozadinu, pa ko razume shvatice!
upuceni Odgovori
Zanimljivo je da posle svih problema koje su imali stanovnici Skadarlijske sada grad pravi isti propust i samim tim namece isti problem drugim gradjanima.Zanimljivo je da vlasnik firme nije platio ni jednu vecu kaznu i ako je inspekcija skoro svakodnevno pozivana zbog svakojakih prekrsaja.Ulicom su prolazili teretnjkaci i niko nije nista preduzimao sve dok stanovnicima nije prekipelo pa su vise puta blokirali saobracaj.Moram napomenuti da ova borba sa gradskom vlasti(posto neko sve ovo ne bi mogao raditi da ga neko sa vrha ne podrzava) traje oko 7 godinaLicno ne verujem ni rec Gregorcicu jer je otpad radio i van radnog vremena, utovar metala je stavarao nesnosnu buku, teretnjaci su unistili i onako losu ulicuNapominjem da ovakvo ponasanje ne bi bilo moguce da je inspekcija radila svoj posao kako treba, da je policija reagovala na pozive gradjana, da je gradska uprava odradila svoj posao po zakonu...Sve u svemu, trula drzava!
psihološkinja
Sve je ovo istina, i mnogo toga još i svi ovo znaju, ali džaba nam.
Posle Nove Godine videćete kreće da radi punom parom legalno sa sve dozvolama,
dobro je on to sve platio, a mi ćemo biti budale sa magarećim ušima na glavi.
Lana Odgovori
Recite mi gde se nalaze ostali otpadi gospodo draga?
psiholoskinja
Sigurno u neposrednoj blizini vrtica NE! A sem toga gospodjo draga drugi otpadi se ne bave rasturanjem i secenjem otpadnih automobila kao vi.
Lana Odgovori
Opet neko ostavio vrata od psihijatrije otvorena?Kolko l...a na jednom mestu .Prvo trosite vreme coveka koji samo hoce da RADI POSTENO ,zatim pravite od muve slona treba vas sve lepo tuziti i to visem sudu zbog uznemiravanja,da sam na Dadinom mestu otisao bi sa svim novinama,vestima, i svim dokazima koje imam i takvu odstetu trazio od drzave,odgovornog za sve ovo gospodina Ke ....a da mu vise nevi palo na pamet da ulazi u tudja dvorista nocu sram vas bilo sve .Kakvu buku stvara firma gospodina K....a koja je par kuca dalje od Dade u cije dvoriste ulaze kamioni i to sleperi?Ljubomorni ste i jadni
psiholoskinja
Posteno?! Jel posteno raditi otpadne automobile koji se nalaze u kategoriji opasnog otpada i posebnih tokova?
Lala Odgovori
Ove nije rec o komsijama koji vec davno ne rade u komsiluku nego o novoj firmi koje ce opet upropastiti zivotu sredinu. Tamo je SKOLA 300 metara koju bi trebalo stititi cuvati od ovakvih zagadjenja i od takvih teretnih vozila. A da ne pricamo o ljudima koji ce se tamo okretati. Povucite se vi u svoj mali ducan i bolje da cutite o postenim poslovima doticnog coveka.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.