Komentara: 15
Pregleda: 7329

Problem stanovnika Skadarlijske ulice premešten na novu lokaciju

26.12.2016. u 15:21h > 21:27
Izvor: Subotica.com
Javna prezentacija Studije o proceni uticaja skladišta i platoa za tretman neopasnog otpada na životnu sredinu, čiji je naručilac „Eko metalologistik“, izazvala je veliko nezadovoljstvo građana MZ „Zorka“ i nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine.
Problem stanovnika Skadarlijske ulice premešten na novu lokaciju

Iako je zbog brojnih problema sa komšilukom u Skadarlijskoj ulici, vlasnik firme „Dado metal“, Dalibor Gregorčić rešio da firmu preseli na novu lokaciju, na adresu Put Edvarda Kardelja 122,  problem nije rešen. Nove komšije takođe, oštro se protive da u blizini njihovih domova, u stambenom bloku, počne sa radom firma za prikupljanje, transport, skladištenje i tretman metalnog i plastičnog otpada, jer proizvodi kako kažu, nesnošljivu buku.

- Između mog i njegovog objekta ima samo 2m, tu je nama sada dečje igralište. Ako on bude nastavio da radi to što planira tu nećemo moći da boravimo mi, a ne deca. To dimi, škripi, tu rade, seku fleksom i lupaju. Nemaju ni radno vreme, nije važno koje je doba, nekad rade u ponoć, u jedan sat noću - kaže Josip Kovačević, stanovnik Ulice Edvarda Kardelja.

Problem stanovnika Skadarlijske ulice premešten na novu lokaciju

Gregorčić kaže da će raditi sve u skladu sa propisanim uslovima, te da će poštovati radno vreme od 7 do 15 ili 17 časova, kao i da će prema komšijama podići zid kao zvučnu izlolaciju.

- Stavićemo panelski zid od 2 m što bi trebalo da bude dobar izlolator. Gasno sečenje nije glasnije od rada motora na automobilu, fleksom sečemo samo pojedine komade maksimum sat, dva tokom dana - kaže Dalibor Gregorčić, vlasnik firme„Dado metal“ i osnivač „Eco metalologistik“- Ako napravimo neki propust tu su inspekcije da nas sankcionišu, ne možemo mi svojevoljno raditi nešto što nije po zakonu.

Iako je zadovoljna što je lokalna samouprava organizovala  javnu prezentaciju i što su građani dali niz primedbi, Snježana Mitrović iz organizacije „Terra‘s„  kaže da to nije dovoljno, te da je veoma neprijatno iznenadilo saznanje da je firma „Eco metalologistik“ već počela da radi na lokaciji za koju nije dobila dozvolu.

- Predstavnike lokalne samouprave sam pitala zašto Odsek za zaštitu životne sredine nije obavestio inspekciju da on radi bez dozvole, jer su mi iz inspekcije pokazivali da nisu upoznati da radi a nema dozvolu. Po Zakonu o inspekcijiskom nadzoru obavezni su da obaveste inspekciju, jer je u pitanju divlji rad. To mi je bilo najveće neprijatno iznenađenje - kaže Mitrović.

Problem stanovnika Skadarlijske ulice premešten na novu lokaciju

Kako su i posle javne prezentacije obe strane ostale na svom stanovištu, komisija će odlučivati o primedbama građana te ih uvrstiti ili ne u Studiju. Ako Studija bude prihvaćena, biće izdata dozvola za rad.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 7329

Povezane vesti

Povezane teme

skladište opasnog otpada

zaštita od buke

otpad

zaštita životne sredine

upravljanje otpadom

javna rasprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.