Komentara: 22
Pregleda: 5773

Otpad u Skadarlijskoj će biti izmešten za šest meseci

01.04.2015. u 13:44h
Izvor: Subotičke novine
Nakon što su građani u nekoliko navrata blokirali put, došlo je i do fizičkog sukoba 13. marta. Komunalna policija u poslednja dva meseca preko stotinu puta je intervenisala u Skadarlijskoj ulici. Građani su nezadovoljni preduzetim merama a gradonačelnik obećava preseljenje otpada za šest meseci
Otpad u Skadarlijskoj će biti izmešten za šest meseci

O ovom problemu popričali smo sa gradonačelnikom Jeneom Maglaijem:

U kojoj je fazi rešavanje problema u Skadarlijskoj ulici, kako ga vidite i kada se može očekivati, s obzirom da građani razumeju da ništa ne može da se reši „preko noći“, ali kažu da su vam se prvi put obratili pre više od godinu dana?

- Jedino rešenje za Skadarlijsku ulicu i za funkcionisanje preduzeća „Dado metal“ jeste njegovo izmeštanje sa te lokacije.  Sa vlasnikom, gospodinom Daliborom Gregorčićem, imamo o tome dogovor i on je spreman da se premesti na drugu lokaciju uz pomoć grada, i ja računam da ćemo za šest meseci da rešimo taj problem i da je to realan rok za njegovo preseljenje.  To je način da više nemamo problema sa bukom i eventualno zagađenjem životne sredine, na šta su se građani pozivali ali za čega nije bilo dokaza jer je više inspektora izlazilo i nisu utvrdili ništa što bi na to ukazivalo. Nije tu samo lokalna samouprava kriva, ima tu i republičkih i pokrajinskih propisa koji, na žalost, ne regulišu do detalja tu oblast i zbog toga i dolazi do ovakvih problema. U Subotici imamo više takvih objekata čijem rešavanju ćemo morati da pristupimo sistematski i „Dado metal“ će biti prvi s kojim ćemo u dogovoru uspeti da uradimo izmeštanje na drugu lokaciju. S druge strane, treba da pružimo i mogućnost da ovi preduzetnici imaju adekvatne preduslove za rad u smislu infrastrukture i neophodne opreme da bi ispunili uslove zaštite životne sredine.

Da li se izmeštanje preduzima zato što otpad u Skadarlijskoj ne ispunjava uslove za rad ili zbog reagovanja građana?

- To je zbog reakcije građana, a s druge strane mislim da je tamo neadekvatna lokacija da pored stambenih zgrada budu smešteni objekti koji obavljaju takvu delatnost koja zahteva ulazak teških kamiona, stalnu buku i tako dalje, jer niko ne bi voleo da pored njegove kuće ili njegovog stana postoji takva privredna aktivnost.  Rekao sam da „Dado metal“ nije jedini koji radi na takvoj lokaciji i zato moramo da pokrenemo inicijativu da one budu izmeštene tamo gde neće remetiti miran život građana i neće oštećivati infrastrukturu, prvenstveno puteve.

Otpad u Skadarlijskoj će biti izmešten za šest meseci

U Skadarlijskoj dva vozila ne mogu da se mimoiđu

To znači da ubuduće treba povesti više računa kada se za određene delatnosti, među kojima je i otvaranje auto-otpada, izdaju dozvole za rad?

- Iniciraću i već sam inicirao u tom smislu promenu određenih planskih dokumenata i donošenje gradskih odluka kojima ćemo paziti gde će se moći izdavati dozvole za obavljanje ovakvih delatnosti koje zahtevaju ulazak teških kamiona i gde je velika buka i koje mogu da ugrožavaju susedstvo ili stvaraju oštećenja. Za njihovo normalno funkcionisanje i rad potrebno je ispuniti određene infrastrukturne preduslove na takvim lokacijama.

Iz ovog ili onog razloga, nepostojanja uslova ili (ne) opravdanog revolta građana, izmeštanje će predstavljati trošak za grad?

- Ne znam koliko će to stajati ali će sigurno biti jeftinije da ga izmestimo nego da ostane tamo i da se borimo sa građanima i da i dalje imamo ovakve probleme. I ne može nešto mnogo da košta.

U međuvremenu, dogodile su se i blokade puta u nekoliko navrata, zatim i incident 13. marta kada je oštećen automobil jednog od građana, oni najavljuju i nove blokade?

- To je stvar za policiju i to sam i rekao građanima: niko ne može da zatvara ulicu! Mogu oni na taj način da se bune, to je legalan način, ali tada mogu da računaju na to da će biti podnete prijave protiv njih što je takođe stvar policije da u tom slučaju reaguje ako neko zatvara ulicu i zabranjuje prolaz ostalim sugrađanima.

Ovim, nazovimo ga „prelaznim“ ili privremenim rešenjem dok se otpad ne iseli građani nisu zadovoljni, pogotovo ne odobrenjem da se „Dado metalu“ dozvoli nedeljno ulazak dva do tri vozila teža od 7,5 tona. Kažu da je to mnogo više i da takva selektivna zabrana ne može da sačuva njihov mir, pogotovo što se rastavljanje vozila, uz veliku buku, kako tvrde, radi uglavnom noću?

- Za poslednja dva meseca u Skadarlijsku ulicu Komunalna policija izlazila je preko stotinu puta, i građani preteruju u nekim stvarima. Tačno smo izračunali koliko su puta u proseku ulazili teški kamioni – nedeljno dva i po puta! Znači pustimo te priče, građani ne da nisu došli do gradonačelnika nego pet-šest godina niko nije hteo ni da razgovara sa njima, ja sam prvi koji razgovara sa njima i koji želi da reši taj problem.  Dakle treba i oni da shvate neke realnosti i da se na taj način ponašaju.

Dozvola za ovakav način rada otpada na toj lokaciji, koji inače funkcioniše od 2007-2008. godine, izdata je 5. juna 2013. godine.  Ona glasi na adresu Skadarlijska 63, za koju građani tvrde da se ne vodi kao vlasništvo Dalibora Gregorčića.  Zatim, rešenja ekološkog inspektora izdata u četiri navrata prilikom kontrole „Dado metala“ su na adrese Skadarlijska 65, Skadarlijska 65/a, adresa za koju kažu da ne postoji, a onda i na Skadarlijsku 67. Oni navode da je na tom potezu Daliborova supruga vlasnica njive 6. klase i vinograda 2. klase. Šta je od toga tačno i kako je mogla da bude izdata dozvola?

- To pitajte one koji su je izdali 2013. godine, ja tada još nisam bio gradonačelnik. I kako je mogao da radi 2007-2008. godine, pet godina unazad, pitajte moje prethodnike.

Šta kažu građani Skadarlijske ulice

Jelena Batinić, Skadarlijska 38: Imamo i buku, i zagađenje vazduha, i pucanje zidova na kućama zbog prolaska teških vozila, i zasipanje prašinom ili blatom, zavisno od doba godine. Nemamo gde da se sklonimo kada idemo putem, penjemo se po ogradama da izbegnemo kamione, sa kojih često pada otpad.

Gabrijela Simić, Skadarlijska 17: Šokirao me je nastup gradonačelnika kada je bio ovde i rekao „Mogu da mu zabranim rad, ali neću! Gledaću najkasnije za šest meseci da ga izmestim odavde!“ To je bilo u januaru, sada je već kraj marta. Postoji tabla da je zabranjen prolaz vozilima preko 7,5 tona, ali pošto ima ovde firmu, navodno ima pravo na „neka“ vozila koja su upisana u „neki“ spisak da mogu da uđu – tako su nam rekli kada je 13. marta nakon incidenta bila policija i saobraćajna policija.  Kada smo sutradan otišli kod gradonačelnika i pitali ga, on je rekao: „Takav spisak ne postoji“.

Marko Perčić, Skadarlijska 36: Nema uslova da ovde obavlja ovakvu delatnost i onaj ko mu je izdao dozvolu je glavni krivac.  Kada nema vetra ponekad po ceo dan se prašina ne sleže. Buka je kao da vam voz prolazi pored kuće. Noću, kada radi presa, i pored zatvorenih prozora ne možemo da spavamo, a udaljeni smo sto metara! Uzalud zovemo komunalnu policiju.

Eržebet Perčić, Skadarlijska 36: Kao čovek mi nije smetao, a sada sam ogorčena! Vređaju nas i ponižavaju. Pre nekoliko dana unuk je došao mokar i blatnjav, skroz okupan od vozila koje je prošlo. Ne znam šta će biti, ni gradonačelnik nas ne podržava.  Izneću stolicu i sešću nasred puta pa neka me zgazi!

Danica Stanić, Skadarlijska 47: Da li ispušta otpadnu vodu u zemlju, ne znamo, ali naša voda iz bunara, koji je na dubini od 56 metara, više ne može da se pije jer se oseća na naftu! Smeta nam buka noću, iako smo 300 metara daleko!

Atila Kenjereš, Skadarlijska 62: U petak, 13. marta, sam krenuo kolima i na najužem delu ulice susreo se sa teretnim vozilom.  Nisam hteo da idem u rikverc nekoliko desetina metara, jer je on bio bliže izlasku iz ulice. Došao je Dalibor, šutirao mi automobil, otkinuo retrovizor, razbio žmigavac, oštetio limariju. Pretio je građanima koji su se okupili. Protiv njega sam podneo tužbu.

Otpad u Skadarlijskoj će biti izmešten za šest meseci

Kenjereš pored oštećenog automobila

Zakon o upravljanju otpadom?

Prema Zakonu o upravljanju otpadom (2009.), ukoliko operater ne zadovoljava uslove za obavljanje delatnosti, moguće je da se:

Član 23 - zabrani utovar i transport otpada ako se ne obavlja u zatvorenom vozilu, kontejneru ili na drugi odgovarajući način koji onemogućava rasipanje ili ispadanje otpada prilikom transporta, utovara ili istovara

Član 27 - zabrani skladištenje otpada na mestima koja nisu tehnički opremljena za privremeno čuvanje otpada i/ili nemaju dozvolu za skladištenje kao i ako je istekao propisani period skladištenja.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 5773

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.