Komentara: 7
Pregleda: 2804

Predsednik gradske Skupštine razgovarao sa direktorkom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

07.04.2021. u 17:45h
Izvor: Subotica.com
Predsednik Skupštine grada sastao se sa direktorkom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kroz razgovor su sagledane sve aktuelnosti u vezi sa urbanističkim pitanjima i zaštitom spomenika kulture u Subotici.
Predsednik gradske Skupštine razgovarao sa direktorkom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

Predsednik gradskog paralamenta, Balint Pastor, zahvalio se na podršci Republičkog zavoda u vezi sa očuvanjem ambijentalne celine gradskog jezgra Zone 2 i profesionalnom pristupu u svim pitanjima zaštite građenog nasleđa. On je rekao da se ne sme ponoviti ono što se desilo u Ulici braće Radić, kada je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture takođe dao svoje stručno mišljenje, koje se nije ispoštovalo od strane ranijeg rukovodstva grada.

On je istakao da mu je veoma drago što je postignut konsenzus unutar Gradske uprave o tome da se ne uništi ništa što predstavlja vrednost u centru grada.

- Interes svih nas je očuvanje prostorne ambijentalne celine, koja predstavlja kulturnu baštinu i veliki turistički potencijal, prednosti koje treba znati pažljivo i efikasno iskoristiti. Pored kulturološkog značaja, jasan je i ekonomski značaj, jer promišljena promocija i dobra strategija mogu učiniti Suboticu privlačnom destinacijom - rekao je Pastor.

Direktorka Republičkog zavoda, Dubravka Đukanović, rekla je da su zaštićene zgrade i ambijentalne celine neobnovljivi resursi, te da oni predstavljaju prioritet u svakoj sredini. To ne znači da se neke promene ne mogu izvesti, ali da one ne smeju biti drastične.

Predsednik gradske Skupštine razgovarao sa direktorkom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kultureNa sastanku je bilo reči i o potrebi obnove fasade Gradske kuće, jer je veoma važno da se radovi izvedu u što kraćem roku, kako ova velelepna zgrada ne bi bila mesecima ograđena i pokrivena. Govorilo se i o obnovi fasade Gradske biblioteke, za šta po planovima postoji mogućnost da se uradi do kraja ove godine, jer su sredstva putem aplikacije obezbeđena za ulazni deo zgrade, a u zavisnosti od dalje uspešne projektne aktivnosti, postoji mogućnost da se izvedu radovi i na celoj zgradi.

Pastor je zatražio pomoć od predstavnika Republičkog zavoda u vezi sa organizacijom stručne konferencije na temu gradskog jezgra u službi turizma i primera dobre prakse nekih domaćih i inostranih gradova u očuvanju i rekonstrukciji zaštićenih zgrada, kako u privatnom, tako i u javnom vlasništvu. Ovaj stručni skup bi se, u zavisnosti od epidemiološke situacije, mogao održati na jesen ove godine.

Direktorka Republičkog zavoda je izrazila spremnost u daljoj saradnji i pružanju stručne podrške po svim pitanjima iz njihove nadležnosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 2804

Povezane vesti

Povezane teme

zaštita nasleđa

balint pastor

zaštita kulturnog nasleđa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.