Komentara: 22
Pregleda: 14180

Nova zgrada u Ulici Braće Radić biće uklopljena u prostorni ambijent

06.03.2020. u 17:47h
Izvor: Subotica.com
Sekretarijat za građevinarstvo grada Subotice izdao je građevinsku dozvolu 3. marta investitoru "DG construction company", a već sutradan počeli su pripremni radovi za izgradnju višeporodične stambeno-poslovne zgrade u Ulici Braće Radić, na mestu srušenih kuća pod brojem 41, 43 i 45. Tome je prethodila izrada projektno-tehničke dokumentacije i dobijanje lokacijskih uslova, u čemu su zajednički učestvovali Gradska uprava, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica i Ministarstvo kulture.
Nova zgrada u Ulici Braće Radić biće uklopljena u prostorni ambijent

Nakon nekoliko meseci pauze, građevinske mašine ponovo su zabrujale u Ulici Braće Radić. Mašine su ušle na teren 4. marta, a trenutno se odnose šut i ostaci kuća koje su srušene krajem oktobra prošle godine. U razgovoru za naš sajt Igor Dulić, odgovorni inženjer "DG construction company", objašnjava da je firma najpre pristupila izradi projektno-tehničke dokumentacije, za koju je Sekretarijat za građevinarstvo 28. januara izdao lokacijske uslove za izgradnju višeporodične stambeno-poslovne zgrade. Ceo proces nadzirao je i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, koji je firmi dodelio arhitektu konzervatora da prati tok izgradnje objekta, sve do tehničkog prijema.

- U dogovoru sa arhitektom konzervatorom predloženo je da se izmeni deo projektno-tehničke dokumentacije i uskladi sa novim uslovima za izmenu prethodno izdatih lokacijskih uslova. To znači da smo dobili manju kvadraturu, broj stanova je smanjen sa 36 na 34, a objekat će biti prizeman sa dva sprata, tako da prati venac zelene zgrade na koju se naslanja. U dvorišnom delu nalaziće se jedna uvučena etaža, tako da ne bude vidljiva za pešake, a koja je prvobitno trebalo da se nalazi uz ulicu. Mi smo te uslove prihvatili i 24. februara, od Sekretarijata za građevinarstvo, dobili smo izmenu lokacijskih uslova, posle čega se išlo na građevinsku dozvolu koju smo dobili 3. marta - objašnjava Dulić.

Nova zgrada u Ulici Braće Radić biće uklopljena u prostorni ambijent

Nova zgrada u Ulici Braće Radić biće uklopljena u prostorni ambijent

Da je Međuopštinski zavod nadzirao ceo postupak, potvrđuje Fjodor Petrov, sekretar ove ustanove, koji kaže da je izmena lokacijskih uslova urađena u skladu sa uputstvom koje je izdalo Ministarstvo kulture. Po njegovim rečima, Međuopštinski zavod je potom izradio tehničke mere koje podrazumevaju interpolaciju, odnosno usaglašavanje izgleda zgrade sa postojećim objektom koji se nalazi pod brojem 45A, a koji je valorizovan kao objekat od vrednosti.

- Ovaj objekat je izgrađen 1928. godine sa stilskim elementima secesije. Fasadno platno je jednostavnih linija, bez dekoracija, objekat je akcentovan središnjim rezolitom gde je na spratu balkon, a na objektu su rađeni jednokrilni, dvokrilni i trokrilni prozori, u gornjoj zoni izdeljeni, što je odlika secesije - kazao je Petrov.

Nova zgrada u Ulici Braće Radić biće uklopljena u prostorni ambijent

Ovi uslovi diktiraće i izradu idejnog rešenja za konačan izgled fasade zgrade, za koje Dulić kaže da će u biti gotovo u narednih mesec dana.

- Imaćemo interni konkurs koji ćemo raditi zajedno sa arhitektom konzervatorom. Izradićemo oko 5-6 idejnih rešenja i za mesec dana ćemo imati konačan izgled fasade, koja će u potpunosti biti usaglašena sa zahtevima Međuopštinskog zavoda - kaže Dulić, dodajući da se završetak izgradnje objekta očekuje u narednih godinu dana. - Od prvog dana smo rekli da smo apsolutno spremni na saradnju sa svim nadležnim institucijama, jer hoćemo da to bude jedan reprezentativan objekat, a da, s druge strane, zbog toga niko nema problema i da se ta priča završi tako da to bude zgrada za ponos svih nas.

Nova zgrada u Ulici Braće Radić biće uklopljena u prostorni ambijent

Podsetimo, rušenje kuća pod brojevima 41, 43 i 45 u Ulici Braće Radić izazvalo je burnu reakciju javnosti, jer su uklonjene uprkos Odluci Vlade Srbije iz jula prošle godine, koja je ovu ulicu proglasila za nepokretno kulturno dobro. Njihovo rušenje omogućeno na osnovu izmene Plana detaljne regulacije za deo prostora oivičen ulicama Maksima Gorkog, Beogradski put, Blaška Rajića i Senćanski put, a koji je Skupština grada Subotice usvojila 10. oktobra 2019. godine, ali i prekvalifikacijom vrednosti objekta pod brojem 43 koji je zbog, kako je Međuopštinski zavod tada obrazložio, dotrajalosti i nemogućnosti rekonstukcije valorizovan kao objekat bez spomenične vrednosti. Ovim povodom oglasio se i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je Međuopštinskom zavodu naložio da se rušenje obustavi, a objekti vrate u prvobitno stanje.

- Mi smo postupali po preporuci Ministarstva kulture, a ne po preporuci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ministarstvo kulture je dalo preporuku kako da postupamo za sve ovakve i slične slučajeve. Nova zgrada koja će biti izgrađena je tako planirana da se uklopi u prostorno kulturnu istorijsku celinu, odnosno da se interpoluje, a sve buduće radove će nadzirati Međuopštinski zavod - poručio je Fjodor Petrov.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 14180

Povezane vesti

Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

ulica braće radić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.