Komentara: 14
Pregleda: 4630

Nacrt PDR-a za zonu "Centar 2" vraćen na ponovnu izradu

22.03.2021. u 19:47h
Izvor: Subotica.com
Posle sagledanih 26 primedbi, Komisija za planove Grada Subotice vratila je Nacrt Plana detaljne regulacije za zonu "Centar 2" na novu izradu jer nisu ispoštovane osnovne mere zaštite kulturnih dobara koje propisuje Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.
Nacrt PDR-a za zonu "Centar 2" vraćen na ponovnu izradu

Kako je saopštila Komisija za planove od ukupnog broja pristiglih primedbi 20 je bilo na plansko rešenje. Ostale primedbe nisu se odnosile na stručnu sadržinu,  dve su se odnosile na Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na zaštitu životne sredine, a jedna je obuhvatila sve slovne greške u nacrtu. Posle sagledanih svih primedbi Komisija je jednoglasno prihvatila sedam, 16 delimično, a četiri je odbila.

- Primedbu Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji u svojoj primedbi tvrdi da obrađivač plana nije u celosti implementirao Mere zaštite (386-2/12), od decembra 2020. godine, Komisija jednoglasno nije prihvatila jer nakon pismenog obraćanja obrađivača nije precizirao u kojim delovima mere nisu ispoštovane – navodi se u saopštenju koje potpisuje Zagorka Panić, predsednica Komisije za planove. - Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, kao nadređena ustanova zaštite, u svojoj primedbi navodi da Detaljne mere zaštite (386-2/12), koje je sačinio Međuopštinski zavod za zaštitu kulture, su u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite.

PETICIJA ZA DRPŠINOVU I BLEDSKU - Oko 400 Subotičana, za samo tri dana, potpisalo je peticiju za očuvanje Bledske i ulica Petra Drapšina. Inicijator potpisivanja peticije na društvenim mrežama je grupa “Subotica nekada i danas“, koju vodi Subotičanin Petar Stajić a razlog je PDR za zonu Centar 2, kojim se menja sadašnji izgled ovog dela grada.

Ključno je da se Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture nije obratio Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na osnovu člana 100. Zakona o kulturnim dobrima. Uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite i drugih radova na nepokretnim kulturnim dobrima i kulturnim dobrima  od velikog značaja, u skladu sa članom 47. st. 2. i 3. i članom 54. ovog zakona, utvrđuje nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture, a za kulturna dobra od izuzetnog značaja Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. O utvrđenim uslovima iz stava 1. Ovog člana nadležni zavod dužanje da u roku od sedam dana obavesti Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Komisija za planove je jednoglasno donela zaključak da se uvaži primedba Republičkog zavoda za zaštit uspomenika kulture iz Beograda, kao nadređene ustanove zaštite, te da je potrebno izraditi nove Detaljne mere zaštitekoje će biti dostavljene obrađivaču plana kako bi ih ugradio u novi Nacrt PDR-a, odnosno sa njima u celosti uskladio i samo plansko urbanističko rešenje – dodaje se u saopštenju. Pre implementacije novih mera zaštite, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture mora se obratiti Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture za dobijanje saglasnosti na novoizrađene mere zaštite.

Sekretarijat za građevinarstvo, kao nosilac izrade planskog dokumenta, dužan je da obavesti Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice da je u obavezi da izradi nove Detaljne mere zaštite i iste uskladi sa Republičkim zavodom zazaštitu spomenika kulture i postupi po njihovim primedbama. Novi Nacrt planskog dokumenta će, u skladu sa zakonskom procedurom, a nakon obavljene ponovne stručne kontrole Komisije za planove, bit iupućen na javni uvid, odnosno u dalju proceduru.

- Za javnost je jako bitno napomenuti da jeNacrt planskog dokumenta izrađen u skladu sa Zakonom i planovima višeg reda, i što je jako bitno da je ispoštovana procedura i uslovi koje su propisali imaoci javnih ovlašćenja – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 4630

Povezane vesti

Povezane teme

plan detaljne regulacije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.