• Pregleda: 10345

Novoizgrađeni objekti u Ulici Braće Radić moraće biti istovetni originalima i da se uklope u ambijent zaštićenog jezgra

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici saopštio je da do današnjeg dana nije zaprimio zahtev za utvrđivanje mera tehničke zaštite za izgradnju novih objekata na mestu uklonjenih, u Ulici Braće Radić.
Novoizgrađeni objekti u Ulici Braće Radić moraće biti istovetni originalima i da se uklope u ambijent zaštićenog jezgra

Kako se navodi, objekti u navedenoj ulici, pod brojevima 41-43-45, sastavni su deo zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine. Na osnovu toga na spomenutim parcelama budući uslovi za izgradnju objekata, koje će izraditi Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, glasiće tako da isti moraju da se uklope u prostorno kulturno-istorijsku celinu i ambijent ulice, kao i da fasade objekata treba da izgledaju istovetno originalima.

Definisanjem takvih uslova, ističu, Subotici, a posebno Ulici Braće Radić, obezbediće se jedinstvena istorijska, kulturna, urbanistička i arhitektonska vrednost.

Iz Zavoda napominju da će pripremu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju samih objekata sve vreme nadzirati njihov arhitekta-konzervator.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

34
Simo Odgovori
Prvo ste ih pravdali, pa kada ste videli da ce uslediti linc, onda naknadano resavate probleme....
Jimi Odgovori
Da se uklope u ambijent. Po čijem ukusu? Onih koji stanuju ovde vekovima ili onih koji su stigli u zadnje vreme?
safet@gmail.com
a sta cemo sa nama koji smo ovde milenijumima? oce te da vraca te kako je bilo dok nisu dosli huni i sloveni bunjecvi i ostali??
Petar G.
Neko ko se zove Safet teško da je ovde miljenijumima. Eventualno od 14-15 veka. A i to pod uslovom da su tvoji došli sa Muratom ili Sulejmanom.
Mada čisto sumnjam da neko po imenu Safet ume da nabroji pretke dalje od dede, a kamo li da zna ko mu je predak iz vremena turske najezde. Tako da Safete, ne lelemudaj...
As Odgovori
A supervizor svega će da bude arhivator Čvarkov Đorđe... Hahaha
Putin Odgovori
Ko se makar i malo razume zna da se ovde ne radi o izgledu fasade, nego o spratnosti, gabaritu, zauzeću parcele i kvadratima koji treba da se izgrade. Dakle, radi se o lovi. I šta znači ovo nemušto saopštenje, iza istovetne fasade (kojih je bilo tri i sve su bile različite) nići će jedan objekat koji će imati par hiljada kvadrata, skrivene spratove, poslovni prostor, a možda i podzemnu garažu. A fasada će mu biti istovetna kao fasade na tri srušena objekta. I sve će nadgledati oni koji su dozvolili da se sruši, da bi fasade bile istovetne. Zbogom pameti...
Kad ovakvo saopštenje izdaje onaj ko treba da štiti naš grad, dobro što još uvek ne izgledamo kao Abu Dabi. Mada ima vremena, na pravom smo putu...
HAHAH Odgovori
E pa ovo ce stvarno sada biti cirkus. Pustite ih da naprave jednu lepu zgradu sa lepom fasadom kako su zamislili. Treba samo da se ispostuje stil fasade.Ovako ce se bezuspesno pokusavati spojiti nespojivo dva stila koje su te tri kuce imale. Dve kuce su imale stil iz pedesetih godina a jedna najveca sa pocetka 20 eka. To je nespojivo. Napravice neku rugobu. Zahtevajte samo od Brace Dulica da naprave lepu fasadu i zabranite buducu gradnju i kraj prica
Iseuld Odgovori
Ali te stare su bile preruzne, zasto bi opet takve pravili? Dajte nesto novo, nismo u srednjem veku.
H.H.024
Druže moj, ako ti se mije svidelo ili ti ne odgovara imaš dve opcije:
-Ti ne idi na tu stranu i ne gledaj u njih,
-Slobodno pokupi prnje svoje i idi gde ti je lepše!
Subotica je bila poznata po tim kućama, po tom stilu gradnje. Svako kome to ne odgovara ili ne može to da prihvati, samo izvolte:"Kaput, pa na put!"
Iseuld
@HH
Po toj siledzijskoj logici onda i vi mozete da odete iz grada ako vam se nove zgrade ne budu svidele. Takav stav po kom terate ljude odavde samo zato sto imaju drugaciji stav izvor je fasizma koji sve vise i vise cveta u ovom gradu, nazalost, za sta ste vi ocito tipican primer. I nisam drug nego drugarica.
Com Odgovori
Pravo rešenje. Mi se generalno plašimo novina. Da su Arapi bili takvi,Dubai bi još uvek,bio samo pustinja.
Petar G.
U vreme kada su građene te kuće u Braće Radića, Dubai i jeste bio najobičnija gomila peska. A stanovnici tog grada su živeli u šatorima sa kamilama i kozama.
Ovaj grad ima svoju istoriju. Dubai je nema.
Родољуб
А шта је сада? Гомила чудовишних зграда од стакла и бетона.
MikiM Odgovori
Alo MZZSK Su, pa da li ste normalni??? Prvo rušite a onda kao nešto vraćate... pa možemo onda tako ceo grad da srušimo! A hoće li iza tih novih kulisa nići nova stambena zgrada, kao što su braća i zamislila?!
Odluka Vlade RS je vrlo jasna. Samo se toga pridržavajte i ne izmišljajte toplu vodu.
AlwaysUltra Odgovori
Rekli su i da u Petefi Šandora sadašnja Idea mora da bude kopija srušenog objekta !

Kao što vidimo - tako je i bilo i nema razloga da se sumnja u ovaj "nalog" !!
Boris I. Ivkovic Odgovori
Oce li i svetlece reklame da se uklope?
Bogdan Odgovori
Lepa vest, držimo vas za reč!
Komentator Odgovori
Sledeća vest: Gradi se višespratnica ni nalik prethodnim objektima u ulici Braće Radić.
Nebojsa Odgovori
Jel onako kao Panon i Zuta kuca ili sad stvarno?
u prolazu Odgovori
Svako cudo za tri dana.....psi laju karavani prolaze........i nikom nista kao i uvek.
Dux Odgovori
Će da bidne al Idea ili Maxi u prizemlju
Nemoj tako!
MAXBET
Biciklista
I kockarnica pod obavezno ;-)
Miki Odgovori
Smejurija. Kako će da izgleda identično prizemna zgrada koja će imati nekoliko spratova, plus još par nelegalnih?
Pz Odgovori
Migrantima je svejedno kako će izgledati.
jakov Odgovori
ovo mi je vest nedelje.dakle neko je dao mig nekom ,kupuj slobodno dobićeš dozvolu(izdrži nedelju dve dok se ovce ne smire),ALI SE DRŽI DOGOVORA !!!
ugledni biznismen uložio,kupio,očistio,držao se dogovora(ne mešaj se u politiku) ali ipak dobio čutku,moraće da proda ispod cene.Ovaj taktički potez jače strane, parira sa srušenjem mosta na neretvi.Naravno ,ako je sve ovo istina,nije samo varka zbog smirenja naroda.Ali gospodo novinari,nije najjednostavnije pitati investitora o namerama?
ben Odgovori
Zar da verujemo savezu Laban-Dulići? Nikada!
Suboticanin Ljuti Odgovori
Tragikomedija

aj u dvees marki da nece biti ista
Bane Odgovori
Sve je rešeno! Ovo saopštenje je samo mazanje očiju. Iza "identičnih fasada" gradi se po planu- višespratnica! Misle ovi iz Zavoda, gradjani su glupi, ne kontaju...
Sram vas bilo! Već dva puta dajete nebulozna saopštenja! Ostavka direktorice!!!!
Ratni veteran Odgovori
Bando lazovsko lopovsko politicarsko zasto ste srusili pozoriste zasto niste ponovo izgradili kakav je i bio.samo znate rusiti i da perete pare to znate i nista vise
ugf Odgovori
kako moze da fasada ostane identicna kada se zna da ce u prizmelju novog objekta biti poslovni prostori. To znaci da ni teoretski fasada ne moze biti identicna sa starim fasadama. Kraj price.
jozo bubnjar Odgovori
U prevodu ima da nikne kockasto ruglo od giter blokova
ben Odgovori
Gospodine Pastor, kako imate stomak da SVM podržava SNS u Subotici. Bez Vaše podrške ne bi mogli bivši policajci, sada ekspresni doktori nauka, vladati našom Suboticom kao da je njihov kalifat. Gde je nestala subotička građanska tradicija? Zar Vam je zaista baš za sve najvažniji politički i drugi interes?
Petar G. Odgovori
Ako je firma DG najopuštenije podigla onaj užas tik kraj zgrade Gimnazije koja je u baroknom stilu. Šta će tek ovde da urade...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.