Komentara: 35
Pregleda: 11283

Plansko rešenje rađeno u cilju stvaranja kvalitetnog urbanog ambijenta

19.02.2021. u 09:27h
Izvor: Subotica.com
Saopštenje Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje povodom izrade planskih dokumenata za uređenje grada i celina koje su od posebnog značaja, prenosimo u celosti.
Plansko rešenje rađeno u cilju stvaranja kvalitetnog urbanog ambijenta
Foto: Objekti predviđeni za rušenje (Centar 2)

Procedura izrade planskih dokumenata definisana je Zakonom o planiranju i izgradnji („Sl. glasnik RS“ broj 72/09, 81/09-ispr., 64/10- Us, 24/11, 121/12, 42/13-US i 50/13-US i 98/13US, 132/14 145/14 , 83/2018, 31/2019 i 9/2020), Pravilnikom o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja („Službeni glasnik RS“, broj 32/2019), te je u skladu sa tim izvršeno i upoznavanje javnosti sa Nacrtom plana putem javnog uvida.

Kako je planom obuhvaćen prostor deo zaštićenog gradskog jezgra koje je proglašeno za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja i stavljeno pod zaštitu obzirom na njegove ambijentalno–istorijske i urbanističko–arhitektonske karakteristike koje poseduje pored onoga što je definisano Zakonskom regulativom učinjeno je i sledeće:

Februara 2013. godine u Velikoj većnici održana je urbanistička radionica – okrugli sto s ciljem uključivanja javnosti na samom početku izrade plana.

Plansko rešenje rađeno u cilju stvaranja kvalitetnog urbanog ambijentaKako je odziv građana bio loš, januara 2015. godine JP "Direkcija za izgradnju Grada Subotice" raspisala je Konkurs za izgradnju i uređenje stambeno-poslovnog bloka u centru Subotice, s obzirom na njegov veoma atraktivan centralni položaj u gradskom tkivu grada Subotice.

U cilju maksimalne transparentnosti i zastupanja struke Konkurs je sprovodila Inženjerska komora Srbije. Pristiglo je 11 radova, a urbanistička rešenja iz nagrađenih i otkupljenih konkursnih radova uzeti su u obzir prilikom izrade Plana detaljne regulacije.

Za potrebe izrade predmetnog PDR-a Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica izradio je Detaljne mere zaštite za deo prostorne kulturno-istorijske celine obuhvaćene Planom detaljne regulacije – zona II broj 386-2/12 od decembra 2020. u skladu sa „Merama zaštite za prostor Generalnog plana Subotica – Palić do 2030.godine. Sastavni deo detanjnih mera kao i samog Nacrta PDR-a je kompozicioni plan . Kompletan obuhvaćen prostor je prikazan u 3 dimenzije kako bi građani što jasnije mogli sagledati predloženo rešenje.

Svi zaštićeni objekti, kulturna dobra izgrađeni na regulacionim linijama ulica se zadržavaju kao najvredniji građevinski fond grada Subotice koji daje prepoznatljivu sliku centra grada Subotice. Oni predstavljaju značajna arhitektonska ostvarenja i prezenti su kulturno-istorijskog razvoja i specifičnog ambijentalnog i graditeljskog nasleđa jednog doba i kao takvi su stavljeni pod zaštitu.

Zamena neprimerenih fizičkih struktura najvećim delom je predviđena u dvorištima kao i na prostorima gde nema zaštićenih objekata ( južno od Ul. Petra Drapšina do Ul. Maksima Gorkog). Na ovom prostoru izgrađeni su porodični stambeni objekti sa pomoćnim i pratećim objektima, dotrajalim ili neprimerenim fizičkim strukturama za strogi centar grada , te je zato predmet replaniranja sa ciljem regeneracije u urbano tkivo, uz racionalnije korištenje zemljišta i pretvaranja u strukture koje karakterišu savremeni gradski način življenja sa svim osobinama habitabilnosti (humanijih uslova života) Izgradnjom stanova i poslovnih prostora po najvišim standardima definisanih Pravilnikom o izgradnji stambenih zgrada doći će do konverzije ovih kvartova neprimerenih centru grada u reprezentativne stambeno – poslovne blokove

Plansko rešenje rađeno u cilju stvaranja kvalitetnog urbanog ambijentaU odnosu na raniji plan kojim je obrađen ovaj prostor Regulacioni plan centra grada Subotice –II zona ("Službeni list opštine Subotica" br. 33/2000) data je manja izgrađenost –zauzetost prostora i manje spratnosti.

Ovim PDR-om preispitano je plansko rešenje doneto ranijim urbanističkim planom radi njegove bolje sprovodljivosti i ekonomske opravdanosti kao i racionalnijeg korištenja građevinskog zemljišta, u skladu sa detaljnim merama zaštite graditeljskog nasleđa.

Svi urbanistički parametri su u skladu sa Pravilnikom o optim pravilima parcelacije i regulacije za centralnu gradsku zonu kao i sa Generalnim urbanističkim planom Subotica - Palić do 2030. godine (''Službeni list Grada Subotica'', broj 29/2018.) koji je na 27. Međunarodnom salonu urbanizma održanom u Rumi 2018. godine osvojio I nagradu u konkurenciji od 163 rada iz 11 država (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, BiH, Italija, Mađarska, Švajcarska…). Ovo veliko priznanje je samo jedno od mnogih koje su Subotički urbanisti osvojili u poslednjih 10 godina.

Plansko rešenje rađeno u cilju stvaranja kvalitetnog urbanog ambijentaNasleđena, spontana i organski formirana urbana matrica na obuhvaćenom prostoru oblikovana kroz vekove (u periodu od kraja 18-og i u toku 19-og veka), je u potpunosti sačuvana jer predstavlja posebnu vrednost ovog prostora. Planskim rešenjem se planira samo jedna nova ulica u cilju povezivanja Ulica Bajči Žilinski Endrea sa Ulicom Matije Gupca, rasterećenju saobraćaja u Ulici Petra Drapšina i radi obezbeđivanja kolskog pristupa planiranim objektima.

Planskim rešenjem povećavaju se pešačke javne površine u centru grada formiranjem trga ispod kog se planira izgradnja centralne garaže u cilju rešavanja problema parkiranja u centru grada.

Plansko rešenje rađeno je u cilju stvaranja kvalitetnog urbanog ambijenta, u kojem bi ekonomska dinamika imala pozitivnu konotaciju, koji bi bio po meri čoveka odnosno predstavljao održivu formu urbane strukture.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 35
Pregleda: 11283

Povezane vesti

Povezane teme

predrag radivojević

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.