Komentara: 77
Pregleda: 25594
Foto

Srušene kuće u Ulici Braće Radić - kulturno dobro ili opasnost za okolinu?

05.11.2019. u 13:28h > 14:19
Izvor: Subotica.com
Građevinske mašine koje su pre desetak dana zabrujale u Ulici Braće Radić, odjeknule su širom naše zemlje. Kao što to neretko biva, ne po dobrom. Tragom informacije koja je uznemirila subotičku javnost pokušali smo da saznamo šta se konkretno desilo, kao i da li je bilo propusta.
Srušene kuće u Ulici Braće Radić - kulturno dobro ili opasnost za okolinu?

Naime, kuće sa leve strane ulice, na brojevima 41, 43 i 45, sravljene su sa zemljom, uprkos odluci Vlade Republike Srbije koja je u julu ove godine Ulicu Braće Radić proglasila za nepokretno kulturno dobro, a srušene kuće navedene su kao „objekti od posebnog značaja“. Odluka je objavljena u Službenom glasniku 12. jula ove godine.

Istovremeno sa tim postupkom, u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, bez čije saglasnosti od 2005. godine, od kada se ulica nalazi pod prethodnom zaštitom, ne može da se uradi nijedna intervencija, teče postupak prekvalifikovanja ovih objekata. Zbog svoje oronulosti, kuće na spornim parcelama više nisu od posebnog značaja i prete da se uruše.

Srušene kuće u Ulici Braće Radić - kulturno dobro ili opasnost za okolinu?

Iako Republički zavod za zaštitu spomenika kulture nije doneo odluku o prekvalifikovanju objekata u zaštićenoj zoni, Skupština grada Subotice na sednici 10. oktobra donosi Odluku o izmeni Plana detaljne regulacije (PDR) za deo prostora oivičen ulicama Maksima Gorkog, Beogradski put, Blaška Rajića i Senćanski put, po kome ove kuće mogu da budu srušene.

Izmena plana, po svemu sudeći, najviše je obradovala preduzeće „DG Kompani“ i, posle dobijene dozvole od strane Sekretarijata za građevinarstvo, dvadesetak dana kasnije kuće su sravljene sa zemljom.

Logično pitanje koje se postavlja je kako je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture mogao da da saglasnost na novi Plan detaljne regulacije, a da prethodno ne sačeka da krovna institucija na republičkom nivou da svoju reč.

Do pojašnjenja situacije pokušali smo još juče da dođemo u samom Zavodu, ali i pored obećanja da ćemo danas dobiti odgovor, nadležni su nam kasnije, posle nekoliko pokušaja, neodgovaranjem uskratili priliku da čujemo njihovu reč i tako javnosti damo kompletnu sliku.

Srušene kuće u Ulici Braće Radić - kulturno dobro ili opasnost za okolinu?

Na ovu situaciju reagovao je i sam Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je naložio da svi radovi budu obustavljeni i "da se prostor vrati u pređašnje stanje" (??!).

- Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, s obzirom na aktuelno rušenje objekata na brojevima od 41 do 45, treba da preduzme sve mere koje mu je Zakon o kulturnim dobrima stavio na raspolaganje, da zaustavi rušenje nepokretnih kulturnih dobara u Ulici Braće Radić – obzirom da je Međuopštinski zavod za zaštitu zadužen za njihovo očuvanje, kao i da bez odlaganja obavesti vlasnika i investitora i naloži mu povraćaj objekata u prvobitno stanje u najkraćem roku – navodi se, između ostalog, u dopisu koji je subotičkim zaštitarima poslat 31. oktobra. – Republički zavod će o rušenju objekata, kao i o nesaglasju sa izmenom Plana detaljne regulacije, obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja, kao i donosioca odluke Skupštinu grada Subotice, koja je prilikom donošenja odluke o izmeni PDR u potpunosti ignorisala činjenicu da je Ulica Braće Radić prethodnom odlukom Vlade Srbije utvrđena kao nepokretno kulturno dobro.

Pošto baš nije realno da se prostor vrati u pređašnje stanje ostaje nam da saznamo kakav će biti epilog ove zavrzlame, te da će se naći rešenje koje će očuvati ambijent ulice, jednog od simbola Subotice.

Izvor: Subotica.com
Ulica Braće Radić i rušenje kuća na brojevima 41, 43 i 45 Ulica Braće Radić i rušenje kuća na brojevima 41, 43 i 45 Ulica Braće Radić i rušenje kuća na brojevima 41, 43 i 45 Ulica Braće Radić i rušenje kuća na brojevima 41, 43 i 45 Ulica Braće Radić i rušenje kuća na brojevima 41, 43 i 45 Ulica Braće Radić i rušenje kuća na brojevima 41, 43 i 45 Ulica Braće Radić i rušenje kuća na brojevima 41, 43 i 45 Ulica Braće Radić i rušenje kuća na brojevima 41, 43 i 45
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 77
Pregleda: 25594

Povezane vesti

Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

ulica braće radić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.