• Pregleda: 2819

Valerija Tot Godo: "Ne plaćamo penale već ugovorenu naknadu"

Saopštenje JKP "Vodovod i kanalizacija" u kojem Valerija Tot Godo, direktorica ovog preduzeća, demantuje pisanja medija za plaćanje "penala" za neiskorišćena sredstva iz evropskog fonda prenosimo u celosti.
Valerija Tot Godo: "Ne plaćamo penale već ugovorenu naknadu"

Obzirom da se u medijima pojavila loša interpretacija informacije da je Grad Subotica platio 167.542,86 eura penala za neiskorišćena sredstva po Ugovoru o zajmu koji se odnosi na realizaciju „Projekta zaunapređenje vodnih sistema Grada Subotice“, imam obavezu da ukažem na sledeće činjenice:

Ugovor o zajmu koji se odnosi na realizaciju „Projekta za unapređenje vodnih sistema Grada Subotice“ između EBRD i Grada Subotice je potpisan 04.05.2012. godine i isti sadrži Opšte uslove EBRD. Prema Opštim uslovima definisana je visina naknade na nepovučena sredstva u iznosu od 0,5 % godišnje, koja se plaća na sredstva koja još nisu povučena. Naknada se obračunava od 60-og dana od dana potpisivanja ugovora o zajmu. Zajam podleže promenjivoj kamatnoj stopi koja predstavlja zbir marže 1 % godišnje i šestomesečnog EURIBOR-a.

Pravila EBRD nalažu da se za povučena sredstva plaća kamata a za nepovučena naknada, pri čemu je visina kamate veća od visine iznosa naknade, za preko 200 %. Dok ne dođe do povlačenja sredstava plaća se samo naknada, a nakon povlačenja sredstava plaćaju se i kamata i naknada. Kada dođe do povlačenja celokupnog iznosa kredita plaća se samo kamata. Bitno je naglasiti da naknade na nepovučena sredstva nisu penali već naknada koja je bila poznata u momentu potpisivanja ugovora.

Obzirom na činjenicu da je reč o tri odvojena projekta koja se finansiraju iz sredstava zajma, odnosno radi se o projektima čija realizacija traje duži vremenski period, ne postoji mogućnost da se sva sredstva zajma povuku odjednom. Sredstva zajma se povlače na osnovu ispostavljenih situacija od strane izvođača radova ili avansnom uplatom ukoliko ugovor sa izvođačem to predviđa. Treba imati u vidu da sama procedura izbora konsultanata i izvođača radova zahteva određeni vremenski period. Procedura izbora konsultanata trajala je šest meseci, a u toku prethodnog perioda sprovedeno je pet tendera za izbor izvođača radova po navedenim projektima. Možda je onda bilo celishodnije, u trenutku ugovaranja aranžmana, ugovoriti tri odvojena projekta koja bi se sukcesivno, a samim tim brže i efikasnije realizovali.

U procesima izbora izvođača radova koji su realizovani u skladu sa Pravilima EBRD, uspeli smo da pojedine projekte ugovorimo po znatno nižim cenama u odnosu na procenjene. Postignuta ušteda, tj. razlika između procenjene i ugovorene vrednosti iznosi više od 2.000.000 eura. Navedena sredstva su se usmerila na dodatne investicije za koje je takođe potrebno napraviti i odobriti projekte, što zahteva dodatno vreme. To su pravila koja se ne mogu zaobići.

Do današnjeg dana ukupan iznos povučenih sredstava po osnovu zajma iznosi 2.656.689,39 eura, a donacije 1.149.245,97 eura. Kamata na povučena sredstva po osnovu zajma je plaćena u iznosu od 7.489,35 eura, a ne kao što je pogrešno objavljeno u dnevnim novinama Blic 7,4 miliona eura.

Što se tiče prethodnog Ugovora o drugostepenom zajmu koji se odnosi na Projekat - Sanacija i proširenje postrojenja za prečišćavanje otpadne vode, takođe u aranžmanu EBRD, preduzeće svoje obaveze po istom izmiruje u valuti. Do sada je izmireno 5.335.988 eura, dospelih obaveza. Preostale obaveze po navedenom zajmu iznose 3.664.012 i iste nisu dospele za izmirenje.

Šta građani Subotice dobijaju ovim projektom?

Realizacijom Projekta za unapređenje vodnih sistema grada Subotice se unapređuje i razvija sistem za vodosnabdevanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda. Benefiti sistema obuhvataju sledeće: obezbeđenje kvaliteta pijaće vode u distributivnom sistemu za sve korisnike u skladu sa važećom domaćom i EU regulativom, obezbeđenje dovoljnog rezervoarskog prostora za potrebe vodosnabdevanja u danima maksimalne potrošnje vode, obezbeđenje ujednačenog pritiska u svim delovima distributivnog sistema u najtoplijim danima pri maksimalnoj časovnoj potrošnji vode, izrada tehničke dokumentacije koja će omogućiti odlaganje opasnog otpada na deponiju za neopasan otpad nakon tretmana pitkih voda, zamena dotrajalih zidanih kanalizacionih kanala koji su stari preko 115 godina, povećanje hidrauličkog kapaciteta za odvođenje atmosferskih voda, mogućnost za razvoj kanalizacione sekundarne mreže pripadajućih slivova .

Sami uslovi zajma su povoljni, projekat se odvija po planu, postignuta je velika ušteda nakon sprovedenih postupaka javnih nabavki, i ta sredstva se usmeravaju na dodatne važne projekte koji će takođe unaprediti kvalitet života građana.

// kraj saopštenja

Izvor: JKP "Vodovod i kanalizacija"

povezane teme

14
Oko sokolovo Odgovori
Nije šija nego vrat, zar ne gospođo direktorice partiokratskog neradničkog preduzeća koje jednako kao i ostali samo isplaćuje plate i stvara gubitke koje pokriva budžet odnosno građani.
vodovodar Odgovori
Gospodjo, da radite 5 dana u nedelji a ne 3 ili maksimalno 4, postigli bi mnogo vise. Ali vi i vasi zastitnici ste smislili da je bolje da radove prolongirate sa 2013-te godine na 2015-tu jer se Kolektori mogu iskoristiti u kampanji. Da ste radili po prvobitnom planu, vec bi davno bilo sve gotovo i gradjani bi zaoboravili na uradjeno do izbora 2016.godine . Tako da su ovi penali (ili naknada) direktan trosak grada za kampanju vase stranke.
boa Odgovori
ha ha ha , kažem ja da oni subotičane smatraju ovcama
joška Odgovori
Koga ova laže? Dobru su priču smislili ona i ona dvojica na slici sa njom. Nisu penali nego naknada. E pa lepo izvolite pa platite 160.000 eura NAKNADE iz svog džepa a ne iz subotičkog budžeta i na štetu poreskih obveznika.
Oliver Odgovori
Čiste manipulacije jadnim gradjanima.
kako da ne. Odgovori
ZEP je Vaše mezimče Vi ih sponzorišete.
Milan024 Odgovori
E, sada mi je stvarno mnogo lakše,...!!!!
drp trejd Odgovori
Ovaj trio gori od pink panter grupe
stormwatch Odgovori
AAAAAAAAAAAAAA......sada se penal za nesposobnost u stvari zove naknada...ok...Naknada u visini od skoro 200 hiljada Eura.
tamerlan Odgovori
Hahah, zaista odavno ništa gluplje ne pročitah, svaka im čast !
"Bitno je naglasiti da naknade na nepovučena sredstva nisu penali već naknada..."
Jel to vi nas malo zekite, a ?
tamerlan Odgovori
P.S. sad ozbiljno, još me nešto muči, kakav to obraz moraš imati pa da izadješ pred sve građane Subotice i praviš ih debilima ? Kakvi ste to ljudi ?
Istina, ono po slici, Maglai se kao nešto stidi, nije mu lako, a opet...
bibi Odgovori
E sad mi je lakše.
student Odgovori
Što ne pogleda ovaj ugovor kad si sedala u fotelju direktora, pa nam odmah otkrila Ameriku? Gde se to u projekat ulazi sa rezervom u ceni od 20%, da bi se njom plaćali izmišljeni dodatni radovi Čudi me da eksperti DS na ovo ne reaguju svojom istinom o ovom kriminalu.
uvek u pravu Odgovori
Ne plaćamo penale već plaćamo nalePe.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.