Komentara: 0
Pregleda: 6858

Pomoć starijim i socijalno ugroženim sugrađanima primarni zadatak svih gradskih službi

26.03.2020. u 15:39h
Izvor: Subotica.com
Za deset dana rada, Kontakt centar pri Gradskoj upravi koji pruža pomoć sugrađanima starijim od 65 godina, primio je 1.500 zahteva za pomoć u nabavci osnovnih životnih namirnica, lekova i kućne hemije, od čega je Crvenom krstu Subotice prosleđeno 490 zahteva za kućnu dostavu.
Pomoć starijim i socijalno ugroženim sugrađanima primarni zadatak svih gradskih službi

Od uvođenja vanrednog stanja, Gradska uprava formirala je Kontakt centar, odnosno posebnu telefonsku liniju (024/636-136) za pomoć starijim sugrađanima u nabavci prehrambenih proizvoda, lekova, kao i za pružanje lekarskih saveta. Kako objašnjava Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, pomažu se sve starije osobe koje pripradaju rizičnoj kategoriji stanovništva, kao i socijalno ugrožene porodice.

- Najveći broj zahteva se odnosio na dopremanje osnovnih životnih namirnica, lekova i kućne hemije, ali moram da kažem i da je oko 60 odsto poziva bilo informativnog karaktera, bez potrebe da se angažuju volonteri. Za vikend je broj zahteva bio u padu, što znači da se Kontakt centru javljaju samo oni sugrađani koji nemaju mogućnost ili nemaju nekog ko može da im pomogne u nabavci - kaže Stevanović, dodajući da Kontakt centar za sada dobro funkcioniše, a da je svrha njegovog formiranja bila da se evidentiraju potrebe sugrađana starijih od 65 godina. - Nakon prijema informacija o potrebama i osnovnih podataka o licima koja se javljaju, uz pomoć volontera Crvenog krsta i sopstvenih kapaciteta, obezbeđujemo pomoć u dopremanju hrane, lekova i kućne hemije na adrese naših sugrađana.

Pomoć starijim i socijalno ugroženim sugrađanima primarni zadatak svih gradskih službi

Po njenim rečima, sve službe Gradske uprave, javna komunalna preduzeća i ustanove stavljena su na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije, te da je njihov primarni zadatak da se pruži maksimalna pomoć starijim i najugroženijim sugrađanima.

- U stalnoj smo koordinaciji sa zdravstvenim ustanovama i ustanovama iz oblasti socijalne zaštite, naročito sa Crvenim krstom Subotice. Od uvođenja vanrednog stanja, svi resursi Crvenog krsta stavljeni su Gradskom štabu za vanredne situacije na raspolaganje i gotovo svakog sata smo u kontaktu. Do danas, njihovi volonteri su obišli 320 staračkih domaćinstava, a trenutno je u toku i realizacija ostalih zahteva. Ono što je bitno istaći jeste da je 1.200 korisnika Narodne kuhinje snabdeveno porodičnim paketima, a u toku je podela još 300 paketa za naše socijalno ugrožene sugrađane koji nisu korisnici Narodne kuhinje, a koji su na spisku Centra za socijalni rad i volonteri te pakete nose na kućne adrese - dodaje Stevanović.

Iz Gradske uprave apeluju još jednom na sugrađane da budu savesni i odgovorni, te da se striktno pridžavaju svih preporuka u cilju zaštite kako sopstvenog, tako i zdravlja svojih bližnjih.

- Poruka od svih nas je ostanite kod svojih kuća da biste sačuvali svoj život i svoje zdravlje i što budemo disciplinovaniji, brže ćemo izaći iz ove situacije - poručuje Stevanović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 6858

Povezane vesti

Povezane teme

crveni krst

vanredno stanje

pomoć za socijalno ugrožene

jasmina stevanović

crveni krst subotica

pomoć starijim osobama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.