Komentara: 14
Pregleda: 5011

Početak školske godine uz pojačane epidemiološke mere

01.09.2020. u 13:45h
Izvor: Subotica.com
Ulazak sa zaštitnom maskom preko dezobarijere, dok ih nastavnici usmeravaju u učionice, te obavezna dezinfekcija ruku pre nego što se smeste u klupu koja je namenjena jednom učeniku, samo su neka od pravila koja su prvog dana nove školske godine dočekala đake u subotičkim školama.
Početak školske godine uz pojačane epidemiološke mere

Epidemija virusa kovid-19 ne samo da je promenila naše životne navike, već je umnogome izmenila i način odvijanja svakodnevnih aktivnosti, među kojima je i odlazak đaka u školu. Tako su pored školske torbe, svezaka, knjiga i pribora, ovog 1. septembra učenici obavezno poneli i zaštitnu masku, koju će morati da nose prilikom ulaska u školu i obraćanja tokom nastave. U učionici ih je dočekala svega polovina vršnjaka, a u klupama u kojima su nekada sedeli sa najboljim drugarima ili simpatijom, sada sede sami.

VOZAČI, PAZITE NA NAJMLAĐE - I ovog 1. septembra, saobraćajna policija pojačano kontroliše sve učesnike u saobraćaju u zonama osnovnih i srednjih škola, s posebnim akcentom na poštovanje propisane brzine i propisa kojima se reguliše prevoz dece u motornim vozilima.

- Organizovani smo tako da se sa učenicima od 1. do 4. razreda svakodnevno radi u školi. Svako odeljenje koje je veće od 16 učenika se deli u dve grupe, grupu A i grupu B, koje dolaze u dva termina, odnosno grupa A od 7:30, a grupa B od 10:20 časova. Svako odeljenje ima svoju učionicu u kojoj se odvijaju časovi, a mogu da imaju najviše četiri časa dnevno, uz fleksibilan raspored zvonjenja - objašnjava Dejan Anđelović, direktor OŠ "Kizur Ištvan", dodajući da se preko 98 odsto roditelja, čija deca pohađaju ovu školu, izjasnilo da želi da učenici dolaze na nastavu. - Za đake od 5. do 8. razreda važe ista pravila, s tim da 5. i 6. razredi dolaze u školu od 13 časova, a 7. i 8. razredi od 16:30 časova i oni najviše mogu da imaju pet časova dnevno.

Početak školske godine uz pojačane epidemiološke mereS ovim i drugim merama prevencije, roditelje i đake su tokom jučerašnjeg dana upoznali učitelji, razredne starešine i predmetni nastavnici, kada je većina subotičkih škola organizovala roditeljski sastanak, na kojem im je napomenuto da ova pravila važe samo za septembar, dok je odvijanje nastave u narednim mesecima još uvek neizvesno i da će ono zavisiti od razvoja epidemiološke situacije. Ipak, po rečima epidemiologa dr Nebojše Bohuckog, roditelji ne treba da brinu i mogu bez ikakve bojazni da puste decu u školu, ali da postoje izuzeci, zbog čega je važno da se sve mere primenjuju.

- Na osnovu iskustava iz celog sveta je poznato da za gro populacije predškolskog i školskog uzrasta virus kovid-19 daje sasvim blagu kliničku sliku, što je dobro, a ako je neko ugrožen, onda su to nastavnici koji se najmanje spominju, a trebalo bi najviše - ističe dr Bohucki. - Neki od njih su zašli u sedmu deceniju i oni su u najvećem riziku, zbog čega treba primenjivati sve mere. Dakle, nošenje maski, često pranje ruku, provetravanje prostorija, držanje distance, rad u manjim grupa i ako se to bude poštovalo, očekuje se da bude minimalna mogućnost dobijanja infekcije u školi. Važno je reći i da će se pridržavanjem ovih mera smanjiti mogućnost prenošenja svih kapljičnih infekcija, ne samo virusa kovid-19, jer od marta, otkako se ove mere primenjuju u kolektivima koji su sve vreme radili, ne beležimo kapljične infekcije uopšte.

Početak školske godine uz pojačane epidemiološke mereKako god se rad bude odvijao, iz subotičkih škola kažu da su s nestrpljenjem očekivali početak nove školske godine, te da se nadaju da neće biti prinudnog zatvaranja obrazovnih ustanova.

- Škola bez dece nije škola. Nastavnici i ja smo dolazili gotovo svakog dana, šetali se po praznoj školi kao zombiji, što je stvarno bila užasna slika. Nedostajala nam je dečija graja i jedva čekamo da dođe vreme kada će moći da skinu masku, da potrče i da se igraju. Njima je sve ovo novo, ali takva je situacija svuda u svetu i tome moramo da se prilagodimo - poručuje direktor OŠ "Kizur Ištvan".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5011

Povezane vesti

Povezane teme

Škola Kizur Ištvan

OŠ Kizur Ištvan

školska godina

dejan anđelović

dr nebojša bohucki

početak školske godine

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.