Komentara: 9
Pregleda: 4452

Čistačice brinu da virus ne uđe u školu

12.09.2020. u 11:42h
Izvor: TV Subotica
Asepsol i krpa u ruci, dezinfekcija školskih klupa, kvaka, podova, toaleta i to nekoliko puta tokom osmočasovne smene, sve ovo je svakodnevica jedne školske spremačice. Popularno nazvane tetkice, od ove školske godine dobile su dodatna zaduženja - sve što učenici dohvate rukom brišu nakon svakog časa. Upravo one igraju ključnu ulogu u tome da đaci ostanu u klupama, a virus van školskih zidova.
Čistačice brinu da virus ne uđe u školu

Da bi učionice, hodnici i toaleti u Hemijsko-tehnološkoj školi bili čisti, brine se devet spremačica. Ljubica Trišić, koja tu radi šest i po godina, kaže da obim posla jeste povećan od ovog septembra, ali da sve uspevaju, pre svega zbog dobre organizacije.

- Razlika je u tome što sada posle svakog časa dezinfikujemo radne površine, kvake, podove, dakle sve što deca dohvate rukom se dezinfikuje. Dezinfekcija se radi nekoliko puta u toku dana, za vreme svakog odmora i tokom dana se više puta brišu hodnici, sređuju se toaleti, znači mnogo više nego što je ranije bilo - kaže Ljubica, koja dodaje da sredstva koja koriste za dezinfekciju sada dobijaju u mnogo većoj količini. - Asepsol, alkohol, domestos, saniper, prašak, sve to su sredstva koja u sebi sadrže hlor i njih koristimo za dezinfekciju.

Čistačice brinu da virus ne uđe u školuLjubičina koleginica, Ljiljana Bajagić, kaže da je sve isplanirano do najsitnijeg detalja, dan im je ispunjen, a jedna drugoj pomažu i uskaču kad zatreba. Ona trenutno kontroliše da se svi koji ulaze u školu pridržavaju pravila.

- Kako treba da uđu, da dezinfikuju ruke i to da u prostorije može da uđe samo jedna po jedna stranka, na to se sada najviše skreće pažnja zbog kovida. Učenici dosta dobro poštuju pravila, ne zadržavaju se na hodnicima, sve to ja kontrolišem i ostale koleginice, a sve zajedno činimo tim - ističe Ljiljana.

Čistačice brinu da virus ne uđe u školuIz Hemijsko-tehnološke škole poručuju da su sprovedene sve procedure u skladu sa uputstvima Ministarstva prosvete i Kriznog štaba  za zaštitu učenika i zaposlenih od epidemije, a takođe se vode i evidencione liste o održavanju prostorija.

- Procedure koje su sprovedene jeste da su učenici, nastavnici i svi zaposleni obavešteni o pravilima ponašanja i postupanja u toku novonastale situacije. Zatim, održavanje objekata i dezinfekcija prostorija, hodnika, toaleta, podele učenika na grupe po propisima i uputsvima Ministarstva prosvete, a ono na čemu se značajno radi, jeste da se na odmorima učionice dezinfikuju po izlasku učenika i da se izuzetno vodi računa o bezbednosti zdravlja učenika i svih zaposlenih - poručuje Jadranka Vojnić Purčar, koordinatorka praktične nastave u Hemijsko-tehnološkoj školi.

Od ovog septembra, u školskoj kupi sedi samo jedan učenik, jer ih u učionici može biti najviše 15, a časovi traju 30 minuta.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4452

Povezane vesti

Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

dezinfekcija

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.