Komentara: 13
Pregleda: 4954

Subotičke škole spremne za početak školske godine

29.08.2020. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Subotičke škole spremne za početak školske godine

Osnovne i srednje škole u našem gradu spremno dočekuju 1. septembar, kada će se, posle skoro pola godine, ponovo oglasiti školska zvona. U skladu s preporučenim merama, časovi su skraćeni na 30 minuta, a odmori produženi kako bi se učionice dezinfikovale.

Subotičke škole spremne za početak školske godine

- Učenici nižih razreda, od prvog do četvrtog, nastavu će imati samo prepodne, a starija odeljenja će biti mobilna. Biće teže i komplikovanije nego prethodnih godina, ali siguran sam da će deca da se paze, nastavnici i učitelji takođe, i da ćemo zajedno prebroditi ovu kriznu priču - kaže Miloš Nikolić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja.

Po prvi put u školske klupe sešće 1.170 prvaka, njih 862 nastavu će slušati na srpskom, 281 na mađarskom, a 27 na hrvatskom jeziku. U OŠ „Matko Vuković“ kažu da se 98 odsto roditelja izjasnilo za neposredan rad u školi i da, zahvaljujući tome što imaju više objekata i dovoljno prostora, neće biti problema u organizaciji nastave.

Subotičke škole spremne za početak školske godine

- U prvi ciklus spadaju odeljenja od prvog do četvrtog razreda, koja će nastavu imati svakodnevno u školi kroz neposredan obrazovno-vaspitni rad. Za učenike u drugom ciklusu, odnosno odeljenja od petog do osmog razreda, predviđen je kombinovani model nastave. To znači da će predmete koji se polažu na završnom ispitu, kao i strane jezike i fizičko, jer imamo dvorište, slušati u školi, dok će veronauku, građansko vaspitanje, likovno, muzičko slušati onlajn - objašnjava Mirjana Stevanović, direktorka škole.

I u OŠ „Kizur Ištvan“ učenici nižih razreda pohađaće nastavu u jednoj, prepodnevnoj smeni, biće raspoređeni u dve grupe i razmešteni po školi.

Subotičke škole spremne za početak školske godine

- Prvaci i učenici drugog razreda biće u učionicama, a treći i četvrti u kabinetima. Njima će nastava trajati do 12 časova, a od 13 časova u školu dolaze učenici viših razreda, koji će takođe biti podeljeni u dve grupe - kaže Dejan Anđelović, direktor škole. - Svako odeljenje koje ima više od 16 đaka podeljeno je u dve grupe, koje u školu dolaze od 7:30 i od 10:20 časova, dok viši razredi dolaze od 13 i od 16:30 časova. Biće organizovan i boravak, ali samo za učenike prvog i drugog razreda, a već nam se prijavilo 140 đaka koji će biti rapoređeni u grupama od po 15 učenika.

U Politehničkoj školi se više od 500 roditelja izjasnilo za kombinovani vid nastave, oko 100 za onlajn, dok se svega njih 30 nije izjasnilo. Zbog toga će polovina đaka ići jedne nedelje, a druga polovina naredne nedelje u školu, osim u slučaju odeljenja koja imaju manje od 15 đaka.

Subotičke škole spremne za početak školske godine

- To znači da će jedna grupa nastavu slušati u školi, a druga imati učenje na daljinu - ističe Iso Planić, direktor škole. - Što se praktičnog dela nastave tiče, ona će se odvijati u skladu sa mestom gde se održava. Primera radi, ukoliko IT klaster radi od kuće i đaci će imati onlajn praksu, a ako neko preduzeće radi, i naši učenici će odlaziti tamo na praktičnu nastavu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 4954

Povezane vesti

Povezane teme

Mirjana Stevanović

politehnička srednja škola

iso planić

OŠ Matko Vuković

OŠ Kizur Ištvan

miloš nikolić

školska godina

novine u školstvu

dejan anđelović

početak školske godine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.