Komentara: 15
Pregleda: 15147
Foto

Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

06.02.2020. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici u Subotici danas je svečano otvoren i uskoro bi trebao da primi prve parove koji se bore za ostvarenje potomstva.
Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

U opremanje Centra, koji se prostire na oko 375 kvadrata, koji Subotičani, ali i građani iz cele naše zemlje čekaju već više od decenije, uloženo je više od 300 hiljada evra.

- Srbija, kao većina Evrope, ima izuzetno nisku stopu nataliteta i zbog toga imamo sve manji broj stanovnika i sve starije  stanovništvo. U Severnobačkom okrugu i Vojvodini, nažalost, čak skoro 20 odsto bračnih parova ne može prirodnim putem da se ostvari u ulozi roditelja. To je ono što je poražavajuće, kao i to što imamo sve veći infertilitet i muške populacije, koji dostiže skoro 60 odsto – istakao je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, prilikom današnjeg obilaska Centra za VTO. - Zbog toga je važno i bitno da imamo ovakve savremene centre koji će nam pomoći da što više beba dođe na svet. Objekat ima 375 kvadrata, zamišljen je i planiran još 2007. godine, ali, nažalost, kao i druge brojne propale investicije prethodne vlasti, do danas nije ugledao svetlost dana. Za nekih mesec dana  očekujemo da svi oni koji nemaju biološki potencijal da se ostvare u ulozi roditelja, to urade biomedincki potpomognutom metodom.

Gojković je podsetio i da Pokrajinska vlada i Vlada Republike Srbije  unazad nekoliko godina vode izrazitu pronatalitetnu politiku, te da je  2017. godine donet novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji na osnovu koga sve žene do 42 godine imaju mogućnost da besplatno uđu u proces.

- Pokrajina od ove godine finansira pokušaje VTO za žene do 45 godina starosti i to  bezuslovnu, pored dosadašnja tri još tri pokušaja. Iz pokrajinskog budžeta za pronatalitetnu politiku izdvaja se  652 miliona dinara – dodao je Gojković.

U osnivanje Centra za VTO  uložena su sredstva Pokrajinske vlade, Grada Subotice, Vlade Mađarske, Ambasade SAD, donatora i nevladinih organizacija.

- U protekle  dve  godine Grad Subotica je prepoznao problem i zahvaljujući pomoći republičke i pokrajinske vlade, ovaj projekat smo i završili. U protekle tri godine iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 17,5 miliona dinara za završetak ovog projekta – kaže gradonačelnik Bogdan Laban. – Pronatalitetnu politiku smo vodili i kroz skupštinske odluke, tako što smo odlučili da će se iz posebnog fonda finansirati četvrti pokušaj, a od ove godine pomerili smo starosnu granicu sa 42 na 44 godine. Takođe, Subotica će finansirati i prvi pokušaj vantelesne oplodnje kod drugog deteta. Svi zajedno moramo da radimo na povećanju nataliteta koji u SBO izuzetno nizak.

Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju je veliki i važan da za Opštu bolnicu.

- Ovo je dokaz da samo uskom saradnjom i podrškom svih nivoa vlasti ovakvi projekti mogu da budu realizovani, kao i da svi zajedno rade na poboljšanju i unapređenju zdravstvenog sistema Srbije, na nabavci nove opreme, uvođenju novih tehnologija, lečenju i skraćivanju liste čekanja – poručio je dr Slobodan Puškar, dirketor Opšte bolnice u Subotici. -  Očekujemo da u Centru za vantelesnu oplodnju godišnje prođe 45-50 parova u prvoj fazi , a u sledećoj i više, a time će doći i do smanjenja liste čekanja. Podsetiću da je u Opštoj bolnici otvorena Angio sala, zahvaljujući kojoj sada nemamo više liste čekanja za koronografiju,  a one su značajno smanjene i na odeljenjima ortopedije i oftamologije.

Idejni tvorac Centra za vantelesnu oplodnju je dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta i Upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj subspecijalista bolnici. Po njegovim rečima u Centru je opremljen najsavremenijom opremom a u njemu će  raditi kompletno obučen medicinski kadar.

- Ovo će biti centar u koji će dolaziti građani iz cele Srbije, a smatra se da ovakav centar može da podigne broj porođaja za oko čeitiri do šest procenata. Nadam se da ćemo to uskoro i pokazati u praksi – smatra dr Radulović.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 15
Pregleda: 15147
Povezane vesti
Povezane teme
vantelesna oplodnja u subotici vantelesna oplodnja centar za vantelesnu oplodnju
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.