Komentara: 15
Pregleda: 18064
Foto

Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

06.02.2020. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici u Subotici danas je svečano otvoren i uskoro bi trebao da primi prve parove koji se bore za ostvarenje potomstva.
Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

U opremanje Centra, koji se prostire na oko 375 kvadrata, koji Subotičani, ali i građani iz cele naše zemlje čekaju već više od decenije, uloženo je više od 300 hiljada evra.

- Srbija, kao većina Evrope, ima izuzetno nisku stopu nataliteta i zbog toga imamo sve manji broj stanovnika i sve starije  stanovništvo. U Severnobačkom okrugu i Vojvodini, nažalost, čak skoro 20 odsto bračnih parova ne može prirodnim putem da se ostvari u ulozi roditelja. To je ono što je poražavajuće, kao i to što imamo sve veći infertilitet i muške populacije, koji dostiže skoro 60 odsto – istakao je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, prilikom današnjeg obilaska Centra za VTO. - Zbog toga je važno i bitno da imamo ovakve savremene centre koji će nam pomoći da što više beba dođe na svet. Objekat ima 375 kvadrata, zamišljen je i planiran još 2007. godine, ali, nažalost, kao i druge brojne propale investicije prethodne vlasti, do danas nije ugledao svetlost dana. Za nekih mesec dana  očekujemo da svi oni koji nemaju biološki potencijal da se ostvare u ulozi roditelja, to urade biomedincki potpomognutom metodom.

Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

Gojković je podsetio i da Pokrajinska vlada i Vlada Republike Srbije  unazad nekoliko godina vode izrazitu pronatalitetnu politiku, te da je  2017. godine donet novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji na osnovu koga sve žene do 42 godine imaju mogućnost da besplatno uđu u proces.

- Pokrajina od ove godine finansira pokušaje VTO za žene do 45 godina starosti i to  bezuslovnu, pored dosadašnja tri još tri pokušaja. Iz pokrajinskog budžeta za pronatalitetnu politiku izdvaja se  652 miliona dinara – dodao je Gojković.

Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

U osnivanje Centra za VTO  uložena su sredstva Pokrajinske vlade, Grada Subotice, Vlade Mađarske, Ambasade SAD, donatora i nevladinih organizacija.

- U protekle  dve  godine Grad Subotica je prepoznao problem i zahvaljujući pomoći republičke i pokrajinske vlade, ovaj projekat smo i završili. U protekle tri godine iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 17,5 miliona dinara za završetak ovog projekta – kaže gradonačelnik Bogdan Laban. – Pronatalitetnu politiku smo vodili i kroz skupštinske odluke, tako što smo odlučili da će se iz posebnog fonda finansirati četvrti pokušaj, a od ove godine pomerili smo starosnu granicu sa 42 na 44 godine. Takođe, Subotica će finansirati i prvi pokušaj vantelesne oplodnje kod drugog deteta. Svi zajedno moramo da radimo na povećanju nataliteta koji u SBO izuzetno nizak.

Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju je veliki i važan da za Opštu bolnicu.

- Ovo je dokaz da samo uskom saradnjom i podrškom svih nivoa vlasti ovakvi projekti mogu da budu realizovani, kao i da svi zajedno rade na poboljšanju i unapređenju zdravstvenog sistema Srbije, na nabavci nove opreme, uvođenju novih tehnologija, lečenju i skraćivanju liste čekanja – poručio je dr Slobodan Puškar, dirketor Opšte bolnice u Subotici. -  Očekujemo da u Centru za vantelesnu oplodnju godišnje prođe 45-50 parova u prvoj fazi , a u sledećoj i više, a time će doći i do smanjenja liste čekanja. Podsetiću da je u Opštoj bolnici otvorena Angio sala, zahvaljujući kojoj sada nemamo više liste čekanja za koronografiju,  a one su značajno smanjene i na odeljenjima ortopedije i oftamologije.

Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

Idejni tvorac Centra za vantelesnu oplodnju je dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta i Upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj subspecijalista bolnici. Po njegovim rečima u Centru je opremljen najsavremenijom opremom a u njemu će  raditi kompletno obučen medicinski kadar.

- Ovo će biti centar u koji će dolaziti građani iz cele Srbije, a smatra se da ovakav centar može da podigne broj porođaja za oko čeitiri do šest procenata. Nadam se da ćemo to uskoro i pokazati u praksi – smatra dr Radulović.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 18064

Povezane vesti

Povezane teme

vantelesna oplodnja u subotici

vantelesna oplodnja

centar za vantelesnu oplodnju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.