• Pregleda: 13855

Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici u Subotici danas je svečano otvoren i uskoro bi trebao da primi prve parove koji se bore za ostvarenje potomstva.
Počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju

U opremanje Centra, koji se prostire na oko 375 kvadrata, koji Subotičani, ali i građani iz cele naše zemlje čekaju već više od decenije, uloženo je više od 300 hiljada evra.

- Srbija, kao većina Evrope, ima izuzetno nisku stopu nataliteta i zbog toga imamo sve manji broj stanovnika i sve starije  stanovništvo. U Severnobačkom okrugu i Vojvodini, nažalost, čak skoro 20 odsto bračnih parova ne može prirodnim putem da se ostvari u ulozi roditelja. To je ono što je poražavajuće, kao i to što imamo sve veći infertilitet i muške populacije, koji dostiže skoro 60 odsto – istakao je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, prilikom današnjeg obilaska Centra za VTO. - Zbog toga je važno i bitno da imamo ovakve savremene centre koji će nam pomoći da što više beba dođe na svet. Objekat ima 375 kvadrata, zamišljen je i planiran još 2007. godine, ali, nažalost, kao i druge brojne propale investicije prethodne vlasti, do danas nije ugledao svetlost dana. Za nekih mesec dana  očekujemo da svi oni koji nemaju biološki potencijal da se ostvare u ulozi roditelja, to urade biomedincki potpomognutom metodom.

Gojković je podsetio i da Pokrajinska vlada i Vlada Republike Srbije  unazad nekoliko godina vode izrazitu pronatalitetnu politiku, te da je  2017. godine donet novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji na osnovu koga sve žene do 42 godine imaju mogućnost da besplatno uđu u proces.

- Pokrajina od ove godine finansira pokušaje VTO za žene do 45 godina starosti i to  bezuslovnu, pored dosadašnja tri još tri pokušaja. Iz pokrajinskog budžeta za pronatalitetnu politiku izdvaja se  652 miliona dinara – dodao je Gojković.

U osnivanje Centra za VTO  uložena su sredstva Pokrajinske vlade, Grada Subotice, Vlade Mađarske, Ambasade SAD, donatora i nevladinih organizacija.

- U protekle  dve  godine Grad Subotica je prepoznao problem i zahvaljujući pomoći republičke i pokrajinske vlade, ovaj projekat smo i završili. U protekle tri godine iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 17,5 miliona dinara za završetak ovog projekta – kaže gradonačelnik Bogdan Laban. – Pronatalitetnu politiku smo vodili i kroz skupštinske odluke, tako što smo odlučili da će se iz posebnog fonda finansirati četvrti pokušaj, a od ove godine pomerili smo starosnu granicu sa 42 na 44 godine. Takođe, Subotica će finansirati i prvi pokušaj vantelesne oplodnje kod drugog deteta. Svi zajedno moramo da radimo na povećanju nataliteta koji u SBO izuzetno nizak.

Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju je veliki i važan da za Opštu bolnicu.

- Ovo je dokaz da samo uskom saradnjom i podrškom svih nivoa vlasti ovakvi projekti mogu da budu realizovani, kao i da svi zajedno rade na poboljšanju i unapređenju zdravstvenog sistema Srbije, na nabavci nove opreme, uvođenju novih tehnologija, lečenju i skraćivanju liste čekanja – poručio je dr Slobodan Puškar, dirketor Opšte bolnice u Subotici. -  Očekujemo da u Centru za vantelesnu oplodnju godišnje prođe 45-50 parova u prvoj fazi , a u sledećoj i više, a time će doći i do smanjenja liste čekanja. Podsetiću da je u Opštoj bolnici otvorena Angio sala, zahvaljujući kojoj sada nemamo više liste čekanja za koronografiju,  a one su značajno smanjene i na odeljenjima ortopedije i oftamologije.

Idejni tvorac Centra za vantelesnu oplodnju je dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta i Upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj subspecijalista bolnici. Po njegovim rečima u Centru je opremljen najsavremenijom opremom a u njemu će  raditi kompletno obučen medicinski kadar.

- Ovo će biti centar u koji će dolaziti građani iz cele Srbije, a smatra se da ovakav centar može da podigne broj porođaja za oko čeitiri do šest procenata. Nadam se da ćemo to uskoro i pokazati u praksi – smatra dr Radulović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Aco Odgovori
Sjajna stvar i za Suboticu i za Srbiju. Mladi bračni parovi su ovo dugo čekali.
Karoling Odgovori
Upravljac puteva je najbitniji.
Miak
Zgodan
pajo Odgovori
Sta CE nam to.Kad je nas Dragi Aca obecao povecanje nataliteta uz pomoc migranata
......
Marija Odgovori
Lep vest iz nase Subotice,pozdrav za Dr Radulovica.
Marija Savic Odgovori
Imala sam tri neuspele vantelesne trudnoce i ginekolog nije znao zasto gubim trudnoce pa me poslao na odelenje genetike u suboticku bolnicu. Geneticarka Jasmina Durkovic me je detaljno ispitala i nasla uzrok, pripremila me i celu trudnocu mi vodila i super mi je uspela trudnoca, rodila sam zdravo dete. Znam puno slucajeva kojima je nasa genetika u bolnici pomogla. Sigurna sam da ce ovaj IVF centar imati uspeh jer nasa bolnica ima vrhunskog geneticara koji ce strucno pripremiti pacijente za vantelesnu oplodnju.
Sosa Odgovori
Odlično! Sada mogu da se pobrinu i o boljoj higijeni mokrih čvorova i obrocima za porodilje.
Da spomenem krevete sa rupom na sredini iz kojeg posle porođaja ne znaš da li izlaziš ili propadaš.
B
Draga Soso, ti bar znaš kako izgleda porođajno odeljenje jer si imala sreće da dođeš do njega. Bogu hvala, ja sam takođe tri puta bila na tom odeljenju. Zato ne ruži ovaj članak , nego da poželimo svim ženama i devojkama koje žele da se ostvare kao majke, puno sreće i da što pre drže svoje bebe u naručju.
Rudolf Grac Odgovori
Bravo za projekat,međutim budućnost Srbije leži na migrantima koji će je preplaviti i taj proces je u toku.Sporazum je potpisan i pare su primljene.Sa zapadom nema igre. Da mladi veruju vlasti i da je Srbija zemlja perspektive ne bi godišnje u državi bilo manje 100.000 hiljada ljudi i to u zlatno doba SNS a!!!!!!!Ne razumete neće narod da gleda kriminalce i lopove na vlasti koje štiti pravosuđe i policija.Nepravda gasi Srbiju.Tačka!!!!!
Miak Odgovori
Svaka čast
joso Odgovori
Pronatalitetna politika počinje malo ranije od vantelesne oplodnje.Počinje od opštine od države sa subvencijama za buduće majke,da ta pomoć bude bezuslovna ,ne sa raznim papirima,koliko imate godina sa pečatima,da li imate zemlje itd itd.probajte samo nazvat call centar sa pitanjima o pomoći trudnicama,da li znate koliko daje para opština budućim majkama?pitajte gosp.stevanović.dok država ne promeni uslove za subvencije,dok ne ukine PDV za dečiju robu(bez uslova),dok ne daje povoljne kredite za 2-3 dete,niko neće zbog propagande države da se odluči za 2. i 3.dete.
Doktor Who Odgovori
Sad još samo da osoblje bude kulturnije...i Bog da nas vidi
C Odgovori
Kako sablasno izgleda ta slika - jedna ležaljka i "laptop", sva sreća pa je prozor u pozadini a ne zid. Inače bi izgledao skroz kao na neku scenu iz horor filma.
Simonida Hrebeljanović Odgovori
Nema podataka o embriologu koji će raditi u ovom programu. Osim toga, svaka klinika koja započinje program VTO mora imati 100 pacijenata pre nego što aplicira za državni program. Ko će da finansira tih prvih sto pacijenata. Ja se lečim u Novom Sadu, i oni pojma nemaju da se u Subotici otvorio centar za VTO. Ovo su neverovatno važne informacije za pacijente. Molim Vas da dopunite vest. Novinari će ipak lakše doći do podataka nego mi pacijenti.
Mama Odgovori
Sramota je sto lekari mladim bracnim parovima odmah prelorucuju vantesnu oplodnju kao da je to najbolje i jedino resenje. Pravi strucnjaci ce u velikom broju slucajeva pronaci uzrok neplodnosti i leciti ga da dodje do zaceca prirodnim putem. Ali ovo je mnogo bolji nacin zarade i propaganda radi svoje. Lekari mnogo bolje od nas znaju kakav je postupak vantelesne oplodnje, koliko posledica ostavlja, ali novac je bitniji, zar ne?
Roditelji smo deteta koje je dugo cekano i sretni smo da smo naisli na lekare koji su trazili uzrok i nasli ga. Strucnjaci resavaju uzrok, lece bolest... Nadam se da ce ih biti vise u nasem gradu i da Centar nece imati mnogo pacijenata...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.