• Pregleda: 12430

Puškar: Subotica će imati najmoderniju bolnicu u Srbiji!

Subotička bolnica, čije su pojedine zgrade stare i po 150 godina, ove godine će biti pretvorena u moderni zdravstveni objekat. Rekonstrukcija će biti finansirana preko Kancelarije za javna ulaganja, a kako je najavljeno koštaće oko 20 miliona evra.
Puškar: Subotica će imati najmoderniju bolnicu u Srbiji!

Realizacija projekta, uvrštena je i u nacionalni investicioni plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U intervjuu za Subotičke novine direktor bolnice, Slobodan Puškar, izneo je više detalja.

Zvaničnici Grada Subotice i Opšte bolnice Subotica najavili su početak rekonstrukcije Opšte bolnice u Subotici, koja godišnje izvrši 260.000 pregleda, procenjenu na oko 20 miliona evra. Kad se može očekivati početak radova?

- Tokom prethodnih godinu i po dana sredstvima Pokrajinske vlade u iznosu od 22 miliona i grada Subotice u iznosu od 4 miliona dinara najavljen je projekat kompletne rekonstrukcije Opšte bolnice Subotica. U najskorije vreme očekujemo da se od strane Kancelarije za javno ulaganje RS opredele neophodna sredstva a zatim sprovede postupak javne nabavke za rekonstrukciju.

Ova investicija se smatra za najveću u zdravstvo u Srbiji i rečeno je da će trajati u naredne dve godine. Šta sve ona podrazumeva?

- Glavna bolnička zgrada stara pet decenija i dvadesetak starih objekata u dvorištu, pretrpeće potpunu izmenu. I sada će, napokon, biti rekonstruisani i opremljeni prema standardima najrazvijenih bolnica u svetu. Izgradiće se nova vodovodna i kanalizaciona mreža, putna infrastruktura, sistemi za hlađenje i grejanje objekata. Sobe će biti jednokrevetne i dvokrevetne, i svaka će imati svoj sanitarni čvor i biće povezane na centralnu klimatizaciju sa najmodernijim sistemima za prečišćavanje vazduha, a svaki bolesnički krevet biće opremljen svim sistemima neophodnim za lečenje pacijenata. Udvostručićemo broj liftova za pacijente, a uvešćemo nove „tehničke” liftove za transport hrane, sanitetskog materijala, veša...

Šta će još biti urađeno?

- Jedan od prioriteta bio je i funkcionalno razdvajanje hospitalnog dela bolnice (mesta gde su pacijenata stacionirani) i polikliničkog dela bolnice kroz koji dnevno prolazi više hiljada ljudi. Ambulante, u kojima se godišnje uradi 260.000 pregleda i preko tri miliona ispitivanja, biće prostranije, dobro osvetljene sa novim sistemom zakazivanja i pozivanja pacijenata. Planirano je da se svi objekti povežu odgovarajućim zatvorenim koridorima koji će omogućiti komunikaciju između bolničkih objekata u svim vremenskim uslovima. Broj hirurških sala sa sadašnjih pet biće povećan na osam, što će povećati broj i operativnih intervencija. Izolacija zgrada doprineće podizanju energetske efikasnosti. Rekonstrukcijom putne infrastrukture omogućiće se nesmetan prolaz vozilima Hitne pomoći, u slučaju potrebe i vatrogasnim vozilima, a istovremeno obezbediće se dovoljan broj uređenih parking mesta za zaposlene pacijente.

Kada se konačno završi kompletna rekonstrukcija zgrade bolnice šta će to konkretno značiti za pacijente Severnobačkog okruga i kako će izgledati savremena subotička bolnica?

- Opšta bolnica Subotica će nakon rekonstrukcije biti najmodernija bolnica u Srbiji. To će doneti kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i udobnost pacijenata će biti na nivou svetskih bolnica. Novim konceptom prijema pacijenata, hospitalizacije, lečenja omogućiće se skraćivanje vremena ležanja u bolnici, skraćivanje vremena za izvođenje neophodnih dijagnostičkih i terapijskih procedura i samim tim povećati kapacitet rada bolnice. Nabavkom nove opreme lečenje pacijenata obavljaće se po najvišim standardima i prema svim preporukama dobre kliničke prakse.

Koji su prioriteti koje će Grad u ovoj godini imati u smislu ulaganja, podrške i brige o pacijentima u subotičkoj bolnici?

- Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica, koji je realizovan uz veliku pomoć AP Vojvodine i grada Subotica otvoren je 6. februara. Kroz aktivnosti grada Subotice i gradonačelnika Bogdana Labana, kao i do sada, pružaće se stalna podrška funkcionisanja bolnice, a sve sa zajedničkim ciljem što boljeg zdravstvenog zbrinjavanja stanovnika Severno-bačkog okruga.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

60
Komsija Odgovori
Samo nece imati ko da leci,jer svi lekari koji nesto vrede su otisli,a o med sestrama da i ne pricamo . I kad bi malo jos poradili na profesionalnosti i ljubaznosti bilo bi super
Auuuu
Oni koji su izasli, neka su. Mozes ti za njima.
Шишач снс-ОВАЦА
Marko
I specijalizanti ce im otici jer pokusavaju da im podvale nezakonite ugovore
Belial Odgovori
Stizu izbori, stizu obecanja! 3 Godine se nije nista radilo pa sad u zadnji mesec dva postajemo najvece gradiliste u Evropi!? hahhaha
SW Odgovori
Krece predizborna kampanja mazanja ociju naroda. Kako vas nije samo sramota?!
Sendvicari kupite prnje, sto ste dosad "uradili" uradili ste, ali idete u zaborav. Nemate neku konkurenciju ni u lokalu ni u Republici Srbiji, ali u lokalu padate 100%.
Miak
Neka, sve je zabeleženo ovde. Izjava stoji, sva sreća je doba interneta i sve može da se zna i prati. Ako je ovo slagao i ako se ovo ne desi, ostavka odmah.

u suprotnom, ja gajim nadu da će naša bolnica biti osavremenjena i ako bude tako, sjajno. Nadamo se.
I.S. Odgovori
Daj Bože da bude makar pola od ovoga o čemu direktor bolnice priča. Ma i četvrtinu kada bi realizovao bilo bi super.
Mauzer Odgovori
Sve je to lepo al koce raditi tamo.Svakim danom doktori i sestrice odlaze u EU.Lista cekanja na pregled dugacka mesecima se ceka na pregled.Nazalost zdrastvo nije kod nas besplatno jer svi mi idemo kod privatnika jer u Bolnici nemozemo stici nared.A zdrastvenu zastitu debelo platimo
C Odgovori
Laž! To nikada neće biti.
Indijanac Odgovori
Sve je ovo jako lepo, dabogda tako bilo kako je ovde sve navedeno.
Samo, neće valjati ako budemo imali najmoderniju bolnicu u Srbiji, beograđani će navaliti da se svi leče u Subotici.
stormwatch
veliki alexxx trabunja o navodnoj metropoli beogradu i o tome kako je neki park zbrda zdola napravljen od recikliranog plastichnog drveca najlepsi park u Evropi, kako je stanje nikada bolje, kako se savrsheno zivi u Srbiji..... a u istom momentu mu Klinika za infektivne i tropske bolesti u toj njegovoj metropoli izgleda ovako...applause!
Volod
Зашто су Вам Београд и његови грађани криви? То никада нисам успео да докучим код Суботичана.. Први сте у реду када се прича о томе како живимо у мулти-културној средини, како смо добри домаћини, а много људи са мржњом прича о свом главном граду. Да ли знате податак о томе колико људи из централне Србије дође у Суботицу? Ако и данас сутра неко дође да се лечи овде то Вам толико смета?! Ајде више доста са том јадном причом без аргумената како "сви новци" у Београд иду, па Вам после београђани криви.. Толико мржње у једном малом граду да Бог сачува
Indijanac
@VOLOD
Da li si ikada možda čuo za IRONIJU???
Nije ova pojava karakteristčna samo za subotičane.
I ostali manji gradovi Srbije imaju isti stav prema cetralizovanom Beogradu.
Ako će napraviti, izgraditi takvu bolnicu kako su je ovde opisali, neka slobodno dođu I beograđani ovde da se leče.
Nisu beograđani ništa krivi, kriva je aktuelna politika koja u stvarnosti razvija Beograd do maksimalnih mogućnosti, ali ne u oblastima za koje Beograd ima stvarne potrebe.
Zdravstvo je i u Beogradu u očajnom stanju.
A neki mali centri, gradovi se zapostavljaju.
Nažalost, neće napraviti nikada ovde takvu bolnicu, ovakve I SLIČNE bajke se verovatno pričaju i u drugim manjim gradovima i selima Srbije, a u cilju političke predizborne propagande.
Svugde će se sve živo graditi, samo obećavaju da se dobiju glasovi potencijalnih glasača.
Kada prođu izbori, videćete.
Uostalom, zašto uopšte i objašnjavam sve ovo jednom, najverovatnije, režimskom BOTU.
stormwatch
@DOOVDE

A shta mislish zashto su nam beograd i njegovi gradzhani krivi? Prvo, uzeli ste sve novce iz Subotice a Subotica grad sa praktichno 100% plachenih poreza, nameta i ostalih izmisljotina u drzhavi, bash bih voleo da znam koliko bg placha...a nema vecheg Patriotizma od placanja drzhavi svih poreza, nameta i ostalih izmisljotina....sto ce rechi Subotica najpatriotskija! (i to ne patriJJJJotska nego zapravo Patriotska!). Onda, izmisljate da je beograd neka neverovatna metropola kake nigde na svetu nema, niste kadri jednu metro liniju napraviti, nemate prechistach vode nego sve idje u Danube i Sava river.... makar kakve behatonke postavljo zamenik gradonachelnika tamo...bg je selendra...vi beogradjani, to shto ste beogradjani prodajete kao zanimanje a ne predstavljate to kao geografsko poreklo...vi ste napravili bizmis iz toga da ste beogradzhani...to je meni presmeshno...Bg iz 1980'tih je bio metropola...danasnji bg je samo poluorijentalna selendra.
kojot Odgovori
Hoce cim nabave anestezije i gaze ima sanse da krene ka tom putu. Trudnice gladuju a vi pricate o najmodernijoj bolnici.
Samo malo Odgovori
Ko će održavati bolnicu? Sada je u zapuštenom higijenskom stanju u kakvom ne bi smela biti nijedna ustanova a kamoli bolnica.
sofi Odgovori
Ova vest je na portalu već dva sata a hejtera nigde smišljaju šta će sad reći ili čekaju uputstva.
Insajder
Uopšte nije teško smisliti nešto - na svakom koraku u bolnici je crna rupa, a najveća u upravi! Drugim rečima, umesto "hejteri" stavite "objektivni".
SHM
Necu reci nego cu pitati, gde je detaljna specifikacija ovog poduhvata? Ajde lepo stavku po stavku pred narod pa da vidimo za sta tacno ide 20 miliona evra nasih para....ako je sve posteno zasto se kriju detalji investicije? Trg u Bg-u je po proceni strucnjaka graditelja realno kostao 4 miliona evra a placen je 10 , gde je onih 6???
jufko
"Hejteri" čekaju da neko bombarduje VMA, Dedinje, Kamenicu pa da se može poverovati u vest o "najsavremenijoj predizbornoj bolnici u Srbiji koja će biti baš u Subotici"
sofi
@Jufko
VMA, Kamenica i Dedinje nisu bolnice. Ovde je gospodine reč o bolnicama.
Roki Odgovori
Odjednom sve prave i grade,a kad se zavrse izbori.Tisina
Miak Odgovori
Povećati plate zaposlenima i ANEXE i UGOVORE o specijalizaciji uraditi u skladu sa zakonom jer će vam svi otići. Znači ljudi, sestrice, doktori i dr, kao resurs su najvažniji. Negujte to. Molim vas.
Suboticanin Odgovori
Nigde nisam procitao da ce bolnica dobiti 2-3 MR uredjaja, ili 2-3 CT uredjaja, eventualno da teski bolesnici mogu dobiti terapiju zracenjem u Subotici a ne da tako bolesni svaki dan sami odlaze bez pratioca, javnim prevozom u Kamenicu.
Insajder
Ne treba bolnici ni više magnentnih rezonanci ni skenera, treba samo po jedna mašina ali ispravna! Sa skenerom imamo sreće (do sada), ali magnentna rezonanca je umesto na otpad iz Sremeske Kamenice dopremljena ovamo da bi se političari slikali sa njom i da bi govorili kako imamo i to ... Uređaji za zračnu terapiju su enormno skupi i zahtevaju visokoobučeni kadar za održavanje (između ostalog i atomske fizičare - uzgred, koji bi od njih radio za 50.000?), i ne treba da se nalaze u svakoj opštoj bolnici. Neka bude centar za zračnu terapiju gde je i sada, ali osavremenjen i sa DOVOLJNIM kapacitetom da se ne čeka na terapiju van svakog razumnog roka, sa dobrom putnom infrastrukturom (putevi, vozovi, gradski prevoz) i kulturnim smeštajem (plaćenim od strane RFZO!) za pacijente koji ne mogu svaki dan da putuju zbog svoje bolesti. Ali o čemu ja pričam - naveo sam kako bi to trebalo da mude u NORMALNOJ državi ... Ovo ovde je daleko od toga!
Hiram
Mogu da kupe i 30 novih aparata...džabe kad nema dovoljno ljudi da rade i na ovome što imaju u bolnici. Kad kvalifikovani ljudi odu mogu samo da postave aparate da rade na sistemu samoposluge.
hrana Odgovori
Usput bi mogli početi hraniti pacijente, sa zdravom hranom, umesto sto dobijaju 2 parčeta hleba i salame, da ne zaboravimo da su to ljudi koji su u fazi oporavka ili lecenja, a trpaju im hranu koju ni pas ne bi pojeo
stormwatch
Ja sam u tom Húsbolt bio 4 puta operisan....samo prvi put kad sam tamo lezho jeo sam redovno, to je bilo 1985....i varivo i pile i chak za nedilju dana dobio tri kile....a sad pod velikim alexxx josh je salama ta i dobra ako je ima...ja se secam da sam krajem devedesetih tamo jeo supu od shargarepe a kao glavno jelo bio je pire od shargarepe sa fashirom od shargarepe i crni lebac svezhe tostiran da se ukamuflira kamen s ramena koji se mogo igrat ako je taj lebac bio netostiran. Umesto lazhnog patriJJJJotizma, bolje da se novac daje za Shkule i Bolnice nego za gluposti.
antus Odgovori
Bravo, svaka cast...akcenat na hitan prijem i tim ljudima uvesti neku vrstu bonusa jer rade u specificnim uslovima, u svakom momentu pod veliki stresom.
Zoltan Odgovori
Za 20 miliona eura se moze izgraditi nova bolnica,ljudi moji 20 miliona eura!!! Pa napravicu novu bolnicu iz temelja, to su reci jednog iskusnog graditelja ovde.
kojot
Bolnicu tesko za te pare da mozes napraviti.
024 Odgovori
Sta vredi kad imate katastrofa doktore.. neogoborne... kurumpirane i neznam kako ih nazvati. .. cast izuzecima koji daju i zadnji atom snage da pomognu.
Bojan Odgovori
Doktore...Ne možete parking mesecima očistiti od granja ostalog od seče ZDRAVIH stabala...Niti možete rešiti parking mesta, osim da zovete JKP u pomoć. Broj osoblja je ispod minimuma potrebnog za ispodprosečno obavljanje svakodnevnog posla, konstantno šikanirano od strane ustanove na čijem ste čelu. Bolnički obroci su ispod svakog standarda. Higijena ispod proseka. Još milion stvari fali, ali bitno je da obećavate MNOOGOOO, MILIOOOONEEEE....Novosadska braćalo, verujem ti da će doći skupe mašine (koje rade PIIINGGG), verujem ti da će se graditi, ali verujem da ćete se debelo ugraditi, kao i do sad. A vi, Subotičani, tako vam je, kako vam je ;)
Trovach Odgovori
Plucno odeljenje je u najgorem stanju, kao i vecina objekata van glavne zgrade. Mislim da ti objekti imaju cak i neku istorijsku vrednost i steta je da tako propadaju.
Trovach Odgovori
Mozda zato i prave "najmoderniju" bolnicu. Umesto lekara i sestara bolesnike ce negovati roboti. Vec zamisljam sliku kao u nekoj japanskoj fabrici automobila. Pacijenti idu na traci, a roboti samo boc-boc.
sormwatch
Bolje robot u buduchnosti boc-boc nego ko sad bot- bot iz te iste Bolnice.
Trovach
Drago mi je da se polako vracamo na istu talasnu duzinu bez nesporazuma.
Dane Odgovori
Ne rad, javasluk, leglo korupcije!
Ja Odgovori
Svaka čast, ovo će biti od velikog značaja za građane. Plate se polako stabilizuju, kao i uslovi za rad, tako da će biti i lekara.
Insajder
Kako ti ruke ne zadrhte kada pišeš ovakve nebuloze!?
MHZ
INSAJDER, to on tipka s jednim prstom, dok mu u drugoj ruci sendvic, pa se malo izbalansiro.
Suboticanin Odgovori
Osoba koja daje minus na moj komentar mora da radi kod privatnika gde se placa 15.000 din za MR pregled. U bolnici ne mozes stici na red.
stormwatch Odgovori
Suboticka Bolnica ce biti najmodernija samo u slucaju ako je napravi vlasnik Hotela Galerija i oni dobrotvori su nabavljali nove krevete i jastuke za istu.....drzhava u Bolnicu ne ulazhe ni pishljive bobe....a i ako se neshto ulozhi sve je to od subotichkih novaca a ne od drzhave. Na predizborne lazhi nazadnjaka gradjani Subotice vishe nikada ne bi trebali da se pale.
Dux Odgovori
mnogo je kume
DOSTA JE BILO Odgovori
Tu će trebati zaposliti još nekog POLITIČKOG KOMENTATORA da ove hvalospeve reklamira po jutarnjim programima.
Insajder Odgovori
Od mora informacija, zapala mi je u oko jedna interesantna - "do sada je bilo pet operacionih sala, a u rekonstruisanoj bolnici će ih biti osam". Dakle, realnost je ovakva: bolnica je donedavno imala DEVET operacionih sala (dve na očnom, dve na ušnom i pet na odeljenju hirurgije. Genijalnošću prethodne uprave očno odeljenje je bačeno na drugi sprat BEZ operacionih sala (operišu u neadekvatnim uslovima urgentnog odeljenja), a sale su pretvorene u obične sobe za bolesnike sa gastroenterologije, tako da sada bolnica ima SEDAM operacionih sala. Možda bi to direktor trebao da zna. Za kritičku ocenu ostalog što je rekao, ne bi mi bilo dosta pet stranica, a mnogo više živaca, jer predosećam da će sa ovom SNS kamarilom u upravi doći do katastrofe ... Niko od nas zaposlenih nije upoznat šta će se i kako raditi i kako će tačno izgledati rekonstruisana bolnica ... A možda bi neko od nas mogao ponešto da pripomogne i savetuje da ne bi pare otišle u vetar (u tuđe džepove će sigurno).
Amanda Odgovori
Sve samo "make up". Termin kod specijaliste dobiti povremeno nemoguce....
grozny Odgovori
više kreveta na odeljenju psihijatrije. sanitarni čvor...tuševi...malo bolja hrana-kuhinja. molim vas!
Lela Odgovori
Da nismo svi upoznati sa stanjem u našij biolnici još bi i poverovali. Ova vest da nje ttragična bila bi smešna!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.