Komentara: 7
Pregleda: 3935

Za kompletiranje Centra za vantelesnu oplodnju potrebno još između 7 i 10 miliona dinara

31.08.2017. u 14:18h
Izvor: RTV Yueco
Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici je većim delom kompletiran, a potrebno je još između 7 i 10 miliona dinara, kako bi centar počeo s radom. U Subotici parovi imaju pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje, od kojih dva finansira država, a jedan se finansira iz budžeta Grada, iz koga je za tu namenu ove godine izdvojeno milion dinara.
Za kompletiranje Centra za vantelesnu oplodnju potrebno još između 7 i 10 miliona dinara

Šef centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Subotici, prof. dr Aleksandar Radulović, kaže da je veći deo budžeta potrošen, jer je u protekloj godini pet parova prošlo kroz proceduru vantelesne oplodnje, te da još samo dva para imaju mogućnost da im se, od preostalog dela budžeta, finansira vantelesna oplodnja.

Pre ulaska u proceduru vantelesne oplodnje, zainteresovani parovi moraju da ispune brojne uslove. 

- Prvo je starosna granica bila na 40 godina, a sada je pomerena na 42 godine starosti. Potrebna je određena telesna masa, odnosno BMI, i određeni faktori koji se tiču rezervi jajnika, da bi se ženama pružila šansa da kroz određenu stimulaciju uspeju u postupku vantelesne oplodnje. Od muškog faktora, neophodno da postoje pokretni spermatozoidi. Rade se i određene laboratorijske i hormonalne pretrage, a postoje i uslovi endoskopske pripreme pacijenata. Tek kada se ispune svi uslovi, pacijenti onda idu na komisiju, koja im odobrava postupak vantelesne oplodnje - objasnio je Radulović.

Centar za vantelesnu oplodnju je, što se tiče opreme, u većoj meri kompletiran. Prema rečima Radulovića, oprema je nova i neraspakovana, te bi se sa njom moglo krenuti u postupak vantelesne oplodnje. Međutim, problem je prostor, koji još uvek nije završen.

- Završen je sterilni deo prostora, gde će se raditi embriološki deo i punkcija u operacionoj sali, dok je drugi deo još nezavršen, što znači da ne možemo da postavimo postojeće aparate. Visina sredstava koja bi nam bila potrebna kako bismo sve završili i krenuli sa radom kreće se od 7 do 10 miliona dinara - rekao je Radulović.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3935

Povezane vesti

Povezane teme

opšta bolnica

aleksandar radulović

vantelesna oplodnja u subotici

vantelesna oplodnja

bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.