Komentara: 1
Pregleda: 3566

Subotica potencijalni centar za vantelesnu oplodnju

05.12.2012. u 00:08h
Izvor: RTV City
Problem infertiliteta od čak 15% prisutan u Srbiji uz negativan prirodni priraštaj glavni je uzrok, uz ekonomske razloge, konstantnog smanjenja broja stanovnika naše zemlje. Program vantelesne oplodnje započet pre par godina podrazumeva 2 pokušaja čiji trošak snosi država. Neke opštine finansiraju i treći pokušaj.
Subotica potencijalni centar za vantelesnu oplodnju

U Subotici za vantelesnu oplodnju postoji veliki broj zainteresovanih parova ali problem je kao i na nivou Srbije što nema dovoljno ustanova koje se ovim pitanjem bave. Ovaj proces je moguće izvesti na svega 3 do 4 klinike u najvećim gradovima.

Ideja postoji da i Subotica postane klinički centar za vantelesnu oplodnju, projekat je davno pripremljen i sredstva su bila planirana iz pokrajinskog Fonda za kapitalne invcesticije ali sad zbog nedostatka investicija sredstva se moraju obezbediti putem republičkih fonova, fondova EU ili bilo kog oblika donacija.

Centar bi bio isplativa investicija sa 200 ciklusa godišnje a u prvoj godini prema zainteresovanosti bilo bi već 150 ciklusa da bi se svake godine broj svakako povećavao. Da bi vantelesna opodnja bila uspešna mora postojati kompleksan i kvalitetan tim, kvalitetna priprema pacijenata, dobra dijagnostika kako bi se napravio protokol lečenja i kako bi se povećale šanse za uspeh.

Državni program obuhvata parove do 40 godina starosti ali doktor Radulović kaže da je imao dosta pacijenata koji su i posle 40 godine dobili potomstvo.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3566

Povezane vesti

Povezane teme

vantelesna oplodnja u subotici

vantelesna oplodnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.