Komentara: 14
Pregleda: 5733

Grad nastavlja sa podrškom za vantelesnu oplodnju

08.02.2018. u 14:53h
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica će i ove godine podržavati parove koji se suočavaju sa sterilitetom u borbi za potomstvo. Za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje u gradskom budžetu opredeljeno je nešto preko milion dinara.
Grad nastavlja sa podrškom za vantelesnu oplodnju

Pravo na ova sredstva imaju parovi koji su do sada imali tri neuspešna pokušaja na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

- Za parove koji nisu imali uspeha preko Rebubličkog fonda za zdravstveno osiguranje Grad finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje. Grad je za ovu godinu opredelio sredstva, čiji je iznos na nivou prethodnih godina - rekao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite.

Naknadu troškova za četvrti pokušaj u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u zemlji sa kojima Republički fond za zadravstveno osiguranje ima potpisan ugovor mogu da ostvare parovi ukoliko žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 42 godine života, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritoriji grada najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva i ispunjavaju zdravstvene kriterijume propisane od strane Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju.

Grad nastavlja sa podrškom za vantelesnu oplodnju

Ilija Đukanović (Arhiva)

- Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova vantelesne oplodnje podnosi se Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave,  Službi nadležnoj za poslove društvene brige o deci.  Trudimo se da parovi ne čekaju dugo na odluku, pa Komisija u veoma kratkom roku zaseda i  odlučuje o utvrđivanju prava na naknadu - dodao je Đukanović.                                        

Zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta u poslednje tri godine osam parova sa teritorije Grada nastavilo je bitku za potomstvo. Prema podacima, borbu za potomstvo u našem gradu, kao i u našoj zemlji, vodi oko 15 odsto parova. Jedna trećina parova, koja je opterećena problemom steriliteta i uđe u program vantelesne oplodnje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 5733

Povezane vesti

Povezane teme

vantelesna oplodnja u subotici

vantelesna oplodnja

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.