Komentara: 3
Pregleda: 3933

Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić 2012

15.07.2012. u 12:10h
Sinoć je na Letnjoj pozornici na Paliću francuski glumac, producent i scenarista Žan Mark Bar zvanično otvorio 19. Festival evropskog filma Palić. Tokom ceremonije otvaranja Baru i našem velikom filmskom kompozitoru Zoranu Simjanoviću uručena je nagrada “Aleksandar Lifka”.
Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić 2012

Zahvaljujući se na nagradi za doprinos evropskoj kinematografiji, koju mu je uručio programski direktor Festivala Miroslav Mogorović, Bar je osvojio publiku rečima da je privržen Srbiji.

„S obzirom na to da sam poreklom iz Kalifornije, to mi je otvorilo mnoga vrata da promovišem ovu zemlju, jer otvaranje tih vrata i prikazivanje umetnosti Istočne Evrope može biti neverovatno iskustvo. To je na mene višestruko imalo uticaja, i kao na umetnika i kao čoveka. Tu sam da promovišem vrednosti ovog dela Evrope“, rekao je Žan-Mark Bar, dodajući da mu je uspeh u filmu Veliko plavetnilo omogućio da izabere životni put.

Ovogodišnji laureat istakao je i da mu je drago što je prvi predstavnik generacije koja je snimala filmove o različitim delovima i kulturama Evrope na jednom jeziku, koji svi razumeju – engleskom.

Na univerzalno razumevanje, sigurno ne samo domaće publike, naišlo je i stvaralaštvo drugog, domaćeg dobitnika priznanja „Aleksandar Lifka“. Slušajući muziku iz serije Grlom u jagode i filmova Sabirni centar i Sećaš li se Doli Bel?, kao i „potpure“ Subotičkog duvačkog orkestra od Nacionalne klase, preko Balkan ekspresa, pa do Maratonaca, publika se za kratko vreme još jednom uverila koliko je kompozitor Simjanović doprineo već spomenutom promovisanju kulturnih vrednosti Istočne Evrope, odnosno Jugoslavije, Srbije.

Primajući nagradu iz ruku direktora Festivala Radoslava Zelenovića, laureat Simjanović je ponovio stav da, u suštini, ne voli nagrade, ali da se ova ipak izdvaja:

„Lepo je kad dobiješ nagradu, ali nagrada, u principu, ne znači ništa:  u nekom žiriju sedi neko ko te voli, u nekom drugom neko ko te ne voli. Naravno, ovaj ko te voli, da ti nagradu, a onaj ko te ne voli, ne da ti nagradu. Tako i ja, za muziku iz nekih najboljih filmova nisam dobio nagrade.  Ali ova nagrada je dobra zato što si u lepom društvu i zbog toga mi je čast da sam sa svim 'Lifkama'.“

Dvojcu laureata sinoć se pridružio i dobitnik nagrade „Underground Spirit“, škotski reditelj Jern Utkilen, koji je u kratkom obraćanju istakao kako upravo naziv nagrade najviše odgovara prirodi njegovog stvaralaštva.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Subotice Modest Dulić istakao je kako je upravo Palićki festival utemeljio duh evropske kulture na ovim prostorima, ali i omogućio brojnim stvaraocima da ovde razmene svoja iskustva.

„To se sve događalo i događa se u gradu koji je prošle godine proslavio značajan jubilej – vek postojanja i privrženosti sedmoj umetnosti, te imao privilegiju da svojom atraktivnošću privuče Aleksandra Lifku da na ovim prostorima otvori prvi stacionarni bioskop. Subotica i Palić su kasnije bili domaćini i mnogim drugim svetskim filmskim stvaraocima“, rekao je Dulić, pozivajući reditelje, glumce..., ali i nove goste da se i ubuduće vrate našem gradu, pokraj jezera.

Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala evropskog filma, održaće se od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.Sa velikim zadovoljstvom, Festival će ove godine ugostiti preko 80 uvaženih gostiju iz cele Evrope.

Preporučujemo vam da pogledate fotografije sa svečanog otvaranja i festivalske žurke u Čardaku šumskom

Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić 2012

Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić 2012

Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić 2012

Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić 2012

Takođe, podsećamo vas na festivalske žurke na Paliću:

15.07. Perpetuum mobile - Mala Gostiona (Palić)
16.07. Švedsko veče – ABBA TRIBUTE (NS) - Mala Gostiona (Palić)
17.07. Makao (BG) - Mala Gostiona (Palić)
18.07. Karaoke Party - Riblja čarda „Kapetanski rit“ (Muški štrand)
19.07. Gabor Lengyel Retro Party Bend - Mala Gostiona (Palić)

Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3933
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.