Komentara: 146
Pregleda: 31404
Video
Foto

OŠ „Miloš Crnjanski“ pred gašenjem?

31.05.2018. u 15:25h
Izvor: Subotica.com
OŠ „Miloš Crnjanski“ pred gašenjem?

Posle preduzeća, bioskopa, kulturnih organizacija, da dobije ovakav naslov došao je red i na jednu obrazovnu ustanovu. U Planu o racionalizaciji školske mreže našla se i subotička OŠ „Miloš Crnjanski“, koja bi kako je planirano, trebala da bude zatvorena, što je izazvalo revolt nastavnika i roditelja oko 340 đaka koji je pohađaju.

Po rečima jedne naše sugađanke, njeno dete je u utorak došlo iz škole sa rečima da ona više neće raditi.

- Nastavnici su im to saopštili, nisam mogla da verujem te sam   se posle čula sa razrednim starešinom, koji mi je to potvrdio – kaže majka. - Zaista smo u šoku, jer dece godinama idu u tu školu i mislimo da ovo pitanje treba na drugačiji način da se reši.

OŠ „Miloš Crnjanski“ pred gašenjem?

Grupa zabrinutih roditelja poslala je otvoreno pismo gradonačelniku, u kome ga mole za pomoć da se sačuva škola koja je iznjedrila generacije dobrih i čestitih ljudi.

- Nama je, naravno, jasna neophodnost optimalizacije mreže škola u Srbiji kao i činjenica da se u istom dvorištu nalazi i OŠ „Jovan Mikić“, ali snažno protestujemo protiv takve eventualne odluke i njene realizacije. Ove dve škole imaju približno jednak broj učenika s tim što je tendencija rasta broja upisanih prvaka na strani OŠ „Miloš Crnjanski“. To je zbog činjenice da se u našoj školi nastava odvija u jednoj, prepodnevnoj smeni, što je optimalno za sticanje znanja i veština, ali i ambicija ka kojoj teže škole u naprednim svetskim zemljama – kaže se između ostalog u otvorenom pismu. - Pored te prednosti, ova škola obezbeđuje bezbedno, prijatno i podsticajno okruženje za našu decu, a nastavnički kadar je takav da može da posluži za primer svakoj drugoj školi.  Ovde moram da istaknem učitelje koji su ljudi i stručnjaci na kakve se svi možemo ugledati. Dostignuća učenika na takmičenjima su nešto što govori najviše u prilog onome o čemu govorim, kao i njihov uspeh u kasnijem školovanju.

Savet roditelja škole održaće se u ponedeljak u 17 časova, kada su pozvani da se okupe svi oni koji žele da podrže opstanak škole.

OŠ „Miloš Crnjanski“ pred gašenjem?

Plan o racionalizaciji donelo je Ministarstvo prosvete u dogovoru sa Školskom upravom u Somboru. Lokalna samouprava bila je u obavezi da pripremi plan na lokalnom nivou, a škola „Miloš Crnjanski“ važi već godinama kao primer neracionalnosti obzirom na broj đaka i blizinu druge škole. Odluka o gašenju OŠ „Miloš Crnjanski“ najpre treba da prođe Gradsko već i tek tada možemo  da očekujemo odgovor od nadležnih u Gradskoj upravi, a ukoliko Gradsko veće da pozitivan odgovor, konačnu reč daće Skupština grada.

Kako nezvanično saznajemo, ova odluka nije od juče, već je rukovodstvo škole zna duže vreme i trebalo je da na adekvatan način pripremi nastavnike i roditelje. Učenici bi trebalo da se pripoje susednoj OŠ „Jovan Mikić“ ili nekoj drugoj školi po izboru. Objekat će zadržati obrazovnu namenu.

Izvor: Subotica.com
Performans učenika "Zagrlimo školu" Performans učenika "Zagrlimo školu" Performans učenika "Zagrlimo školu" Performans učenika "Zagrlimo školu" Performans učenika "Zagrlimo školu" Performans učenika "Zagrlimo školu" Performans učenika "Zagrlimo školu" Performans učenika "Zagrlimo školu"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 146
Pregleda: 31404

Povezane vesti

Povezane teme

osnovna škola miloš crnjanski

oš miloš crnjanski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.