Komentara: 146
Pregleda: 29003
Video
Foto

OŠ „Miloš Crnjanski“ pred gašenjem?

31.05.2018. u 13:25h
Izvor: Subotica.com
OŠ „Miloš Crnjanski“ pred gašenjem?

Posle preduzeća, bioskopa, kulturnih organizacija, da dobije ovakav naslov došao je red i na jednu obrazovnu ustanovu. U Planu o racionalizaciji školske mreže našla se i subotička OŠ „Miloš Crnjanski“, koja bi kako je planirano, trebala da bude zatvorena, što je izazvalo revolt nastavnika i roditelja oko 340 đaka koji je pohađaju.

Po rečima jedne naše sugađanke, njeno dete je u utorak došlo iz škole sa rečima da ona više neće raditi.

- Nastavnici su im to saopštili, nisam mogla da verujem te sam   se posle čula sa razrednim starešinom, koji mi je to potvrdio – kaže majka. - Zaista smo u šoku, jer dece godinama idu u tu školu i mislimo da ovo pitanje treba na drugačiji način da se reši.

Grupa zabrinutih roditelja poslala je otvoreno pismo gradonačelniku, u kome ga mole za pomoć da se sačuva škola koja je iznjedrila generacije dobrih i čestitih ljudi.

- Nama je, naravno, jasna neophodnost optimalizacije mreže škola u Srbiji kao i činjenica da se u istom dvorištu nalazi i OŠ „Jovan Mikić“, ali snažno protestujemo protiv takve eventualne odluke i njene realizacije. Ove dve škole imaju približno jednak broj učenika s tim što je tendencija rasta broja upisanih prvaka na strani OŠ „Miloš Crnjanski“. To je zbog činjenice da se u našoj školi nastava odvija u jednoj, prepodnevnoj smeni, što je optimalno za sticanje znanja i veština, ali i ambicija ka kojoj teže škole u naprednim svetskim zemljama – kaže se između ostalog u otvorenom pismu. - Pored te prednosti, ova škola obezbeđuje bezbedno, prijatno i podsticajno okruženje za našu decu, a nastavnički kadar je takav da može da posluži za primer svakoj drugoj školi.  Ovde moram da istaknem učitelje koji su ljudi i stručnjaci na kakve se svi možemo ugledati. Dostignuća učenika na takmičenjima su nešto što govori najviše u prilog onome o čemu govorim, kao i njihov uspeh u kasnijem školovanju.

Savet roditelja škole održaće se u ponedeljak u 17 časova, kada su pozvani da se okupe svi oni koji žele da podrže opstanak škole.

Plan o racionalizaciji donelo je Ministarstvo prosvete u dogovoru sa Školskom upravom u Somboru. Lokalna samouprava bila je u obavezi da pripremi plan na lokalnom nivou, a škola „Miloš Crnjanski“ važi već godinama kao primer neracionalnosti obzirom na broj đaka i blizinu druge škole. Odluka o gašenju OŠ „Miloš Crnjanski“ najpre treba da prođe Gradsko već i tek tada možemo  da očekujemo odgovor od nadležnih u Gradskoj upravi, a ukoliko Gradsko veće da pozitivan odgovor, konačnu reč daće Skupština grada.

Kako nezvanično saznajemo, ova odluka nije od juče, već je rukovodstvo škole zna duže vreme i trebalo je da na adekvatan način pripremi nastavnike i roditelje. Učenici bi trebalo da se pripoje susednoj OŠ „Jovan Mikić“ ili nekoj drugoj školi po izboru. Objekat će zadržati obrazovnu namenu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 146
Pregleda: 29003
Povezane vesti
Povezane teme
osnovna škola miloš crnjanski oš miloš crnjanski
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.