Komentara: 37
Pregleda: 13135

OŠ "Miloš Crnjanski" na korak od gašenja

21.06.2018. u 18:07h
Izvor: Subotica.com
Ono o čemu je proteklih dana brujala javnost dobilo je epilog na današnjoj sednici Skupštine grada – usvajanjem Odluke o mreži javnih škola sa sedištem na teritoriji Grada Subotice gasi se OŠ „Miloš Crnjanski“.
OŠ "Miloš Crnjanski" na korak od gašenja

Odluka je doneta u cilju optimizacije školske mreže, koju je naložilo Ministarstvo prosvete a koju su u obavezi da sprovedu sve lokalne samouprave. Po rečima nadležnih, prethodile su joj opsežne analize koje obuhvataju demografska, sociološka, kulturna, privredna kretanja našeg grada.

- Odluka nikome nije bila laka i nije doneta preko noći. Nema govora o netransparentnosti, budući da podaci u vezi sa stanjem školske mreže datiraju još iz 2005. godine. Nismo mi školu „izvlačili iz džaka“, već smo, na bazi kriterijuma koje smo dobili i koje propisuje uredba, kao i na bazi analize koja postoji 14 godina unazad, dali ovakav predlog racionalizacije - objašnjava  Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti. - Predstavnicima organa uprave škole pre godina dana predočeno je da će to biti škola koja će biti prva u predlogu racionalizacije i optimizacije. Odluka će se primanjivati kada  organ AP Vojvodine da saglasnost na nju, jer odluku o gašenju škole ne donosimo mi, nego nadležno ministarstvo. Škola funkcioniše sve dok se to ne desi.

OŠ "Miloš Crnjanski" na korak od gašenja

Lokalna samouprava učiniće sve da se zbrine nastavno osoblje, da se deca prebace u željene škole, kao i da, koliko je to moguće, ostanu u svojim odeljenjima i sa svojim školskim drugovima.

- Razumemo roditelje koji zaista nisu bili upoznati sa celom situacijom i koji su dovedeni u pat poziciju. Razgovarali smo sa Školskom upravom da nam pomognu da na što adekvatniji način rešimo problem zaposlenih, kao i da najveći broj dece ostane u svom razredu i sa svojim učiteljicama, naravno koliko to prostor dozvoljava – dodaje Stevanović.

Predstavnici opozicije smatraju da ova odluka nije transparentna i da je, pošto se tiče dece, trebala da bude mnogo pažljivije doneta.

- Tražili smo da se ona skine sa dnevnog reda, jer su roditelji za sve ovo saznali 29. maja kada je školu posetio Mihalj Njilaš. Trebalo je ostaviti vremena roditeljima da pripreme decu, da odaberu školu... - smatra odbornik Robert Šebek.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 13135

Povezane vesti

Povezane teme

osnovna škola miloš crnjanski

jasmina stevanović

oš miloš crnjanski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.