Komentara: 73
Pregleda: 14664
Foto

OŠ „Miloš Crnjanski“ po zakonu prva na spisku za gašenje

05.06.2018. u 17:36h
Izvor: Subotica.com
Prema Aktu o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji Grada Subotice, koji je po nalogu Ministarstva prosvete izradila lokalna samouprava, OŠ „Miloš Crnjanski“ je najneracionalnija i zbog toga je u cilju optimizacije školske mreže predloženo njeno gašenje.
OŠ „Miloš Crnjanski“ po zakonu prva na spisku za gašenje

Škola ima manje od 400 učenika, pri čemu se u njenoj neposrednoj blizini nalazi još jedna škola, a pritom nema rešen imovinsko-pravni status i za nastavu koristi prostorije Više pedagoške škole, te ne ispunjava zakonske osnove da postoji kao posebno pravno lice – rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

- Osnova za izradu Akta o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji Grada Subotice je elaborat koji sadrži sagledavanje stanja nataliteta, tj. broja budućih učenika osnovnih škola, geografske, demografske, ekonomske, kulturne, socijalne i obrazovne aspekte razvoja grada Subotice, kao i ispunjavanje kriterijuma iz Uredbe o kriterijumima za donošenje akta o mreži predškolskih ustanova i akta o mreži osnovnih škola – objasnila je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti. - OŠ „Miloš Crnjanski“ ima 355 učenika, a prema zakonu najbliža druga škola mora da bude udaljena najmanje dva kilometra, a ovde u istom dvorištu imamo OŠ „Jovan Mikić“, sa 481 učenikom. Na osnovu člana 107. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, predloženi model optimizacije u Subotici podrazumevao bi prestanak rada OŠ „Miloš Crnjanski“ - odeljenja bi se pripojila susednoj školi, koja za to ima kapacitete.

OŠ „Miloš Crnjanski“ po zakonu prva na spisku za gašenje

Po rečima Etele Jerinkić, koja je učestvovala u izradi akta, ovaj dokument je donet posle posete predstavnika Ministarstva prosvete, februara 2017. koji su tom prilikom izneli žalbu da se ne sprovodi uredba Vlade Republike Srbije o optimizacije školske mreže. Odmah posle posete predstavnika ministarstva, sazvan je Aktiv direktora i bilo je reči o ovoj problematici.

- Uredba je doneta još 2010. godine, a problem sa OŠ „Miloš Crnjanski“ dug je gotovo četvrt veka, kada se postavilo pitanje šta će biti sa „Vežbaonicom“, kako se škola tada zvala, a koja je formirana od deset odeljenja OŠ „Jovan Mikić“ i služila da budući učitelji tu imaju praktičnu nastavu. Svake godine se odlagalo, već 2011. godine broj odeljenja je spao sa 26 na 15, jer su odeljenja na mađarskom jeziku prebačena u „10. oktobar“ i „Jovan Mikić“ i škola je prešla na jednosmenski rad – podsetila je Etela Jerinkić. - Od tada imamo blago povećanje broja učenika, ali ne toliko da zadovolji najosnovnije zakonske kriterijume.

OŠ „Miloš Crnjanski“ po zakonu prva na spisku za gašenje

U lokalnoj samoupravi kažu da je u usmenom razgovoru rukovodstvu škole sve ovo predočeno i da je ono bilo upoznato sa planom racionalizacije, ali očigledno o tome nije obavestilo roditelje.

Predlog Akta o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji Grada Subotice, uskoro će biti na Gradskom veću a potom i na Skupštini grada. Ukoliko se usvoji, saglasnost na njega treba da da Autonomna Pokrajina Vojvodina, a potom i republičko Ministarstvo prosvete.

- Lokalna samouprava će se maksimalno truditi da zaposleni i učenici ne budu oštećeni prilikom pripajanja drugoj školi. Takođe, u dogovoru sa nadležnima u resornom ministarstvu učinićemo sve što je u našoj ingerenciji da nastavnici zaposleni u OŠ „Miloš Crnjanski“ ne ostanu bez norme – ističe Jasmina Stevanović.

Ekonomska škola se seli na (n)ovu lokaciju

Objekat u kome se nalazi škola koristiće se isključivo u obrazovne svrhe i planira se da se tu preseli Srednja Ekonomska škola „Bosa Milićević“, koja izvodi vaspitno-obrazovni proces u prostoru koji pripada Jevrejskoj oštini, a ukupni troškovi koje grad ima prema ovoj školi su blizu deset miliona dinara godišnje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 73
Pregleda: 14664

Povezane vesti

Povezane teme

etela jerinkić

osnovna škola miloš crnjanski

jasmina stevanović

oš miloš crnjanski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.