• Pregleda: 13345

OŠ „Miloš Crnjanski“ po zakonu prva na spisku za gašenje

Prema Aktu o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji Grada Subotice, koji je po nalogu Ministarstva prosvete izradila lokalna samouprava, OŠ „Miloš Crnjanski“ je najneracionalnija i zbog toga je u cilju optimizacije školske mreže predloženo njeno gašenje.
OŠ „Miloš Crnjanski“ po zakonu prva na spisku za gašenje

Škola ima manje od 400 učenika, pri čemu se u njenoj neposrednoj blizini nalazi još jedna škola, a pritom nema rešen imovinsko-pravni status i za nastavu koristi prostorije Više pedagoške škole, te ne ispunjava zakonske osnove da postoji kao posebno pravno lice – rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

- Osnova za izradu Akta o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji Grada Subotice je elaborat koji sadrži sagledavanje stanja nataliteta, tj. broja budućih učenika osnovnih škola, geografske, demografske, ekonomske, kulturne, socijalne i obrazovne aspekte razvoja grada Subotice, kao i ispunjavanje kriterijuma iz Uredbe o kriterijumima za donošenje akta o mreži predškolskih ustanova i akta o mreži osnovnih škola – objasnila je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti. - OŠ „Miloš Crnjanski“ ima 355 učenika, a prema zakonu najbliža druga škola mora da bude udaljena najmanje dva kilometra, a ovde u istom dvorištu imamo OŠ „Jovan Mikić“, sa 481 učenikom. Na osnovu člana 107. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, predloženi model optimizacije u Subotici podrazumevao bi prestanak rada OŠ „Miloš Crnjanski“ - odeljenja bi se pripojila susednoj školi, koja za to ima kapacitete.

Po rečima Etele Jerinkić, koja je učestvovala u izradi akta, ovaj dokument je donet posle posete predstavnika Ministarstva prosvete, februara 2017. koji su tom prilikom izneli žalbu da se ne sprovodi uredba Vlade Republike Srbije o optimizacije školske mreže. Odmah posle posete predstavnika ministarstva, sazvan je Aktiv direktora i bilo je reči o ovoj problematici.

- Uredba je doneta još 2010. godine, a problem sa OŠ „Miloš Crnjanski“ dug je gotovo četvrt veka, kada se postavilo pitanje šta će biti sa „Vežbaonicom“, kako se škola tada zvala, a koja je formirana od deset odeljenja OŠ „Jovan Mikić“ i služila da budući učitelji tu imaju praktičnu nastavu. Svake godine se odlagalo, već 2011. godine broj odeljenja je spao sa 26 na 15, jer su odeljenja na mađarskom jeziku prebačena u „10. oktobar“ i „Jovan Mikić“ i škola je prešla na jednosmenski rad – podsetila je Etela Jerinkić. - Od tada imamo blago povećanje broja učenika, ali ne toliko da zadovolji najosnovnije zakonske kriterijume.

U lokalnoj samoupravi kažu da je u usmenom razgovoru rukovodstvu škole sve ovo predočeno i da je ono bilo upoznato sa planom racionalizacije, ali očigledno o tome nije obavestilo roditelje.

Predlog Akta o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji Grada Subotice, uskoro će biti na Gradskom veću a potom i na Skupštini grada. Ukoliko se usvoji, saglasnost na njega treba da da Autonomna Pokrajina Vojvodina, a potom i republičko Ministarstvo prosvete.

- Lokalna samouprava će se maksimalno truditi da zaposleni i učenici ne budu oštećeni prilikom pripajanja drugoj školi. Takođe, u dogovoru sa nadležnima u resornom ministarstvu učinićemo sve što je u našoj ingerenciji da nastavnici zaposleni u OŠ „Miloš Crnjanski“ ne ostanu bez norme – ističe Jasmina Stevanović.

Ekonomska škola se seli na (n)ovu lokaciju

Objekat u kome se nalazi škola koristiće se isključivo u obrazovne svrhe i planira se da se tu preseli Srednja Ekonomska škola „Bosa Milićević“, koja izvodi vaspitno-obrazovni proces u prostoru koji pripada Jevrejskoj oštini, a ukupni troškovi koje grad ima prema ovoj školi su blizu deset miliona dinara godišnje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

73
sss Odgovori
Nažalost, dobra je škola, ali ne ispunjava zakonski da može da opstane ... komplikovana priča, ali nije realno nikad bilo da postoje dve škole u jednoj zgradi :)
ЈОВАН
Како то да нису предложили затварање ОШ ,,Јован Микић'', ако су у истој згради, него баш ОШ ,,Милош Црњански''. Личи да се власт жели ослободити два Милоша једним потезом, Милоша Црњанског и директора Милоша Вукадина. Милоша Црњанског, који је најдубље и најтрајније сензације својих дечјих и дечачких година доживљавао у типично српским националним и верским садржајима: црквена школа, икона Светога Саве, тамјан,... и директора Милоша Вукадина, који је у тој школи организовао свечане прославе школске славе Светог Саве и државности Републике Србије не кокетирајући са којекаквим гркљаночупачима. То је суштина намере затварања а не рационализација.
Pera Odgovori
Jedino mi nije jasno da li deca ostaju u istim prostorijama ili se sele u Mikic.U svakom slucaju ako reba da se ugasi samo pravno lice a sve ostaje isto onda nije strasno.I ako grad placa Jevrejima 20.000 eura za isnajmljivanje onda stvarno nema smisla.Akonse preseli srednja ekonomska u vezbaonu i to je lepa vest.
Ja
Pa sele se svi u Mikić, lepo je napisano.
Aco
Lepa vest je tebi,nama roditeljima nije.
Sanja Odgovori
Nije stvar u racionalizaciji, nego u načinu KADA i kako se saopštilo roditeljima. Zapravo, trebalo im je saopštiti kad se podele knjižice-na kraju školske godine, ali je vest nekako "procurela". Ipak je ovo mali grad, sve se sazna. A zašto grad za sve ove godine nije izgradio zgradu ekonomske škole već se plaćala kirija? Svaka čast roditeljima koji pokušavaju da zaštite decu. I gde da se sad upišu svi koji u Mikić neće fizički stati?
Roditelj
Tacno tako, verovatno su planirali da odluku obelodane u toku raspusta kada u skoli nema ni nastavnika ni dece, pa da sve prodje bez preterane buke. Ova gospodja je sama rekla vise stvari koje su nelogicne :
- o zatvaranju se prica vise godina, ali je sve do sad to odlagano, a mi roditelji smo upisivali decu i niko nam nije ni nagovestio da to moze da se desi, vec smo uveravani da je sve na nivou glasina. Sada su smislili da navrat-nanos preseku i donesu odluku na kraju skolske godine bez obavestavanja roditelja.
- gradska uprava po gospodji nije duzna da obavesti roditelje da se skola zatvara, ali je zato sasvim u redu da donesu odluku o zatvaranju i da odlucuju o sudbini zaaposlenih i djaka... ZA OVO PRISTOJAN COVEK NEMA KOMENTAR.
- i sama priznaje da u poslednjih nekoliko godina postoji trend rasta broja djaka u Crnjanskom, ali to po gospodji nije dovoljno. Pitanje za nju : a sta je dovoljno? Koliko je upisanih prvaka u Mikicu, a koliko u Crnjanskom ove i prosle godine?
ffilozoff Odgovori
Ove SNS-ovce nisu normalne!! Zatvaraju jednu od najpoznatijih skola u SU,sa 335 ucenika!!! A u juznoj Srbiji se hvale kako skole imaju jedno odeljenje sa djacima cetiri generacije??? Pa Ovi stvarno unistavaju sve tradicije SUBOTICE grada!!! Eeeej ljudi OVI zatvaraju skole,a sebi dele doktorate,bez skolovanja,preko noci!!! Toliko smo napredni da i skole zatvaramo...STA je sledece???...neko zabaviste,...ma i gradsku kucu Nam uzmite!! Pamti NAROD.gladan je....a kad NAROD cuti...
sofi
Pa niko deci nije zabranio školovanje. Neće ni oni a ni nastavnici ostati na ulici. Po vašem komentaru se može zaključiti da se nekom uskraćuje pravo na obrazovanje. Iz teksta se vidi da je ovo problem koji traje već čwtvrt veka. A vi ste se nešto mnogo zabrinuli za tu školu. Nije vama stalo ni do škole ni do đaka i nastavnika.
Paja
@Sofi, a tebi je samo stalo do stranke.
Боки
Не волим СНС али је ово добар потез који је требало много раније спровести и не разумем како си у причу убацио јужну Србију и докторате. Две школе у једном дворишту то никако нисам могао да разумем док сам био школарац.
Ja
Ne lupetaj, pameti.
Ja
@Paja
A Vama do glupe i bespotrebne rasprave, a garant nemate ni decu ni unuke koji idu u jednu od ove dve škole. Već nemate hrabrosti da javno iznesete nezadovoljstvo Strankom, potpisano i poslano na pravu adresu. I nije sve u ovom gradu i životu povezano stranački. În
Mata Odgovori
Pera@ Grad ne plaća jevrejima , već jevrejskoj opštini. Ta cena koju si lupio je cena za godinu dana, to si zaboravio da napišeš, pa ti vidi za tu veliku zgradu da li je mnogo. Jevrejska opština ne traži od ekonomske škole da se seli.
Zeljko
Да, не тражи! Па наравно кад им одговара да имају прилив толику суму.
Ако има могућности да имају добре услове у другој школи, зашто им плаћати!?!
Nema dece Odgovori
Bez posla će odmah ostati svi radnici na određeno, njih oko 14. Zatim tu je sekretar škole ipedagog. Da li sve spremačice OŠ"Miloš Crnjanski" ostaju bez posla odmah?
Dani Odgovori
Da se dodatno razjasni: učenici će od sledeće godine nastavu slušati u zgradi "Jovana Mikića". Ali do restruktuiranja odeljenja ne mora nužno da dođe, to zavisi od konkretnog broja učenika po generacijama...
Na primer ako u jednoj generaciji u Mikić ima dva odeljenja sa 23 i 22 učenika, a u istoj generaciji u sadašnjom Crnjanski ima isto dva odeljenja sa 24 i 23 učenika, prilikom spajanja u toj generaciji biće ukupno 92 učenika i taj broj MORA da se deli na 4 odeljenja, te nema prepreke da svako odeljenje ostaje u istom sastavu.
Međutim ako u jednoj generaciji u Mikić ima 21 + 22 učenika, a u Crnjanskom 24+22 to znači ukupno 89 učenika i to po Pravilniku Ministarstva MORA da se deli samo na tri odeljenja (jer tek od 91 učenika pa nadalje može deliti na 4 odeljenja) i u tom slučaju nažalost moraće da se restruktuiraju odeljenja i od 4 naprave 3 odeljenja sa 30+30+29 učenika po odeljenjima.. Znači verovatno u nekoj generaciji neće doći do spajanja odeljenja, dok će ih negde spojiti.
Pavle
Malo sam analizirao broj učenika po odeljenjima i, na žalost, mislim da će u većini razreda jedno odeljenje biti rasformirano i pripojeno Mikićevim i onom nerasformiranom iz Crnjanskog, (najčešće će se od 4 odeljenja formirati 3). To je u celoj priči i najteže za učenike odnosno za to odeljenje koje će se rasformirati i na to bi roditelji te dece trebalo da sada obrate pažnju. To odeljenje bi trebalo deliti po nekim željama tih učenika, jer je očigledno da će se deliti na tri grupe pa da makar u grupama budu oni koji su međusobno bliskiji.
Marina
U Mikicu su odeljenje u proseku 15 učenika (ima i po 13), barem u nižim odeljenjima. Na ovaj način se pokušavalo napraviti što više odeljenja da bi se sačuvao posao za učiteljice zbog malo prijavljenih prvaka. U Crnjanskom su niži razredi u proseku preko 20...
Fun fact: od navedenih 58 predškolaca u Kertvaroši 47 se upisalo u Crnjanski. Ispod 20 u Mikić. S tim da je deo dece u Crnjanskom i iz nekih drugih delova grada.
Fun fact: ako se skole spoje dobićemo razrede po 30 učenika (divni uslovi za rad). Da li će se u ovom slučaju ovi mali razredi u Mikiću spojiti da bi se omogućilo deci iz Crnjanskog da ostanu u jednom razredu? Ili će opet da pate deca iz Crnjanskog i da ih razbacuju po razredima i popunjavaju sa njima rupe? Ovaj deo grada se razvija i svake godine niču nove stambene zgrade sa pretežno mladim bračnim parovima... Gde će ta deca da idu u školu? Praviće se tri smene u Mikiću? Razredi od 35 učenika?
mali paja Odgovori
A deca sto su se upisal u 1 razred ?
sto niko nije rekao roditeljim nista , nego cekamo ove nepismene napredne samoproglasene strucnjake da to kazu
stvarno dno dna
Anja
To pitajte upravu skole. Oni vam nisu rekli ni da su u blokadi, jer imaju dug od 6000000. Nisu vsm rekli da nece moci obezbediti elementarne uslove., ako jednosmenski rad nije elementarni uslov. Pitajte ih to.
Istina Odgovori
Poštovana politička gospodo našeg grada i pokrajine,
Vaše interesno delovanje, koje nije transparentno, ali je veoma vidljivo, u ovom slučaju neće doneti mnogo racionalnog. Nije nepoznato da se u ovoj sredini, kao i čitavoj državi, godinama vrše promene, tzv. reforme na objektivnu štetu građana, pa bi ovaj čin mogao da se, umesto "racionalizacije školstva", nazove još jednim interesnim, međustranačkim potezom. Ne samo što gasite jednu zdravu i retku tradiciju poštovanja između roditelja, dece i svih zaposlenih, već budite netrpeljivost prema svojim istomišljenicima i štićenicima. Tek će sada da uslede problemi kada se Vaše želje i prava dece i zaposlenih budu sukobila, ali mi verujemo u Vas i ne sumnjamo da ćete doći do "racionalnog" rešenja, od kojeg ćete, ako niko drugi, samo Vi profitirati.
Nebojsa
Pa šta je transparentno ako nije ovo? I malo ste se zaneli. Pa nije ni drzava ni skola nesto sto ce ispunjavati zelje svakoj mami. Da danas imamo vreme ono o kom su vam svima puna usta, danas ne biste ni smeli da iznesete stav o ovoj promeni, u suprotnom aps. Naravno da treba da gase Crnjanski. Nigde na svetu ne postoje dve OŠu istom dvorištu. Ne ispunjava uslov za OŠ ni po broju učenika niti ima svoj prostor. Treće, grad ne treba ni krajcaru da potroši na ono što nije potrebno, a nije potrebno u ovim uslovima plaćati zakup zgrade ekonomske škole.
Istvan Odgovori
Ciste lazi govore ove politicarke. Cela zgrada je u vlasnistvu Vise pedagoske skole, a OS je samo korisnik... ovako gasiti jednu osnovnu skolu niko nije radio ni za vreme ratova 90-ih!
Tako je sudjeno Odgovori
Sveukupno mi se cini, a ne znam zasto niko nije uzeo izjavu od direktora skole. Svi kazu da je on znao, a nikome nije govorio da skola treba da se ugasi. Mada, to je trebala biti i javna informacija, a ne da direktor moze da je drzi u tajnosti?
Ko je inace direktor te skole?
Neso Odgovori
Glasali ste sad trpite!
Ana Odgovori
A koliko ima dece u Mikiću
Veljko D
U Mikicu ima 482 dece. Skola Vezbaonica (od 1994. M.Crnjanski) je nastala od odeljenja J.Mikica (to pise i na sajtu skole M.Crnjanski). Ostavite skolu J.Mikic na miru. Roditelji M.Crnjanskog se ponasaju kao da su oni neki "izabrani" i prepametni i u komentarima potcenjuju skolu J.Mikic kao da su oni izabrali skolu Crnjanski zbog kvaliteta (navedite merodavne podatke o tome), a ne zbog jednosmenskog rada. Kriva im skola Mikic sto su umesto prepametni ispali nesto drugo. Ako je skola Mikic po vama nekvalitetnija, navedite opipljive dokaze za to.
Marinko
Poštovani,zato jer ne damo svoju decu da idu u Mikić.Zato jer je vaša direktorka partijska marioneta a i prijateljica sa dotičnom koja ovde zbori...Jer se u vašoj školi kupuju ocene i dobijaju pod pretnjom "uglednih" roditelja...Pametnom dosta!!!
Ana Odgovori
Koliko ima dece u Mikiću? U generaciji mog deteta je bilo u 45 u dva odeljenja u Crnjanskom, a 48 u tri srpska odeljenja u Mikiću.
Nata Odgovori
Mi smo takav narod da nam sve smeta i uvek negativno gledamo na stvari, moje dete ide u Jovan Mikić i na roditeljskom sastanku pre tri godine su nam rekli da će OVE godine škole da se spajaju, jedino vidim problem u upravi škole Miloš Crnjanski, jer nisu obavestili roditelje o tome, inače... Čemu tolika drama????
J.j.Zmaj
Bravo za komentar. Imam troje dece i u vrticu i osnovnoj skoli sam se na roditeljskim sastancima naslusala gomile budalastina i zalbi od roditelja! I uvek su oni najgluplji najglasniji
Inace, kada sam ja isla u osnovnu skolu, pripojili su nam u petom razredu odeljenje iz Djuro Salaj skole i svi smo bili izmesani da bi se ova deca uklopila. Niko nije rec rekao, a nama nije nista falilo..
Лука Odgovori
Каква два километра, па ни између Кизура и Змаја нема толико, ни између Микића и 10.октобра, Матка и и Ђуре.
Ana
Možda je 10. oktobar sledeći, jer nema 400 đaka.
B Odgovori
Ovde je jos jedan roditelj cija deca idu u Mikic.Ovo sto rade roditelji dece iz Crnjanskog je nedopustivo.Vredjanje,potcenjivanje,omalovazavanje.Davanje pausalnih izjava o uspesima dece.Toboze,uvedena prepodnevna smena da bi deca bila popodne kuci.Prepodnevna smena je uvedena jer je Crnjanski imao pre sedam godina toliko djaka da su stali u jednu smenu.Deca menjaju skole,uciteljice.Presele se u drugu drzavu,na drugi kontinent i ostanu zdrava i prava.Mi roditelji pravimo od muve slona.Ja sam vec mom detetu objasnila da ce mozda imati nove drugare,da ce joj se mozda rasformirati razred i sta sada?Padacemo u depresiju.Gluposti.
Marinko
Ako ćeš mi ti platiti gorivo jer ću morati da vozim dete dalje i ako ćeš mi ti pravdati kašnjenje na posao onda i samo onda ću možda razmisliti o tvom predlogu...Ali samo možda!!!
Fox
@Marinko - O kom gorivu vi pricate? Pa dve skole su u istom dvoristu. A zasto bi vozili decu kolima do skole, pa valjda mogu i peske ako ste ih upisali u najblizu skolu. Nikad nas roditelji nisu kolima vozili do skole. Pa deca sa Makove, Aleksandrova i Malog Bajmoka idu autobusom.
Ako ste se ipak odlucili da vase dete ide u neku udaljeniju skolu, to je vasa odluka a i samim tim vas trosak.
Marina
Gospođo i u Mikiću bi bilo uslova za rad u jednoj smeni kada bi se spojili razredi od 13-14 učenika...
Tina
Ne treba biti zlonameran. Ja sam mama cije je jedno dete islo u Mikic, a jedno u Crnjanski. U obe skole smo imali divne uciteljice. Ne treba da se zatvaraju skole uopste. Neka se racionalizacija vrsi tamo gde joj je mesto, a ne u obrazovanju.
anonimussu Odgovori
Ja mislim da je glupost tamo preseliti Ekonomsku školu, zato što đaci iz prigradskih naselja moraju da koriste još gradski prevoz, pa moraju još ranije da se probude. A kad idu popodne, još dok stignu do glavne autobuske, pa još kući, biće 10 sati. Mislim da kertvaroš nije idealno mesto za srednjoskolce.
Fox
Slazem se. A predlog onda? Gde bi ste ih vi smestili?
Tina
Dom vojske na Korzu?
Nastavnica
Zgrada pored Ekonomske škole deluje napušteno. Možda se može otkupiti od vlasnika.
Вук Исакович Odgovori
Ако дође до гашења школе, обавезно променити име некој од школа које се зову по најнебитнијим комуњарчићима попут Ивана Милутиновића, Јована Микића или Соње Маринковић и доделити им име великог Милоша Црњанског! Доста нам је комунизма и његових синова, крајње је време да школе почну да носе имена људи који су то стварно заслужили!
Ana
Osnovna škola "Kertvaroš"
(Anti)sistem
Mog odgovora nema, jer zadire u suštinu. Građani i mediji su slobodni.
Родољуб
Јован Микић, Иван Милутиновић и Соња Маринковић су дали своје животе за слободу овог народа и ово је најмање што можемо да урадимо ради очувања сећања на њих.
AS
Strašno.....
earthworker Odgovori
meni je tu naslov vesti najuznemirujuci... prvi na spisku? znaci bice jos! strasno!!! utesno je da ce biti zabavno spajanje nespojivog jer je vecita kompetencija i netrpeljivost izmedju ucenika odve dve skole bez vrsnjackog nasilja. tako da good luck sa dva u jedan! smesno je seoba milosa crnjanskog
Andrea Odgovori
Mislim da će ovakvih slučajeva biti još , pošto ni ovi romi koji pohađaju nastavu sa 14 godina idu u prvi razred sa decama od 7 godina i tuku se ,vređaju , psuju.....čast izuzecima, ne mogu da popune mesta . Nažalost u inostranstvo mnogi izlaze. Deca će tamo pohađati škole ,a ne kod nas.
Građanin Odgovori
Gradski većnik za prosvetu običan fikus! E, živote. Mislim da je vreme da ide nazad na šalter
B Odgovori
Anonimus@ Nije velika udaljenost izmedju glavne autobuske i Kertvarosa.
sss Odgovori
Mislim da dramite bespotrebno. Ovo se znalo od 2011 godine. Već tada se pričalo da će se Ekonomska škola preseliti negde kod SUP-a. Ništa se tu drastično neće promeniti. A ako je deci to strašno, onda nemam reči za vaspitanje. Pa u nekom momentu će morati biti sami u odeljenju sa 25-29 nepoznate dece. Onda ih nećete upisati u srednju jer će im biti strašno? I da, na snimcima sa protesta, deci se nije videla tuga u očima, već sreća i radost jer je njima to bilo zanimljivo. Poruka roditeljima: ne pravite nesposobnjakoviće od svoje dece, nisu ni prvi ni poslednji koji menjaju odeljenja u toku školovanja. Ne štitite ih od svega, ni nas naši roditelji nisu ovoliko štitili i hvala Bogu, normalna smo generacija.
Roditelj
Ne lupetajte, nista se nije znalo od 2011, problem i jeste u tome sto je sve bilo na nivou neproverenih glasina. Tek kad je procurila vest i digla se buka, javila se doticna iz gradske uprave, a dotle "nije imala papir na osnovu koga bi izasla pred roditelje". Ona je ucestvovala u izradi akta, a nije imala papir?? I nemoj da uporedjujete decu od 15 godina i klince od 7-8 godina, za koje je sigurno stresno da menjaju sredinu i odeljenje. Moj sin je medju prvima na protestu viknuo da ne daju njihovu skolu i uopste nije ni srecan niti mu je zanimljivo sto mu ukidaju skolu. A sto se tice nesposobnjakovica, osnovni razlog zbog kojeg sam upisao dete u Crnjanski je da izbegnem da mi dete ide u skolu gde su urgencije i telefonske intervencije roditelja uobicajena pojava, i gde dete ne sme da dobije losu ocenu. Ima puno primera da su zbog takvih stvari roditelji prebacivali decu iz Mikica u Crnjanski, ali o tome niko ne zeli otvoreno da prica.
Roditelj Odgovori
Dragi roditelji dece iz drugih škola, niko nije spominjao ni vašu decu ni da je problem da deca idu zajedno u školu. Problem je što se sve radi preko noći. Gospođa kaže da nisu mogli biti neozbiljni da javno kažu nešto što nije doneto kao zvanična odluka. Pa zašto onda bilo ko smatra da je direktor Crnjanskog trebao da kaže roditeljima nešto što nije zvanična odluka. Ministarstvo mu odobri upis prvaka za školsku godinu, u školu se upiše oko 80 % dece iz kraja, i sad neko hoće da im kaže da neće ni krenuti u školu. Neozbiljno SNS-ovci, neozbiljno. Lične stvari pokušajte da rešavate lično, a ne iz pozicija moći.
T Odgovori
Zašto ne postoji peticija za ovo? ONI odlučuju za narod, a narod nije ni pitan.
Mislim da u Subotici postoje barem 1 ili 2 škole sa približnim brojem učenika.
Tina Odgovori
Ne zatvarajte nam skole! Niti jednu. Svaka skola je posebna na svoj nacin i u svaku idu naša deca koja su naše najveće blago. Za svaku ideju o zatvaranju bilo koje skole cu izaci da protestvujem.
Диогенес Odgovori
Проблем је директор ОШ Милош Црњански , господин Милош Вукадин ! Човек нема политичке везе, џаба што предано ради свој посао и изузетно води колектив . Једино за што зна је интерес деце . Уз то обележава школску славу поред осталог и свећом и тамјаном ( кажу највећа замерка ! ). Све подршке и пуно поштовање директору ОШ Милош Црњански господину М. Вукадину !
Tt
Diogenes,
jel taj direktor Vas drugar ili ne znate da sve skole obelezavaju slavu i niko im ne zamera, ne znate da je racun skole blokiran zbog milionskih dugova, da su koleginice morale napustiti posao zbog " korektnog" ponasanja direktora ...., da su odeljenja na madjarskom masovno napustila skolu pre par godina(zasto?) I da sve to nema nikakve veze sa racionalizacijom. Racionalizacija je neminovna zbog neopravdanog postojanja tri skole, udaljene 50 m jedna od druge, cak dve u istom dvoristu a dece NEMA
Bivsi Odgovori
Da li ste vi svesni da su osnovne skole u Subotici bile pravljene za populaciju od 150.000 u samom gradu bez okolnih mesta?
Po logici stvari bi trebalo sad da bude 33% manje osnovnih skola zato sto sad ima 100.000 stanovnika (po popisu pre masovnog egzodusa novokomponovanih Madjara i Hrvata). Crnjanski je prvi stradao jer je Mikic pored, ostale skole su relativno sigurne jer su dobro pozicionirane i pokrivaju veliki deo grada. Jedino sto mi nema smisla i celoj prici je to sto grad placa zakup. Osnovne skole spadaju pod nadleznost grada, dok srednje pod nadleznost drzave. Ne razumem sto onda grad placa zakup umesto drzave.
Neno Odgovori
Gospodine Dionis,crkva je crkva,a skola je skola.Za @Roditelja koji pljuje Mikic,samo da kazem,ne vucite me za jezik o urgencijama i poklanjanju ocena.I molim vas,deca se brze prilagodjavaju na promene nego mi odrasli.Ovo prerasta u rat izmedju skola.Dizete tenziju,a deca su tu iz istog kraja i druze se.Strasno.
Običan
Baš gledam slike i mislim se šta nekog ko je urgirao za svoje dete u Mikiću kako bi od opomene uzletelo do bolje ocene za prosek natera da se ovako folira sa pričom o kvalitetu sad kad je drugo upisano u Crnjanski. Priču o kvalitetu možete da prodajete medijima u Beogradu ali nas koji smo odavde i znamo prošlost i sadašnjost cele priče kao i vas i decu i vašu i našu zaobiđite sa tim bajkama. Ko je išao u školu u Subotici i deca su mu išla u školu ovde zna koliko je to sve preterivanje. To Beograđanima proturajte da se nadgornjavaju oko politike a za lokalne potrebe se ne morate mučiti. Jedino što ćete možda sami sebe uspeti da ubedite da je to istina i da ima više razloga od jedinog a to je samo jedna smena. Nisam ljubomoran jer niti me sad to više pogađa a kad je bilo važno kao i osoba sa početka posta smo izabrali Mikić jer je bio na bioljem glasu od Crnjanskog. Pokazalo se da je to preterana priča bila i da nema nikakvog pravila. Iskreno vam govorim.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.