Komentara: 53
Pregleda: 13536

Laban: Ne gasimo "Crnjanski", pripajamo ga "Mikiću", niko neće ostati bez posla!

12.06.2018. u 10:58h
Izvor: Subotica.com
Laban: Ne gasimo "Crnjanski", pripajamo ga "Mikiću", niko neće ostati bez posla!

Predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) - predsednica GO NSPRV Jelena Zejak, koordinatorka NSPRV za grad Suboticu Otilija Kiš, predsednica NSPRV OŠ „Miloš Crnjanski“ Branislava Vuković, savetnik u Sindikatu Hadži Zdravko M. Kovač i pravnik Tomislav Drvar juče su razgovarali sa Bogdanom Labanom, gradonačelnikom Subotice.

Sastanak je sazvan na zahtev Sindikata, a po pitanju stava gradske vlasti u slučaju najavljenog gašenja subotičke OŠ „Miloš Crnjanski“.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici Sindikata su izjavili da su iznenađeni najavlјenim gašenjem OŠ „Miloš Crnjanski“ iz Subotice, tim pre što su donedavno uveravani iz Ministarstva prosvete da škole u Školskoj upravi Sombor (škole sa teritorije Zapadnobačkog i i Severnobačkog okruga) nisu u ovom trenutku predmet pilot projekta optimizacije broja škola u Republici Srbiji i da su sa pravom zabrinuti za radno-pravni status zaposlenih u ovoj školi među kojima je i 37 članova NSPRV. Oni su rekli gradonačelniku Labanu da u donošenju Akta o mreži javnih škola na teritoriji Grada Subotice, na osnovi kog se škola i gasi sindikati nisu ni konsultovani, a kamoli u tom poslu sudelovali. Naglasili su i da je od 2010. godine kad je Akt donet pa do danas bitno izmenjena školska slika u Subotici i da bi bilo bolje da je napravljen nov elaborat o mreži škola. Sindikat ne spori pravo lokalne samouprave da donosi Akt o mreži predškolskih ustanova i osnovnih škola na teritoriji Grada, ali je za Sindikat neprihvatlјivo da se to radi tajno i bez svih sindikata koji imaju članstvo u školama koje su predmet optimizacije, odnosno racionalizacije.

Predstavnici NSPRV su insistirali da im gradonačelnik jasno kaže kakav je stav lokalne samouprave o statusu pominjane škole „Crnjanski“ i da li se škola gasi ili pripaja susednoj OŠ „Jovan Mikić“, na šta je Laban odgovorio da se „ne radi o gašenju škole “Miloš Crnjanski“ već pripajanju OŠ „Jovan Mikić“ i da niko od zaposlenih neće ostati bez posla“ i da će tako i glasiti već pripremljena odluka koju već sutra ili najkasnije prekosutra treba da usvoji gradsko veće, a potom i Skupština grada Subotice.

Ovaj stav su pozdravili predstavnici NSPRV, ali i upozorili na procedure propisane Zakonom i Posebnim kolektivnim ugovorom koje se tiču preuzimanja zaposlenih iz OŠ „Crnjanski“, kao pitanje položaja dela zaposlenih u OŠ „Jovan Mikić“. Oni su naglasili da je lakše doneti odluku nego zbrinuti zaposlene nakon toga i naglasili da se u taj posao mora uključiti i Radna podgrupa za praćenje radnog angažovanja Ministarstva prosvete koja deluje na teritoriji koju pokriva ŠU Sombor, kao i da Odluka o pripajanju OŠ „Crnjanski“ OŠ „Jovan Mikić“ mora sadržati i odredbe o preuzimanju zaposlenih.

Dogovoreno je da se održi sastanak sa predstavnicima sindikata posle donošenje Predloga odluke, a pre usvajanja na Skupštini, kako bi se pokušalo naći rešenje koje bi zadovoljilo obe strane.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 53
Pregleda: 13536

Povezane vesti

Povezane teme

osnovna škola jovan mikić

bogdan laban

osnovna škola miloš crnjanski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.