Komentara: 22
Pregleda: 6588
Video
Foto

Održana 8. sednica Skupštine grada

01.04.2021. u 10:50h > 16:50
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj, 8. sednici Skupštine grada usvojene su izmene Statuta Grada Subotice, koje predviđaju uvođenje u službenu upotrebu bunjevačkog jezika i pisma. Za novog člana Gradskog veća za obrazovanje i kulturu postavljena je Milanka Kostić, dosadašnja direktorka Fondacije „Danilo Kiš“, dok je za v.d. direktora Gradskog muzeja imenovana Aniko Mihajlović.
Održana 8. sednica Skupštine grada

Sednica je počela minutom ćutanja povodom smrti odbornika Gojka Radića. Odmah potom, umesto preminulog Radića i Bojana Šoralova, koji je postao načelnik Severnobačkog upravnog okruga,  odborničkoj grupi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ pristupili su Neda Tešović i Milorad Milojević.

Održana 8. sednica Skupštine gradaNajviše polemike i ovoga puta izazvala je promena Statuta Grada Subotice i uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. U diskusiji su prednjačili Tomislav Žigmanov, lider DSHV-a, i Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

- Stvari su i više nego jasne kada su u pitanju struka i zakon. Ova odluka je presedan na teritoriji Republike Srbije koja do sada na ovaj način nije uvela u upotrebu nijedan jezik. Videćemo da li će na isti odjek naići i naša inicijativa za uvođenje hrvatskog jezika u pojedine lokalne samouprave - smatra Tomislav Žigmanov. - Mi se nećemo miriti sa ovom odlukom, ukazivaćemo na njenu slabost po pitanju lingvistike, a ni Republika Hrvatska neće mirno posmatrati. Žao mi je što će, ono što je do sada bio govorni jezik, postati standardni. Bićemo svedoci jednog nakaradnog i nekompetentnog stanja.

Održana 8. sednica Skupštine gradaS druge strane Mirko Bajić  ponovo tvrdi da uvođenjem bunjevačkog jezika nikome ništa nije uzeto, već da bunjevački narod ima ista prava kao i svi drugi narodi u Subotici.

- Pozivan Hrvatsko nacionalno vijeće da prihvati bar jedan naš poziv i da bar popijemo kafu i da zajedno radimo za dobrobit svih građana. Napadi Žigmanova imaju jedini temelj, a to je da Bunjevci ne postoje i zato ne prihvata uvođenje jezika - smatra Bajić. - Hrvati u Srbiji ostvaruju sva prava, a nisam siguran da li je tako i sa druge strane, ali to nije na meni da komentarišem. Uvođenjem bunjevačkog jezika nikome ništa neće biti oduzeto.

Održana 8. sednica Skupštine gradaNa smirivanje strasti obe strane pozvao je gradonačelnik Stevan Bakić i poručio Tomislavu Žigmanovu da vodi računa o javno izgovorenoj reči.

- Ponovo je došlo do uzburkivanja strasti, a inicijalna kapisla je ponovo Tomislav Žigmanov. Nije problem da se pogreši, svi mi grešimo, najgora stvar je kada niste svesni da pravite greške, iznosite neutemeljene i netačne argumente, upoređujete stvari koje nisu za to, negirate nešto što ste rekli - poručio je Bakić. - Govorili su da je prećeno njemu i hrvatskoj zajednici, a posle je utvrđeno da je to učinio pripadnik hrvatske nacionalne manjine. Želeo bih da objasni šta znači da "Hrvatska neće stajati mirno". Autentični uslovi su bili i kada se uvodio hrvatski jezik, a videćemo pri sledećem popisu kada bude sloboda izjašnjavanja koliko koga ima.

Održana 8. sednica Skupštine gradaPosle današnje odluke, sledi javna rasprava, a potom će se promena definitivno usvajati takođe na Skupštini grada.

U nastavku pogledajte snimak kompletne sednice.

Izvor: Subotica.com
8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada 8. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 6588

Povezane vesti

Povezane teme

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.