Komentara: 16
Pregleda: 2822

Neophodna veća zaštita spomenika kulture

13.03.2018. u 12:32h
Izvor: Subotica.com
Prošlonedeljna krađa bista trojice subotičkih revolucionara ispred zgrade Vojvođanske banke, samo je jedna u nizu brojnih nestanaka ili oštećenja spomenika kulture u našem gradu. Iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica kažu da je postupak vraćanja u prvobito stanje veoma zahtevan, te da bi se u budućnosti trebalo više raditi na njihovoj zaštiti.
Neophodna veća zaštita spomenika kulture

Biste od bronze Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića postavljene su šezdesetih godina prošlog veka, u znak poštovanja prema subotičkim komunistima u borbi protiv fašizma. Osuđujući krađu ovih spomenika kulture, iz Udruženja građana Komunista Subotice zatražili su od nadležnih organa MUP-a i Tužilaštva da se počinioci hitno pronađu i kazne.

- Naš grad i Subotičani podneli su ogromne žrtve u borbi protiv fašizma i ne smemo dozvoliti da se sećanje i kulturno blago koje podseća na antifašističku borbu devastira i uništava. Kizur Ištvan je poginuo na Kupresu, Lazar Nešić i Matko Vuković su zverski mučeni od Hortijeve specijalne policije u Žutoj kući i ubijeni. Pored njih, u borbi protiv fašizma poginulo je 7.100 naših sugrađana. Ako dozvolimo da se zaborave žrtve antifašističke borbe i uništavaju spomenici koji podsećaju na oslobodilačku borbu i život zajedno, Subotica neće više biti grad na koji smo ponosni i koji volimo. Izgubićemo identitet, duh tolerancije i humanizma - navodi se u zajedničkom saopštenju gradskih odbora Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji, Centar Tito i Komunisti Srbije.

Neophodna veća zaštita spomenika kulture

U slučajevima nestanaka ili oštećenja, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica reaguje sastavljanjem zapisnika, na osnovu kojih bi se spomenik kulture vratio u prvobitno stanje. Maja Rakočević Cvijanov, vajar i konzervator u Međuopštinskom zavodu, kaže da bi najbolje bilo kada bi se biste pronašle i vratile na mesto, zbog toga što je rekonstrukcija zahtevna, te podrazumeva ulaženje u pitanje kopiranja.

- Mi sastavljamo zapisnike, koje prosleđujemo Gradu ili nadležnim ustanovama za održavanje ovakvih spomenika, što je u ovom slučaju JP za upravljanje putevima, urbanistično planiranje i stanovanje, kako bi ih vratili u prvobitno stanje. Kada se radi o ovakvoj krađi ili nestanku, neophodno je proceniti na koji način spomenik može da se vrati u prvobitno stanje. Postavlja se pitanje da li ukradene biste izraditi ponovo po modelu autora i ko uopšte može da kopira te autore - objašnjava Rakočević Cvijanov, dodajući da slična bista Matka Vukovića postoji u dvorištu istoimene škole, koja bi se mogla kopirati bez većih poteškoća, dok je to upitno za preostale dve biste.

Neophodna veća zaštita spomenika kulture

Spomenici kulture se neretko kradu ili oštećuju u našem gradu. Naime, u oktobru prošle godine oskrnavljena je bista subotičkog književnika Ambrozija Boze Šarčevića u Parku Rajhla Ferenca, koju su nepoznati počinioci skinuli sa postolja i postavili na obližnju klupu. Godinu dana pre, nepoznati počinioci ukrali su pozlaćen krst i pero, te polomili ruku jednom od anđela na spomeniku Svetom trojstvu u centru grada. Da je ovakvih slučajeva bilo mnogo više tokom protekle decenije, podsećaju iz Udruženja građana Komunista Subotice.

- U zadnjih deset godina ukradeni su bista Jovana Mikića u krugu istoimene osnovne škole u Subotici, Ive Lole Ribara ispred studentskog doma kod Dudove šume, Lole Vohl u krugu fabrike "Slavica", ploča sa spomen-kosturnice na Trgu žrtava fašizma i krajnje je vreme da se obračuna sa bronz-mafijom koja hara u Subotici - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Neophodna veća zaštita spomenika kulture

Kako bi se zaštitili spomenici kulture, te sprečila njihova krađa ili skrnavljenje, Rakočević Cvijanov kaže da postoje različiti načini koje propisuje Zakon o kulturnim dobrima.

- Postoji mogućnost postavljanja jače rasvete ili video nadzora, a kao pojačan nadzor nad spomenikom, može da se postavi i zaštitna mreža ili neka vrsta kaveza. Ukoliko je reč o zameni materijala radi veće bezbednosti spomenika, u ovom slučaju bronze, i tu postoji drugo rešenje, a to je zamena za manje popularan materijal kao što je poliester. Međutim, problem je što to može da vodi falsifikovanju originalnog dela - napominje naša sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 nedelje
Komentara: 16
Pregleda: 2822

Povezane vesti

Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

subotica spomenici

biste

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.