Komentara: 16
Pregleda: 1858

Neophodna veća zaštita spomenika kulture

13.03.2018. u 11:32h
Izvor: Subotica.com
Prošlonedeljna krađa bista trojice subotičkih revolucionara ispred zgrade Vojvođanske banke, samo je jedna u nizu brojnih nestanaka ili oštećenja spomenika kulture u našem gradu. Iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica kažu da je postupak vraćanja u prvobito stanje veoma zahtevan, te da bi se u budućnosti trebalo više raditi na njihovoj zaštiti.
Neophodna veća zaštita spomenika kulture

Biste od bronze Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića postavljene su šezdesetih godina prošlog veka, u znak poštovanja prema subotičkim komunistima u borbi protiv fašizma. Osuđujući krađu ovih spomenika kulture, iz Udruženja građana Komunista Subotice zatražili su od nadležnih organa MUP-a i Tužilaštva da se počinioci hitno pronađu i kazne.

- Naš grad i Subotičani podneli su ogromne žrtve u borbi protiv fašizma i ne smemo dozvoliti da se sećanje i kulturno blago koje podseća na antifašističku borbu devastira i uništava. Kizur Ištvan je poginuo na Kupresu, Lazar Nešić i Matko Vuković su zverski mučeni od Hortijeve specijalne policije u Žutoj kući i ubijeni. Pored njih, u borbi protiv fašizma poginulo je 7.100 naših sugrađana. Ako dozvolimo da se zaborave žrtve antifašističke borbe i uništavaju spomenici koji podsećaju na oslobodilačku borbu i život zajedno, Subotica neće više biti grad na koji smo ponosni i koji volimo. Izgubićemo identitet, duh tolerancije i humanizma - navodi se u zajedničkom saopštenju gradskih odbora Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji, Centar Tito i Komunisti Srbije.

U slučajevima nestanaka ili oštećenja, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica reaguje sastavljanjem zapisnika, na osnovu kojih bi se spomenik kulture vratio u prvobitno stanje. Maja Rakočević Cvijanov, vajar i konzervator u Međuopštinskom zavodu, kaže da bi najbolje bilo kada bi se biste pronašle i vratile na mesto, zbog toga što je rekonstrukcija zahtevna, te podrazumeva ulaženje u pitanje kopiranja.

- Mi sastavljamo zapisnike, koje prosleđujemo Gradu ili nadležnim ustanovama za održavanje ovakvih spomenika, što je u ovom slučaju JP za upravljanje putevima, urbanistično planiranje i stanovanje, kako bi ih vratili u prvobitno stanje. Kada se radi o ovakvoj krađi ili nestanku, neophodno je proceniti na koji način spomenik može da se vrati u prvobitno stanje. Postavlja se pitanje da li ukradene biste izraditi ponovo po modelu autora i ko uopšte može da kopira te autore - objašnjava Rakočević Cvijanov, dodajući da slična bista Matka Vukovića postoji u dvorištu istoimene škole, koja bi se mogla kopirati bez većih poteškoća, dok je to upitno za preostale dve biste.

Spomenici kulture se neretko kradu ili oštećuju u našem gradu. Naime, u oktobru prošle godine oskrnavljena je bista subotičkog književnika Ambrozija Boze Šarčevića u Parku Rajhla Ferenca, koju su nepoznati počinioci skinuli sa postolja i postavili na obližnju klupu. Godinu dana pre, nepoznati počinioci ukrali su pozlaćen krst i pero, te polomili ruku jednom od anđela na spomeniku Svetom trojstvu u centru grada. Da je ovakvih slučajeva bilo mnogo više tokom protekle decenije, podsećaju iz Udruženja građana Komunista Subotice.

- U zadnjih deset godina ukradeni su bista Jovana Mikića u krugu istoimene osnovne škole u Subotici, Ive Lole Ribara ispred studentskog doma kod Dudove šume, Lole Vohl u krugu fabrike "Slavica", ploča sa spomen-kosturnice na Trgu žrtava fašizma i krajnje je vreme da se obračuna sa bronz-mafijom koja hara u Subotici - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako bi se zaštitili spomenici kulture, te sprečila njihova krađa ili skrnavljenje, Rakočević Cvijanov kaže da postoje različiti načini koje propisuje Zakon o kulturnim dobrima.

- Postoji mogućnost postavljanja jače rasvete ili video nadzora, a kao pojačan nadzor nad spomenikom, može da se postavi i zaštitna mreža ili neka vrsta kaveza. Ukoliko je reč o zameni materijala radi veće bezbednosti spomenika, u ovom slučaju bronze, i tu postoji drugo rešenje, a to je zamena za manje popularan materijal kao što je poliester. Međutim, problem je što to može da vodi falsifikovanju originalnog dela - napominje naša sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 1858
Povezane vesti
Povezane teme
Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika subotica spomenici biste
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.