• Pregleda: 27887

Oštećen spomenik Svetom trojstvu

Na spomeniku Svetom trojstvu nepoznati počinioci ukrali su pozlaćen krst i pero i polomili ruku jednom od anđela.
Oštećen spomenik Svetom trojstvu

Ovo je drugi put u protekle dve nedelje da je spomenik na meti vandala. Pre dve nedelje iz kamenog dela izvučena je ograda, ali ništa nije ukradeno. Ovoga puta, odnešeni su pozlaćeni krst koji drži anđeo Vera, sa skulpture Svetog Mateja nedostaje pozlaćeno pero, a drugoj skulpturi prerezani su prsti, verovatno u nameri da se ukrade i sidro.

- O nastaloj šteti biće obavešten i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, ustanova koja je vršila nadzor u drugoj fazi radova rekonstrukcije i postavljanje skulpture – objašnjava Maja Rakočević Cvijanov iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. - Trenutno ne možemo reći koliko iznosi nastala šteta, procenu će verovatno učiniti Karolina Biači, koja je radila posao konzervacije i koja će verovatno spomenik vratiti u prvobitno stanje. Zbog ovakvih situacija, neophodno je pojačati mere zaštite, dodatno osvetliti spomenik i postaviti video nadzor, što je u toku, ali ne bi bilo loše razmisliti i o uvođenju alarma.

Podsetimo, spomenik Svetom trojstvu delo je Karla Salcera iz 1815. godine. Do 1964. godina nalazio se u centru grada, da bi tada bio premešten kod Katedrale. Na tom mestu nalazio se do maja ove godine, kada je, na inicijativu Nacionalnog saveta Mađara vraćen na prvobitnu lokaciju. Troškove restauracije i premeštanja u iznosu od 7.5 miliona dinara finansirao je NSM uz pomoć mađarske Vlade, dok je Grad Subotica obezbedio 2.8 miliona dinara za postavljanje spomenika.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

24
Ja sam Odgovori
23.000e za postavljanje spomenika??? Neko se dobro nafatirao.
sever Odgovori
Pozlaćeno, metal...hm...ko bi to mogao biti???
Šta god, molim vas, nemojte od ovog praviti međunacionalni incident, jer znamo ko skida šahte, poklopce, bakar i ostalo.
Haha Odgovori
10 000 evra za spomenik... tako vam i treba
Kolompar Gustika Odgovori
Sada kada to budete popravili, nemojte nista staviti tamo od zlata, jer szlato ima dobru cenu.
Stavite imitaciju szlata, pa niko nece dirati.
ivan Odgovori
Jedini problem je u tome što policija ne radi posao koji bi trebala, a to je pozornička delatnost. Uporno se odbija vračanje pozornika na ulicu. Pretpostavljam da je i to jedna od premijerovih "mera štednji". Da ih kojim slučajem ima na uliciovakve situacije bi bile svedene na minimum. Ovako, vandala i protuva svih vrsta koliko hoćeš vršlja po gradu. Naravno, i dragih nam migranata, iako mislim da sa ovom krađom nmaju veze. Jedino što građani žive u strahu, ali tako treba, zar ne?
Oko sokolovo Odgovori
Eto vam vaš status grada, "građani".
Ivan Odgovori
Ja sam .... nemoj da se glupiraš, nije plaćen ni dinar ni evro iz tvog džepa
MILENIJA Odgovori
Ovo je nedopustivi propust gradskih službi!
Zar je moguće da kulturne znamenitosti u samom centru nisu nadgledane kamerama???!!!!
Zar se nedavno policija nije hvalila kako su obezbedili kamere i da je grad pokriven kamerama?!
Zar nema ni jednog policajca koji se noću šeta centrom grada?
earthworker Odgovori
kakvo sidro? otkud to tamo?
Vesko Odgovori
Sta se sve desava i sta nam se moze desiti u drugim delovima grada, kada se ovako nesto
desi svima nama irped nosa, u samom centru grada. Nije nicudo sto niko od nadleznih nije
primetio kako je opljackan AGROKOBINAT, kao i mnoge druge firme u nasem regionu.
Pajo Odgovori
Gluposti ni pticu slomljenih krila nisu bili u stanju da pronadju a kamo li ove vandale!Neka sada Milicija plati popravku!
maslacak Odgovori
spomenik ste ODMAH nakon postavljanja trebali obezbediti a ne sada zakasnela reakcija .Toliko o tome kako se nemar skupo placa.
Janko Kozar Odgovori
Sramota. Jedan idiot (ili možda nekoliko njih, nije bitno) uprlja sliku jednoga grada i njegovih 100 000 stanovnika. Subotica - grad u kome se pljačkaju spomenici... Jadno.
Sa druge strane gledano, neka ovo bude opomena nadležnima da ubuduće ne pozlaćuju spomenike, preriskantno je.
Lazarus1Long Odgovori
Pa dobro već kad ste toliko novca izbacili za premeštanje spomenika zašto niste odma postavili i neki vid video nadzora i alarma. Nego sada kad se desilo sad to radite.

I opet policija ? Ni korova od njih...
jim Odgovori
Znao sam da ce pre-kasnije zlato sa spomenika nestati ... hehehe. Skupljaca metala ima i u nasem gradu. :DD Kradu i oluke od bakra.
munkash Odgovori
zato imamo kamere postavljene radi sigurnosti.mozda ce vandal odneti deo spomenika na raskrsnicu,pa ce biti sve razotkriveno
Pajo Odgovori
Svm trazi postavljanje kamera od grdske vlasti? Kako sad to trazi od samog sebe?
suboticanka Odgovori
Desi se nesto ovako u centru grada..i jos nisu uhvatili krivca? I onda se cudimo sto ne uhvate lopove van centra....
Maja Odgovori
Vesku bi trebala pod hitno pomoc! Hiljade istih komentara, i? Sta je pistigao? Samo smara!
earthworker Odgovori
dok je bio na svom mestu ta niko ga nije ni pipnuo! i nisam siguran da je onomad u originalnom postavljanju imao bilo kakva kičerajska pozlaćivanja.
MONAKO Odgovori
oko 23,000 evra za postavljanje. hm, može se napraviti jedna kuća. mi građani imamo pravo na uvid u troškove. mi plaćamo porez i imamo pravo znati na šta se troši naš novac. možda navratim ovih dana da mi pokažu račune. restauracija i premeštanje oko 62,000 evra. hm, vrlo interesanto. 85,000 evra
dinGospo Odgovori
@MONAKO
Mozete videti i na sajtu sa kompletnom javnom nabavkom i jedinom ponudom koja je pristigla za premestanje i restauraciju. Za rad na restauraciji spomenika su potrebne odredjene licence od strane restauratora, takodje i za postavljanje elemenata je posebna cena od toga, ko god misli da moze naci gresku u poonudi neka pogleda medju javnim nabavkama, podaci su uvek dostupni, samo je lakse lupati gluposti nego potkrepiti ih.
Sting Odgovori
@Monako i ostala bando neznalica. Srbija ni centa nije odvojila. Sve je finansirala Madjarska preko nacionalnog saveta.
MONAKO Odgovori
@Sting, nemoj da lažeš narod. Pročitaj tekst, ako umeš. Tebi izgleda da je Grad Subotica u Mađarskoj! E , pa nije. Koliko znam čak je i NSM u Subotici. Jao nama sa takvima kao i ti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.