Komentara: 22
Pregleda: 5356
Foto

Oslobodioci Subotice padaju u zaborav?

09.10.2019. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Poštovati žrtve Jovana Mikića, Ištvana Kizura, Matka Vukovića, Lazara Nešića i još 7.000 Subotičana koji su poginuli u borbi protiv fašizma, poruka je koju su danas poslali članovi Gradskog komiteta "Komunisti Srbije" i Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, povodom obeležavanja 75. godišnjice od oslobođenja Subotice.
Oslobodioci Subotice padaju u zaborav?

Na Trgu Lazara Nešića, umesto bisti Kizura Ištvana, Matka Vukovića i Lazara Nešića, koje su postavljene šezdesetih godina prošlog veka u znak poštovanja prema njihovoj neustrašivosti i nepokolebljivosti u borbi protiv fašizma, danas su ostali samo postamenti, na koje su članovi Gradskog komiteta "Komunisti Srbije" i Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji položili vence i tako odali počast svim žrtvama okupacije u Subotici. Prema rečima Mikloša Olajoša Nađa, današnji skup je i svojevrsni protest zbog toga što, kako je istakao, nisu zadovoljni masovnošću i kvalitetom negovanja antifašističkih tekovina.

- Verbalno i vizuelno, u Subotici smo juče imali svečanu akademiju, sutra ćemo imati polaganje venaca, ali van toga ništa. Po nama, u Subotici, ali i u Srbiji, vrši se tiho marginalizovanje antifašizma - istakao je Olajoš Nađ. - Akademiju su organizovali borci i ona je bila u redu, osim što su mogli da pozovu mlade ili učenike srednjih škola u salu koja je bila polu puna. Došao je samo jedan direktor srednje škole i hvala mu na tome, ali bismo više voleli da je bilo mladih. Bio je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, koji se obratio u gradonačelnikovo ime i smatramo da nije u redu da iz čitave Gradske uprave niko nije došao na akademiju.

Kako je objasnio, dodatno zabrinjava što će sutra, na Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu, po prvi put biti prekršen aktuelni Statut grada, prema kojem se 10. oktobra održava svečana sednica Skupštine grada.

- To sutra neće biti, biće rebalans budžeta. To je važnije. Mogli su na početku sednice da izdvoje neko vreme da se kaže da je to svečana sednica povodom Dana oslobođenja i posle da se ide na polaganje venaca. Smatramo da to nije u redu i da to nije način na koji se građani Subotice odužuju žrtvama koje su pale u borbi za oslobođenje. Naglašavam da valja poštovati žrtve i ceniti slobodu. Ne interesuje nas iz koje ste partije, da li ste na vlasti ili niste. Valja poštovati - naglasio je Olajoš Nađ.

Ipak, kako je obrazložio, najteže pada što se današnja omladina ne vaspitava i ne obrazuje u duhu antifašizma.

- Ako prođemo gradom i pitamo mlade ljude ko je bio okupator, ko je oslobodio Suboticu, šta se dogodilo sa građanima jevrejske nacionalnosti u Subotici za vreme okupacije, mnogi neće znati. Dalje, udžbenici ne odgovaraju istorijskim činjenicama. Uradili smo jednu analizu i smatramo da grupa koju će formirati Ministarstvo prosvete to mora da ispravi, jer u njima ima mnogo neistina. Ima profesora istorije koji i danas, iako u programu rada imaju teme o antifašizmu, to preskaču. Znamo ko su profesori i prijavićemo ih Školskoj upravi Sombor, jer je apsurdno da se oko toga ne vrši kontrola - poručio je Olajoš Nađ, dodajući da negovanje antifašističkih ideja nije politika, već civilizacijska tekovina. - Zato pozivamo sve građane, bez obzira na godine, naciju i veru da negujemo antifašizam, dobre odnose i toleranciju među 27 nacija u Subotici, dobre odnose sa komšijama, da se organizovano borimo da Subotica ne izgubi ovu vrednost kako bismo i dalje mogli ponosno da kažemo da su njeni temelji izgrađeni na antifašizmu.

U periodu od 12. aprila 1941. do 10. oktobra 1944. godine, u borbama protiv okupatorskih snaga, po zatvorima i koncentracionim logorima život je izgubilo 7.104 Subotičana svih nacionalnosti. Povodom 75. godišnjice od oslobođenja, Gradski komitet "Komunisti Srbije" i Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji obratio se gradonačelniku sa zahtevom da se ukradena bista Jovana Mikića ponovo postavi na postolje koje se nalazi ispred istoimene osnovne škole. Međutim, u odgovoru koji je potpisao sekretar Skupštine grada Đula Ladocki, obrazloženo je da je za postavljanje potrebna dozvola Ministarstva kulture i informisanja, da je potrebna izrada projekta od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a postavilo se i pitanje finansiranja.

- Ako Jovan Mikić Spartak, oslobodilac Subotice, nije zaslužio da Grad i građani Subotice preko Skupštine grada izdvoje sredstva za postavljanje biste, onda ćemo se organizovati i sakupiti dobrovoljne priloge. Nama je to apsurdno i mi ćemo nastaviti komunikaciju sa Skupštinom, jer je reč o jednom nesporazumu pošto postament već postoji, samo je potrebno izraditi bistu, a ne ceo spomenik - zaključio je Olajoš Nađ.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 5356
Povezane vesti
Povezane teme
komunisti društvo za istinu dan oslobođenja subotice mikloš nađ olajoš antifašizam
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.