• Pregleda: 4935

Oslobodioci Subotice padaju u zaborav?

Poštovati žrtve Jovana Mikića, Ištvana Kizura, Matka Vukovića, Lazara Nešića i još 7.000 Subotičana koji su poginuli u borbi protiv fašizma, poruka je koju su danas poslali članovi Gradskog komiteta "Komunisti Srbije" i Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, povodom obeležavanja 75. godišnjice od oslobođenja Subotice.
Oslobodioci Subotice padaju u zaborav?

Na Trgu Lazara Nešića, umesto bisti Kizura Ištvana, Matka Vukovića i Lazara Nešića, koje su postavljene šezdesetih godina prošlog veka u znak poštovanja prema njihovoj neustrašivosti i nepokolebljivosti u borbi protiv fašizma, danas su ostali samo postamenti, na koje su članovi Gradskog komiteta "Komunisti Srbije" i Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji položili vence i tako odali počast svim žrtvama okupacije u Subotici. Prema rečima Mikloša Olajoša Nađa, današnji skup je i svojevrsni protest zbog toga što, kako je istakao, nisu zadovoljni masovnošću i kvalitetom negovanja antifašističkih tekovina.

- Verbalno i vizuelno, u Subotici smo juče imali svečanu akademiju, sutra ćemo imati polaganje venaca, ali van toga ništa. Po nama, u Subotici, ali i u Srbiji, vrši se tiho marginalizovanje antifašizma - istakao je Olajoš Nađ. - Akademiju su organizovali borci i ona je bila u redu, osim što su mogli da pozovu mlade ili učenike srednjih škola u salu koja je bila polu puna. Došao je samo jedan direktor srednje škole i hvala mu na tome, ali bismo više voleli da je bilo mladih. Bio je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, koji se obratio u gradonačelnikovo ime i smatramo da nije u redu da iz čitave Gradske uprave niko nije došao na akademiju.

Kako je objasnio, dodatno zabrinjava što će sutra, na Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu, po prvi put biti prekršen aktuelni Statut grada, prema kojem se 10. oktobra održava svečana sednica Skupštine grada.

- To sutra neće biti, biće rebalans budžeta. To je važnije. Mogli su na početku sednice da izdvoje neko vreme da se kaže da je to svečana sednica povodom Dana oslobođenja i posle da se ide na polaganje venaca. Smatramo da to nije u redu i da to nije način na koji se građani Subotice odužuju žrtvama koje su pale u borbi za oslobođenje. Naglašavam da valja poštovati žrtve i ceniti slobodu. Ne interesuje nas iz koje ste partije, da li ste na vlasti ili niste. Valja poštovati - naglasio je Olajoš Nađ.

Ipak, kako je obrazložio, najteže pada što se današnja omladina ne vaspitava i ne obrazuje u duhu antifašizma.

- Ako prođemo gradom i pitamo mlade ljude ko je bio okupator, ko je oslobodio Suboticu, šta se dogodilo sa građanima jevrejske nacionalnosti u Subotici za vreme okupacije, mnogi neće znati. Dalje, udžbenici ne odgovaraju istorijskim činjenicama. Uradili smo jednu analizu i smatramo da grupa koju će formirati Ministarstvo prosvete to mora da ispravi, jer u njima ima mnogo neistina. Ima profesora istorije koji i danas, iako u programu rada imaju teme o antifašizmu, to preskaču. Znamo ko su profesori i prijavićemo ih Školskoj upravi Sombor, jer je apsurdno da se oko toga ne vrši kontrola - poručio je Olajoš Nađ, dodajući da negovanje antifašističkih ideja nije politika, već civilizacijska tekovina. - Zato pozivamo sve građane, bez obzira na godine, naciju i veru da negujemo antifašizam, dobre odnose i toleranciju među 27 nacija u Subotici, dobre odnose sa komšijama, da se organizovano borimo da Subotica ne izgubi ovu vrednost kako bismo i dalje mogli ponosno da kažemo da su njeni temelji izgrađeni na antifašizmu.

U periodu od 12. aprila 1941. do 10. oktobra 1944. godine, u borbama protiv okupatorskih snaga, po zatvorima i koncentracionim logorima život je izgubilo 7.104 Subotičana svih nacionalnosti. Povodom 75. godišnjice od oslobođenja, Gradski komitet "Komunisti Srbije" i Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji obratio se gradonačelniku sa zahtevom da se ukradena bista Jovana Mikića ponovo postavi na postolje koje se nalazi ispred istoimene osnovne škole. Međutim, u odgovoru koji je potpisao sekretar Skupštine grada Đula Ladocki, obrazloženo je da je za postavljanje potrebna dozvola Ministarstva kulture i informisanja, da je potrebna izrada projekta od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a postavilo se i pitanje finansiranja.

- Ako Jovan Mikić Spartak, oslobodilac Subotice, nije zaslužio da Grad i građani Subotice preko Skupštine grada izdvoje sredstva za postavljanje biste, onda ćemo se organizovati i sakupiti dobrovoljne priloge. Nama je to apsurdno i mi ćemo nastaviti komunikaciju sa Skupštinom, jer je reč o jednom nesporazumu pošto postament već postoji, samo je potrebno izraditi bistu, a ne ceo spomenik - zaključio je Olajoš Nađ.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

22
Kom Odgovori
Ne dozvolimo da padnu u zaborav svi oni koji su se borili protiv fašizma.Spominjat ih treba u školama i svim medijima da mladi upoznaju i taj deo naše istorije.
ffilozoff
KO je pokrao biste ? Pa Oni koji su sada Nasi sudradjani...???NI Jovan Mikic nema spomenik !!!
Lelemud
Nesto vas je manje na ovim okupljanjima
Ferika
A ubijeni subotičani posle 10-og oktobra 1944.? Ako već želite da se istorija uči, valjda treba da se zna cela priča.
Brane
@Ferika, ne bi ih niko dirao da niste vi prvi počeli sa ubijanjem Subotičana već u aprilu 1941. A nastavili sa slanjem Subotičana u konc logore 1943.
Nismo mi počeli drugi svetski rat na prostoru bivše Jugoslavije, nego vaši saveznici i narod kome vi pripadate "Ferika"
PONOSAN!!! Odgovori
VEČNA IM SLAVA!!!
Trovach Odgovori
Pravo Suboticana je da znaju svoju istoriju. Ko god nesto zna neka napise u komentarima.
Lirio Odgovori
Слава Јовану, Иштвану, Лазару, Матку и свим осталим борцима који дадоше животе за вечни пламен слободе. Тито и потоња комунистичка диктатура су бацили сенку на њихову жртву, коју не треба заборавити нити мешати са пропалом идеологијом.
Nina Odgovori
Grad koji ne neguje svoje istorijske i kulturne vrednosti gubi svoj identitet. Generalno, mi smo narod sklon brzom zaboravljanju i ako znamo da je istorija majka budućnosti koju bi morali poštovati!
Istina... Odgovori
Kome nije jasno kuda sve ide neka se slika.
Uvek u pravu Odgovori
Slava im ali ne zaboravite da su ih pobili ti čije slike držite u rukama. Austro-ugarski kaplar i zvezda petokraka.
eastsida Odgovori
Nisu se borili protiv fasizma ves protiv nacizma, ogromna je razlika ali nema veze. Komunisticke mantre su jos uvek veoma aktuelne.
Gargamel
@eastsida: Не лапрдај. Шта су били Италијани ако не фашисти?
Istina...
Nemas pojma, to se od tebe i ocekuje.
Eastsida
@gargamel Da li si mozda procitao naslov clanka? Gde si nasao Italijane u SU, zivota ti? Da li znas razliku izmedju fasizma i nacizma ili ti je to isto? Ako ti je to isto, rasprava je zavrsena jer si potpuni intelektualni sampion sveta i skidam kapu.
Magnum Odgovori
j...le vas petokrake više...
alegro Odgovori
Možda bi trebalo napraviti reviziju događanja zbog surovo pobijenih civila po ulasku tih heroja. Vreme je, dosta je bilo zataškavano . Postoje dokumentacija, nažalost mnogo toga nije dokumentovano... bio je mrak kada ste ih odvodili na stratišta, vezanih žicom.
Brane
Dok su tvoji subotičke civile, u aprilu 1941. streljali po danu, pred Gradskom kućom.
A 1943. su tvoji subotičke civile trpali u stočne vagone i slali u Aušvic u svako doba dana...
Da nije bilo 1941. i 1943. ne bi bilo ni 1944.
Opalac Odgovori
Dodjoh ovde samo da se pohvalim: Moj pradeda je bio trener Jovanu Mikicu, tacnije, prvi ga je pozvao na stadion :D
Senior024 Odgovori
Povratak otpisanih - pra iskonsko izdanje :) uz mnogo secanja na "kako je bilo nekad" ( jer to je valjda jedina stvar sto ovaj narod ima, barem dominantno te starije generacije, kaaaako je bilo nekad ... islo se na more , gradile se kuce , moglo je da se pije na poslu do mile volje ... jer ... tito . )
Istina... Odgovori
Antifašizam je pao sa Berlinskim zidom, od tada je smetnja, neprijatelj planovima. Biste su nestale delom "nepoznatih počinilaca" jer smetaju planovima.
Matori Odgovori
Jes' malo ih je, jer nisu kao vecina u prvim redovima po crkvama koje su do juce proganjali ali da su iz verskih razloga tamo pa da kazes ''ok, nasli su veru'' .Ne , nazalost vecina je tamo deklarativno, doduse kao sto su bili i onamo . Nemaju stav nemaju veru nemaju ideologiju samo dokazuju drustvenu pripadnost. Ovakvu ili onakvu! Mozda i po uzoru na sopstvenog gradonacelnika. Prva, druga, treca partija pa koja pobedjuje za nju navija ... i za svoj dzep naravno !
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.