Komentara: 22
Pregleda: 6391
Foto

Oslobodioci Subotice padaju u zaborav?

09.10.2019. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Poštovati žrtve Jovana Mikića, Ištvana Kizura, Matka Vukovića, Lazara Nešića i još 7.000 Subotičana koji su poginuli u borbi protiv fašizma, poruka je koju su danas poslali članovi Gradskog komiteta "Komunisti Srbije" i Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, povodom obeležavanja 75. godišnjice od oslobođenja Subotice.
Oslobodioci Subotice padaju u zaborav?

Na Trgu Lazara Nešića, umesto bisti Kizura Ištvana, Matka Vukovića i Lazara Nešića, koje su postavljene šezdesetih godina prošlog veka u znak poštovanja prema njihovoj neustrašivosti i nepokolebljivosti u borbi protiv fašizma, danas su ostali samo postamenti, na koje su članovi Gradskog komiteta "Komunisti Srbije" i Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji položili vence i tako odali počast svim žrtvama okupacije u Subotici. Prema rečima Mikloša Olajoša Nađa, današnji skup je i svojevrsni protest zbog toga što, kako je istakao, nisu zadovoljni masovnošću i kvalitetom negovanja antifašističkih tekovina.

- Verbalno i vizuelno, u Subotici smo juče imali svečanu akademiju, sutra ćemo imati polaganje venaca, ali van toga ništa. Po nama, u Subotici, ali i u Srbiji, vrši se tiho marginalizovanje antifašizma - istakao je Olajoš Nađ. - Akademiju su organizovali borci i ona je bila u redu, osim što su mogli da pozovu mlade ili učenike srednjih škola u salu koja je bila polu puna. Došao je samo jedan direktor srednje škole i hvala mu na tome, ali bismo više voleli da je bilo mladih. Bio je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, koji se obratio u gradonačelnikovo ime i smatramo da nije u redu da iz čitave Gradske uprave niko nije došao na akademiju.

Oslobodioci Subotice padaju u zaborav?

Kako je objasnio, dodatno zabrinjava što će sutra, na Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu, po prvi put biti prekršen aktuelni Statut grada, prema kojem se 10. oktobra održava svečana sednica Skupštine grada.

- To sutra neće biti, biće rebalans budžeta. To je važnije. Mogli su na početku sednice da izdvoje neko vreme da se kaže da je to svečana sednica povodom Dana oslobođenja i posle da se ide na polaganje venaca. Smatramo da to nije u redu i da to nije način na koji se građani Subotice odužuju žrtvama koje su pale u borbi za oslobođenje. Naglašavam da valja poštovati žrtve i ceniti slobodu. Ne interesuje nas iz koje ste partije, da li ste na vlasti ili niste. Valja poštovati - naglasio je Olajoš Nađ.

Oslobodioci Subotice padaju u zaborav?

Ipak, kako je obrazložio, najteže pada što se današnja omladina ne vaspitava i ne obrazuje u duhu antifašizma.

- Ako prođemo gradom i pitamo mlade ljude ko je bio okupator, ko je oslobodio Suboticu, šta se dogodilo sa građanima jevrejske nacionalnosti u Subotici za vreme okupacije, mnogi neće znati. Dalje, udžbenici ne odgovaraju istorijskim činjenicama. Uradili smo jednu analizu i smatramo da grupa koju će formirati Ministarstvo prosvete to mora da ispravi, jer u njima ima mnogo neistina. Ima profesora istorije koji i danas, iako u programu rada imaju teme o antifašizmu, to preskaču. Znamo ko su profesori i prijavićemo ih Školskoj upravi Sombor, jer je apsurdno da se oko toga ne vrši kontrola - poručio je Olajoš Nađ, dodajući da negovanje antifašističkih ideja nije politika, već civilizacijska tekovina. - Zato pozivamo sve građane, bez obzira na godine, naciju i veru da negujemo antifašizam, dobre odnose i toleranciju među 27 nacija u Subotici, dobre odnose sa komšijama, da se organizovano borimo da Subotica ne izgubi ovu vrednost kako bismo i dalje mogli ponosno da kažemo da su njeni temelji izgrađeni na antifašizmu.

Oslobodioci Subotice padaju u zaborav?

U periodu od 12. aprila 1941. do 10. oktobra 1944. godine, u borbama protiv okupatorskih snaga, po zatvorima i koncentracionim logorima život je izgubilo 7.104 Subotičana svih nacionalnosti. Povodom 75. godišnjice od oslobođenja, Gradski komitet "Komunisti Srbije" i Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji obratio se gradonačelniku sa zahtevom da se ukradena bista Jovana Mikića ponovo postavi na postolje koje se nalazi ispred istoimene osnovne škole. Međutim, u odgovoru koji je potpisao sekretar Skupštine grada Đula Ladocki, obrazloženo je da je za postavljanje potrebna dozvola Ministarstva kulture i informisanja, da je potrebna izrada projekta od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a postavilo se i pitanje finansiranja.

- Ako Jovan Mikić Spartak, oslobodilac Subotice, nije zaslužio da Grad i građani Subotice preko Skupštine grada izdvoje sredstva za postavljanje biste, onda ćemo se organizovati i sakupiti dobrovoljne priloge. Nama je to apsurdno i mi ćemo nastaviti komunikaciju sa Skupštinom, jer je reč o jednom nesporazumu pošto postament već postoji, samo je potrebno izraditi bistu, a ne ceo spomenik - zaključio je Olajoš Nađ.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Obraćanje povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Obraćanje povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Obraćanje povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Obraćanje povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Obraćanje povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Obraćanje povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice Obraćanje povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 6391

Povezane vesti

Povezane teme

komunisti

društvo za istinu

dan oslobođenja subotice

mikloš nađ olajoš

antifašizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.