Komentara: 14
Pregleda: 5776
Foto

Odbornici SVM tvrde da su kažnjeni mimo propisa

07.12.2015. u 15:10h
Izvor: Subotica.com
Mađarski pokret danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči o temama koje se tiču pozicije ove civilne organizacije, ocene nastale političke situacije unutar mađarske zajednice, a iznete su i informacije o napadima i prtiscima na članove Pokreta.
Odbornici SVM tvrde da su kažnjeni mimo propisa

 „Mađarski pokret“ smatra da je devet odbornika Skupštine grada, koji su na prošloj sednici napravili frakciju unutar odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara i pristupili ovoj civilnoj organizaciji, mimo propisa isključeno iz stranke, jer nigde u Statutu ne stoji da je članovima partije zabranjeno da budu deo građanskih udruženja.

- Nad isključenim odbornicima učinjena je retorzija, koju su pratili stalni pritisci i pretnje od kako su iskazali mišljenje koje se razlikuje od stava Ištvana Pastora i Ildiko Lovaš - kaže Tamaš Korhec, jedan od osnivača „Mađarskog pokreta“. - Neka se onda u Statut unese da će biti kažnjeni svi koji se suprostave autokritetskom vođenju stranke od strane dvoje ljudi i to ćemo poštovati.

Odbornici SVM tvrde da su kažnjeni mimo propisa

Ovo je prvi put u parlamentarnoj istoriji da se energija usmerava na rešavanje nekih konkurentskih pitanja, iako nismo konkurencija, umesto na funkcionisanje cele mađarske zajednica, što nikako nije dobro, kaže Korhec.

Korhec dodaje da se njihovim članovima konstantno preti, neki su čak izgubili posao, a najdrastičniji primer je dnevni list „Mađar so“, gde su svi urednici smenjeni sa funkcija.

- Naglašavam da mi ne želimo prekomponovanje vlasti, bićemo konstruktivna podrška i gradonačelniku i skupštinskoj većini, a planiramo da organizujemo niz događaja, kao što su tribina sa Gezom Jesenskim, istoričarem i ambasadorom Mađarske u Vašingtonu i Oslu, okrugli stolovi, razgovori o planu za razvoj privrede, koji je napravio SVM i koji podržavamo. Ukratko, nas interesuje funkcionisanje cele mađarske zajednice – ističe Korhec.

Korhec naglašava da će „Mađarski pokret“ ostati civilna organizacija, neće se pretvoriti u političku partiju, ali da će najverovatnije, u nekom obliku - kao grupa građana ili podrška nekoj listi, učestvovati na narednim izborima.

Odbornici SVM tvrde da su kažnjeni mimo propisa

Smatrajući da su interesi građana iznad želja partije, 9 od 16 odbornika SVM-a je na prošloj sednici napravilo frakciju.

Prvi put kada je jedini argument za usvajanje nekog predloga bilo lupanje šakom o sto i rečenica „partija to tako hoće“, odlučili smo da napravimo frakciju unutar odborničke grupe i pristupimo civilnoj organizaciji „Mađarski pokret“. Nijednog trenutka se nismo pokajali - objašnjava odbornik Jožef Hužvar.

- Kada smo polagali zakletvu nigde nismo rekli da ćemo slepo pratiti partijske želje, već da ćemo delovati jedino u interesu građana. Mi ćemo i dalje u Skupštini grada podržavati rad gradonačelnika Jenea Maglaija i funkcionisanje vladajuće većine, a kako će delovati sada manja celina koja pripada SVM, uskoro će se videti.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za novinare Mađarskog pokreta Konferencija za novinare Mađarskog pokreta Konferencija za novinare Mađarskog pokreta Konferencija za novinare Mađarskog pokreta Konferencija za novinare Mađarskog pokreta Konferencija za novinare Mađarskog pokreta Konferencija za novinare Mađarskog pokreta Konferencija za novinare Mađarskog pokreta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 5776

Povezane vesti

Povezane teme

tamaš korhec

mađarski pokret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.