Komentara: 8
Pregleda: 10641

Kulturni centri u Morahalomu i na Paliću

11.01.2017. u 12:57h
Izvor: Subotičke novine
Morahalom u susednoj Mađarskoj, poznat po banji „Sveta Eržebet“ koju posećuje veliki broj turista iz Srbije, i grad Subotica, imaju zajednički projekat u okviru kojeg je planirana gradnja dva kulturna centra, Srpski kulturni centar u Morahalomu i Mađarski kulturni centar na Paliću.
Kulturni centri u Morahalomu i na Paliću

Vlast u oba grada odlučila je da konkuriše u fondove Evropske unije zajedničkim prekograničnim IPA projektom vrednom 3,9 miliona evra. Odluka EU će biti doneta u februaru 2017. godine, a ako odgovor bude pozitivan srednom godine će početi gradnja i opremanje za šta prema dokumentaciji treba 36 meseci.

Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma, je prilikom nedavnog susreta sa predstavnicima Srba u Mađarskoj i Bogdanom Labanom, gradonačelnikom Subotice, izjavio da se deo projekta odnosi na jačanje saradnje sa Novim Sadom, evropskom prestonicom kulture 2021. godine i aktivnostima u kojima bi taj grad bio više zastupljen u mađarskom pograničnom kulturnom i turističkom životu.

- Saradnja sa Suboticom je iz godine u godinu uspešnija, a to vidimo i po povećanom broju turista. Srpski kulturni centar u Morahalomu bi imao i pravoslavnu kapelu jer želimo da se turisti iz cele Srbije kod nas osećaju kao kod svoje kuće i da imaju svoj kutak u kome bi se nalazio deo njihove kulture, duhovnosti i umetnosti – objasnio je Zoltan Nogradi.

Iz Morahaloma su poručili da bi u SKC bile organizovane izložbe umetnika iz Beograda, Novog Sada, Subotice i drugih gradova, da planiraju književne večeri, izložbi, koncerte, druženja. Objekat bi imao veliku salu za 400 ljudi, prostorije za nacionalnu gastronomiju i kapelu. Postojali bi punktovi, takozvani trgovi za muzičke, plesne i likovne programe.

- Srpsku kulturu smatramo jako dobrim brendom koji zajedno sa našim banjskim kapacitetom može da se proda kao izuzetan turistički paket – poručio je Zoltan Nogradi i dodao da se u Morahalomu svi trude da nauče srpski jezik, a da je radno vreme banje prilagođeno upravo turistima iz Srbije i radi se kada su srpski praznici jer tada ima najviše poseta.

Zbog popularnosti ove banje pre nekoliko godina otvoren je i granični prelaz Ašothalom, najbliži Morahalomu, a prema statistici od pola miliona turista godišnje 40 odsto je iz Srbije.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 10641

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.