Komentara: 7
Pregleda: 4680

Položen kamen temeljac za Srpski kulturni centar u Morahalomu

26.01.2018. u 17:37h
Izvor: Subotica.com
U Morahalomu, popularnom kupalištu velikog broj naših zemljaka u Mađarskoj, koje godišnje poseti čak 250 hiljada ljudi, danas je položen kamen temeljac za izgradnju Srpskog kulturnog centra.
Položen kamen temeljac za Srpski kulturni centar u Morahalomu

Srpski kulturni centar gradiće se u sklopu projekta „Colorfull Cooperation“, vrednog 3.7 miliona evra, kroz INTERREG-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Pored njega, u istom projektu ove godine biće izgrađen i Mađarski kulturni centar na Paliću, od 800 kvadrata.

Projekat se realizuje u organizaciji Evroregionalne agencije DKMT u cilju razvoja kulturne i turističke strategije za ceo mađarsko-srpski pogranični region.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, Ognjen Bijelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi, zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat...

- Ovo je još jedan pokazatelj jačanja dobrih odnosa Mađarske i Srbije. Istovremeno, pokazano je da su pokrajinske i lokalne vlasti spremne da na najbolji način usmere sredstva iz EU fondova u projekte koji spajaju ljude i jačaju prijateljske veze dva naroda – istakao je ministar Branko Ružić.

Po rečima pokrajinskog sekretara Ognjena Bijelića, izgradnja SKC mora se tretirati kao jedan od projekata koji je nastao kao izraz usaglašavanja međusobnih potreba u čijoj osnovi je obostrana spremnost da intenziviramo saradnju u pograničnim sredinama u interesu naših građana.

- Realizacija ovakvih međunarodnih projekata ne bi bila moguća bez finansijske podrške Evropske unije i političke atmosfere uzajamno dobrih bilateralnih odnosa između Srbije i Mađarske na najvišem nivou – poručio je Bijelić.

Gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi rekao je su budući kulturni centri u Morahalomu i na Paliću zajedničke tačke razvijanje saradnje naročito u oblastima kulture i turizma.

- Oni su neka vrsta srpske i mađarske manjine u ovom pograničnom području. Gradićemo objekat sa salom od 400 mesta za koncerte, predstave, izložbe, letnju terasu i restoran sa srpskim specijalitetima. Srpski turisti imaće i kapelu pravoslavne crkve – najavio je Nogradi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 4680

Povezane vesti

Povezane teme

morahalom

srpski kulturni centar moraholom

mađarski kulturni centar palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.