Komentara: 12
Pregleda: 12528

Odobreno 3,2 miliona evra za SKC u Morahalomu i MKC na Paliću

23.03.2017. u 00:43h
Izvor: Subotičke novine
U mađarskom gradu Morohalomu, poznatom po banji „Sveta Eržebet“, do leta 2018. godine biće izgrađen Srpski kulturni centar, dok će u subotičkom naselju Palić biti građen Mađarski kulturni centar.
Odobreno 3,2 miliona evra za SKC u Morahalomu i MKC na Paliću

Subotica i Moraholom su zajedno konkurisali na konkurs prekograničnih IPA projekata Evropske unije i odobreno im je 3,2 miliona evra. Prema ranijim najavama iz Mađarske u Morahalomu novo kulturno mesto imaće 400 mesta.

- Srpski kulturni centar će imati i pravoslavnu kapelu jer želimo da se turisti iz cele Srbije kod nas osećaju kao kod svoje kuće i da imaju kutak u kome bi se nalazio deo njihove kulture, duhovnosti i umetnosti. Biće organizovane izložbe umetnika iz Srbije, književne večeri, koncerti, druženja. Objekat će imati prostorije za nacionalnu gastronomiju i kapelu – najavio je Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma i dodao srpsku kulturu smatra dobrim brendom koji zajedno sa banjom Morahaloma može da se proda kao izuzetan turistički paket.

- U Morahalomu se svi trude da nauče srpski jezik, a radno vreme banje je prilagođeno upravo turistima iz Srbije i radi se kada su srpski praznici jer tada ima najviše poseta – kaže Nogradi.

Mađarski dom kulture na Paliću prostiraće se na 800 kvadratnih metara.

- Obe destinacije su značajne i za jednu i drugu državu, a ako bi turistima ponudili paket usluga iz zajedničkog projekta sigurno bi se zadržavali duže od jednog ili dva dana. Time mislim i na veliki broj turista iz zemalja istočne i zapadne Evrope, a javljaju nam se i turisti sa Dalekog istoka – kaže Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 3 nedelje
Komentara: 12
Pregleda: 12528

Povezana vest

Povezane teme

palić

jezero palić

ulaganje u palić

banja palić

turizam palić

morahalom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.