Komentara: 16
Pregleda: 6554
Foto

Izgradnja Mađarskog kulturnog centra počinje sredinom septembra

17.08.2018. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Do sredine septembra počeće izgradnja Mađarskog kulturnog centra na Paliću, kao deo projekta „Raznobojna saradnja“ koji Grad Subotica realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje sa Mađarskom. Ukupna vrednost projekta, koji predviđa i izgradnju Srpskog kulturnog centra u Moraholomu, je 3,7 miliona evra.
Izgradnja Mađarskog kulturnog centra počinje sredinom septembra

Na konferenciji za novinare, koja je održana na Velikoj terasi na Paliću, zamenica gradonačelnika, Timea Horvat, rekla je da se će izgradnjom Mađarskog kulturnog centra stvoriti prostor za bogatiju kulturnu ponudu, ali i razvoj odnosa dve susedne zemlje.

- Izgradnjom Doma kulture na Paliću, daćemo prostor da se kulturni život Palićana obogati, da ponuda bude raznovrsna i da doprinese još boljim međususedskim odnosima dveju nacija, na dve strane granice. Sa strateškog aspekta veoma nam je bitno jačanje saradnje, ne samo na polju kulture, već i turizma - poručila je Horvat, dodajući da je vrednost ugovorenih radova 77 miliona dinara.

U okviru istog projekta, koji se realizuje sa partnerima iz Segedina, Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, kao i Gradom Novi Sad, u Moraholomu će biti izgrađen Srpski kulturni centar.

- Jedno od vrlo bitnih ciljeva u okviru ovog projekta je upravo integrisanje Novog Sada, koji je takođe partner na projektu, kao buduće Evropske prestonice kulture 2021. godine. To je prilika da se ovaj pogranični region Segedin-Subotica-Morahalom-Palić predstave i u širem regionu, i u Evropi. Najznačajniji legat ovog projekta je posmatranje kulture kao ključa za razvoj turizma, jačanje kulturne i privredne saradnje, kreativne industrije utemeljene na znanju i kreativnosti u pograničnom regionu. Objekat u Morahalomu će imati veliku salu, za oko 400 ljudi, prostorije za nacionalnu gastronomiju a predviđeni su i trgovi, gde će se organizovati muzički, plesni i likovni programi. Ovi kulturni centri predstavljaće ambasadore kulture i zajedničke interese u poštovanju kako srpske, tako i mađarske manjine u ovom pograničnom području - kazala je Miroslava Babić, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture.

Izgradnja Mađarskog kulturnog centra počinje sredinom septembra

Kako bi se ubrzao razvoj turizma na Paliću, lokalna samouprava, kako tvrdi Akoš Ujhelji, član Gradskog veća zadužen za privredu, konstantno radi na razvijanju putne infrastrukture.

- Grad Subotica gradi biciklističke staze a sve u cilju lakšeg i boljeg pristupa turističkim destinacijama. Trenutno jedan od najvažnijih projekata je izgradnja biciklističke staze od Ulice Prežihov Voranca, pa do nadvožnjaka. Ukupno ulaganje iznosi 13, 5 miliona dinara, od kojih 50 odsto finansira Ministarstvo privrede, a 50 odsto lokalna samouprava. Dužina staze je 1500 metara - rekao je Ujhelji.

Izgradnja Mađarskog kulturnog centra počinje sredinom septembra

Izgradnja Mađarskog kulturnog centra počinje sredinom septembra

Izvor: Subotica.com
Promocija projekta izgradnje Doma kulture Mađara na Paliću Promocija projekta izgradnje Doma kulture Mađara na Paliću Promocija projekta izgradnje Doma kulture Mađara na Paliću Promocija projekta izgradnje Doma kulture Mađara na Paliću Promocija projekta izgradnje Doma kulture Mađara na Paliću Promocija projekta izgradnje Doma kulture Mađara na Paliću Promocija projekta izgradnje Doma kulture Mađara na Paliću Promocija projekta izgradnje Doma kulture Mađara na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 6554

Povezane vesti

Povezane teme

mađarski kulturni centar palić

dom kulture mađara palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.