Komentara: 0
Pregleda: 1883

Kreativna onlajn godina za Fondaciju "Danilo Kiš"

21.01.2021. u 11:15h
Izvor: Subotica.com
Pored svih izazova koje nam je donela 2020. godina, za zaposlene u Fondaciji "Danilo Kiš" ostaće upamćena po istraživanjima novih mogućnosti proizvodnje kulturnih sadržaja u digitalnom prostoru. Zbog epidemiološke situacije, gotovo sva dešavanja su promenila oblik, a društvene mreže i Jutjub platforma postale su glavno sredstvo komunikacije sa publikom.
Kreativna onlajn godina za Fondaciju "Danilo Kiš"

Onlajn susreti polaznika radioničarskih programa Fondacije činili su deo njihove svakodnevice. Tako su Književni i Omladinski klub bili u mogućnosti da nastave svoj rad sa polaznicima, Klub ljubitelja muzike, filozofije i filma najrazličitijim temama u ove tri oblasti održavao je kontakt sa publikom, a jedan od najatraktivnijih programa, Klub putnika, koji donosi avanturističke priče i upoznaje nas sa lepotama mnogih predela, emitovan je u digitalnom formatu.

- Književni klub je svoju prvu emisiju o stilskim vežbama emitovao 21. marta, ne sluteći da će upravo ova emisija biti začetnik mnogih video sadržaja koji će svoju publiku potražiti u virtuelnom svetu koji nameće neke nove formate - priča nam Milanka Kostić, koja rukovodi Fondacijom "Danilo Kiš". - Jedan od njih je i naš prvenac. U pitanju je omladinska emisija pod nazivom "Otvori oči", čiju veb premijeru zainteresovani mogu da očekuju u skorije vreme. Ova emisija je nastala iz potrebe da se održi  kontinuitet u radu sa velikim brojem članova klubova koji rade u Fondaciji. Naziv prve epizode, "Kultura bez kontakta", iskusili smo i sami tokom priprema i snimanja sadržaja, jer su se probe i susreti dešavali pod novim, svima nama do tada stranim, beskontaktnim uslovima.

Kreativna onlajn godina za Fondaciju "Danilo Kiš"Budući da se emisija pripremala u periodu od nekoliko meseci, učesnici su u hodu menjali oblike rada, pridržavajući se aktuelnih epidemioloških mera. Kako objašnjava naša sagovornica, situacija koja je zadesila čitavu planetu, borba sa virusom korona, podstakla ih je da rad sa mladima sagledaju iz drugih uglova i dokažu da kultura, umetnost i život postoje bez obzira na okolnosti.

- Stoga smo u rad na emisiji uključili svoje članove, koji su sugestijama, predlozima i mladom mišlju obogatili ovaj projekat. Ona bi trebalo da edukuje, zabavi i podrži mlade u njihovoj svakodnevnoj borbi da postanu bolji ljudi. "Otvori oči" nosi simboličan naslov. Tu je da nas podseti da je sve oko nas, samo je potrebno dozvoliti umu da vidi. Sve što tražimo, lako ćemo pronaći ako se pažljivo osvrnemo oko sebe i dozvolimo sebi da uvidimo znakove pored puta - objašnjava Kostić.

Kreativna onlajn godina za Fondaciju "Danilo Kiš"Radionice ličnog razvoja i ciklus predavanja "Kaži A", koji se bavi očuvanjem mentalnog zdravlja, kao i zanimljive i edukativne sadržaje Kiš teatra na srpskom i mađarskom jeziku, zainteresovani su tokom prošle godine mogli da prate u video formi. Kako ističe Kostić, ovaj način rada je pružio priliku da se širem auditorijumu predstave mladi talenti našeg grada, nastupima mladih muzičara u okviru programa "Otvorena scena", izložbom likovnih radova učenika umetničkih škola u "Onlajn galeriji", kao i putem onlajn radionica i programa, kao što su kurs ilustracije, radionica konverzacije na engleskom jeziku i radionica "Zumiraj svoje veštine".

- Kako subotička muzička scena obiluje talentom i energijom, nismo imali veliku dilemu na koji način da obeležimo i proslavimo 15. rođendan Fondacije. Odlučili smo da našoj publici poklonimo onlajn koncert subotičkog benda "Stroberiz", kao i pregršt video poruka naših prijatelja i saradnika koji su ulepšali rođendanski maj. Ova mozaična rođendanska čestitka nam je utoliko draža što je sačinjena iz video poruka koje su njihovi autori, svako na svoj slobodan i autentičan način, poslali iz svojih domova širom Subotice, preko Zagreba, pa čak i iz daleke Patagonije - priseća se Kostić.

Kreativna onlajn godina za Fondaciju "Danilo Kiš"Poštujući epidemiološke mere, Fondacija je tokom leta organizovala koncerte muzičara na otvorenom, kao i snimanje muzičkog spota. Pred početak školske godine, u okviru projekta "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", oslikana je OŠ "Matko Vuković" grafiti tehnikom, čiji proces nastanka je takođe prikazan u video formatu.

- Fondacija svake godine raspisuje konkurs u oblasti umetničkog stvaralaštva za mlade autore iz Subotice. Nagradnim foto-konkursom "Moje leto" želeli smo da podstaknemo mlade na kreativno promišljanje. Na konkurs se odazvalo 82 mlada autora sa ukupno 218 fotografija. Pristigli radovi su stručno analizirani, imajući u vidu pre svega odgovor na temu, njihov umetnički kvalitet, sadržaj, angažman autora, kao i prostu lepotu same fotografije bez obzira na nivo tehničke izvedenosti. Dodeljeno je ukupno 17 nagrada za najbolje radove, koji su izloženi u Galeriji Fondacije - dodaje naša sagovornica.

Kreativna onlajn godina za Fondaciju "Danilo Kiš"Fondacija je i u 2020. godini obeležila značajne godišnjice. Povodom dana rođenja Danila Kiša, članovi Književnog kluba su u februaru organizovali takmičenje u pisanju, dok je u oktobru tadašnja epidemiološka situacija dozvolila da organizuju program na otvorenom, što su iskoristili za obeležavanje godišnjice piščeve smrti. Tim povodom je održana i akcija "Ponesi svoju knjigu u šetnju", kojoj su se odazvali ljubitelji pisane reči. Onlajn nastupom kantautora Nikole Radonjića obeležen je Dan mladih, dok je za Svetski dan pozorišta emitovana predstava Kiš teatra "Priča o nevažnim junacima", a za Svetski dan knjige objavljena pesma Maje Rudinski, članice Književnog kluba. Za kraj godine, Fondacija je organizovala onlajn humanitarni koncert "Deca za decu s ljubavlju" u saradnji sa Crvenim krstom Subotica, kako bi se prikupili novogodišnji paketići za decu korisnike programa Narodne kuhinje.

- Fondacija "Danilo Kiš" će i u 2021. godini nastaviti da osluškuje potrebe mladih i da kreira nove sadržaje sa njima i za njih. U tom proizvodnom procesu bićemo, kao i do sada, otvoreni za njihove ideje i sugestije, kao i njihovo učešće u programima koji slede - poručuje Kostić.

Kreativna onlajn godina za Fondaciju "Danilo Kiš"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1883

Povezane vesti

Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

milanka kostić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.