Komentara: 65
Pregleda: 13487

Kovid propusnice za ugostitelje neprihvatljive

22.10.2021. u 16:52h
Izvor: Subotica.com
Dok sutra na snagu stupa nova mera Kriznog štaba, po kojoj će gostima biti potrebne kovid propusnice ukoliko žele da borave u unutrašnjosti kafića, restorana i barova posle 22 časa, iz Udruženja ugostitelja Subotice poručuju da će postupati u skladu sa postojećim uredbama, te da ne prihvataju stav da su leglo zaraze.
Kovid propusnice za ugostitelje neprihvatljive

Odluku Kriznog štaba da se uvedu kovid propusnice koje će se primenjivati samo u kafićima, restoranima i barovima posle 22 časa, u Udruženju ugostitelja Subotice doživljavaju kao još jedan udar na ovu granu privrede, koja je zbog pandemije virusa kovid-19 već pretrpela velike gubitke. Kako objašnjava Vjekoslav Ostrogonac, predsednik Udruženja, ovime se samo učvršćuje stav da su ugostitelji leglo zaraze i podstiče izdvajanje ove delatnosti u odnosu na sve ostale u kojima nisu potrebe nikakve propusnice, što je za njih neprihvatljivo.

- Ne prihvatamo ni da preuzimamo ulogu i odgovornost za kontrolu tih kovid propusnica, jer mi nemamo ni kapaciteta ni novca da to radimo, a nije ni etično niti naši zaposleni žele da legitimišu goste. Dakle, mi nemamo mogućnosti da sprovodimo ovu meru umesto države - kaže Ostrogonac, dodajući i da Uredba, po kojoj kovid redari treba da dobiju ovlašćenje da legitimišu goste, još nije izašla. - Stoga ćemo mi u subotu da postupamo u skladu sa postojećim uredbama, a u nedelju smo zakazali sastanak na kojem ćemo se okupiti i doneti odluku kako ćemo dalje postupati.

Kovid propusnice za ugostitelje neprihvatljivePo njegovim rečima, ostalo je nejasno i kako će se nova mera Kriznog štaba primenjivati na zaposlene u ugostiteljskim objektima, od kojih mnogi nisu i ne žele da se vakcinišu, te neće biti održivo da se testiraju na svaka dva-tri dana.

- Mi ne želimo da primoravamo naše zaposlene na vakcinaciju i na ovaj način ćemo ostati bez velikog dela radne snage, u struci koja je inače deficitarna, i ne znamo kako da rešimo taj problem. Ugostitelji ne treba da snose posledice neadekvatnog rada medicinskog dela Kriznog štaba, koji nije uspeo da objasni građanima dobrobiti vakcine i da je ispravno vakcinisati se, i mislimo da bi Branislav Tiodorović i drugi članovi Kriznog štaba trebalo pre da se pozabave nevakcinisanim medicinskim radnicima, nego radom ugostitelja - ističe Ostrogonac.

Kovid propusnice za ugostitelje neprihvatljiveNa jučerašnjem sastanku, kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri unutrašnjih poslova i zdravlja, Aleksandar Vulin i Zlatibor Lončar, i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, odlučeno je da će kontrola upotrebe kovid propusnica u ugostiteljskim objektima početi u subotu, a kažnjavanje fizičkih i pravnih lica u ponedeljak.

Zbog toga će se subotički ugostitelji, svih 104 koliko ih broji Udruženje, sastati u nedelju, kako bi zajednički doneli odluku o tome kako će po ovom pitanju postupati od ponedeljka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 65
Pregleda: 13487

Povezane vesti

Povezane teme

ugostiteljstvo

korona virus

epidemija korona virusa

ugostiteljski objekti

udruženje ugostitelja subotice

kovid propusnice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.