Komentara: 112
Pregleda: 23609
Video

Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima posle 22 časa

20.10.2021. u 14:43h > 15:02
Izvor: Subotica.com  / RTS
Nakon sednice Kriznoig štaba saopštene su pooštrene epidemiološke mere koje će stupiti na snagu u subotu. Uvode se Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima koje će važiti od 22 časa do kraja radnog vremena objekta tog dana.
Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima posle 22 časa

Epidemiološka situacija se ne smiruje. Od 23. oktobra od 22 časa uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, odlučio Krizni štab. Kovid propusnice neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu.

- To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i biće kovid propusnice obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 časa od subote 23. oktobra, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice - rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za medije posle sednice Kriznog štaba.

Dodala je takođe da je bilo problema oko fotografija na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Brnabić je rekla da nepoštovanje mera svi vide i niko ne reaguje, zbog čega se krenulo u pooštrenu kontrolu.

Premijerka je izjavila da se kovid sertifikati uvode u ugostiteljske objekte zato što u to vreme (posle 22 časa) ima mnogo više ljudi u zatvorenom prostoru, više muzike i više kontakata nego u 9 ujutru.

POOŠTREN NADZOR

Pravilo pooštrene kontrole mera već je stupilo na snagu, ali sa uvođenjem kovid propusnica čini se da će u narednom periodu biti još više.

- Krenuli smo u pooštren nadzor. Nama je ova nedelja u odnosu na nedelju pre ovog sastanka Koordinacione komisije broj izvršen inspekcijskih nadzora veći za deset odsto. Rekla sam da se najviše kontrolišu tržni centri, prodavnice i javni prevoz, gradski i međugradski - istakla je premijerka Brnabić.

PROPUSNICE I ZA SVADBE I DRUGA VESELJA POSLE 22 ČASA

Premijerka je izjavila da će mera uvođenja kovid propusnica važiti i za svadbe i druga veselja organizovana u zatvorenom nakon 22 časa.

- Ova mera uključuje i svadbe. Ako neko želi da ima svadbu na otvorenom, može i ne treba kovid propusnica. Ako neko želi da ima svadbu u zatvorenom i da je završi pre 22 časa, za to takođe ne treba kovid propusnica. Međutim, ako neko želi da ima svadbu ili rođendan u zatvorenom prostoru, nakon 22 časa, u ugostiteljskom objektu, mora da ima kovid propusnicu - pojasnila je Ana Brnabić. - Ne moraju svi koji dolaze na svadbu da budu vakcinisani, oni mogu da se testiraju kako bi svi bili bezbedni.

ŠTA JE KOVID PROPUSNICA

Predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakcine, ne starija od 210 dana. Ukoliko ste primili drugu dozu, a posle 7 meseci niste treću – nije vam validan sertifikat. Negativan PCR test, ne stariji od 72 časa. Negativan antigenski test, ne stariji od 48 časova. Ukoliko ste preležali kovid, u prethodnih 7 meseci, 210 dana – nakon toga smatra se da nije bezbedno. Za strance – validan EU kovid sertifikat ili druge zemlje sa kojima Srbija ima ugovor o priznavanju. Za sada, kovid propusnice će važiti SAMO u ugostiteljskim objektima SAMO posle 22h.

Obraćanje premijerke možete da pogledate u nastavku

Izvor: Subotica.com / RTS
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 112
Pregleda: 23609

Povezane vesti

Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.