Komentara: 56
Pregleda: 10425

Od večeras obavezne kovid propusnice - pročitajte kako će se primenjivati i kažnjavati

23.10.2021. u 11:10h
Izvor: Subotica.com  / RTS
Večeras stupa na snagu Uredba o kovid propusnicama koja propisuje da od 22 časa svi gosti u ugostitljskim objektima (u zatvorenom prostoru) moraju imati kovid propusnicu. Uloga inspektora danas i sutra će biti savetodavna, a od ponedeljka sledi kažnjavanje.
Od večeras obavezne kovid propusnice - pročitajte kako će se primenjivati i kažnjavati

O novim merama i kako će se iste primenjivati i sankcionisati na RTS-u jutros je govorila ministarka Marija Obradović, predsednica koordinacionog tela za inspekcijski nadzor.

Kako je rekla ministarka, na kontrolisanju poštovanja mera za ugostitelje biće angažovano oko 2.400 inspektora iz 46 inspekcija u Srbiji. U subotu i nedelju inspektori će postupati savetodavno, a kažnjavanje zbog nepoštovanja treba da počne od ponedeljka.

- Vlasnici ugostiteljeskih objekata i građani ne treba da se plaše, ne postajemo policijska država, insistiramo samo da ljudima koji su vakcinisani olakšamo život, da dobiju neke benifite da mogu mnogo lakše da se kreću kroz svakodnevni život, a onima koj nisu vakcinisani da im ukažemo na značaj vakcinacije i da utičemo na svest nevakcinisanih - objašnjava ministarka Obradović.

USVOJENA UREDBA O KOVID PROPUSNICAMA - Sinoć je usvojena Uredba koja definiše primenu kovid propusnica. U ovom pravnom dokumentu definisano je šta su obaveze ugostitelja, odnosno kovid redara, šta su prihvatljivi sertifikati i potvrde.

Na pitanje da li su (ugostitelji, kovid redari, inspektori) u dovoljnoj meri informisani svi oni kojih se tiče primenjivanje novih mera, ministarka Obradović je rekla da su prethodna dva dana obavljene edukacije za inspektore,

- Nosioci ovog nadzora su pre svega sanitarna i komunalna inspekcija, ali su uključene sve inspekcije. Važno je da istaknem da nećemo dozvoliti da nevakcinisani inspektori učestvuju u nadzoru jer građanima moramo da pošaljemo poruku da onaj koji vrši nadzor nad merama mora da poštuje te mere - dodala je ministarka Obradović - S druge strane prisutna je dilema kako kovid redari i ugostitelji treba da organizuju proveru koviid propusnica, odnosno sertifikata. To je ustvari digitalni zeleni sertifikat koji imamo ako smo vakcinisani, a koji se može besplatno preuzeti na portalu eUprave ili na šalterima pošte, može se prikazati i na papiru i elektronski na telefonu. Skeniranjem QR koda običnom kamerom na pametnom telefonu mogu da provere da li je sertifikat važeći.

Po rečima ministarke kovid redari su u obavezi da iskontrolišu goste i da provere da li su "zeleni" (nakon 22 časa u zatvorenom prostoru). U slučaju da inspektor utvrdi da ima osoba koja je "crvena" objekat se zatvara na 24 časa, ako se ponovi slučaj sledi  rigoroznija mera i  novčano kažanjavanje od 300.000 za pravno lice i nešto manje za odgovorno lice, odnosno 5.000 dinara za građane.

- Najjača kontrola biće u najvećim gradovima u Srbiji, ali još jednom ponavljam da Srbija neće biti policijska država. Apelujem na svest, da ne tražimo rupu u zakonu ili inspekcijskom nadzoru, da budemo odgovorni, da iz kovid epidemije izlazimo vakcinacijom i pridržavanjem epidemioloških mera. Mi pokušavamo da angažujemo još inspektora, ali primarni cilj nam je promena svesti pojedinih građana. To je izazov sa kojim se suočava čitav svet, neće biti lako ali mi moramo svakodnevno da radimo na tome - zaključuje ministarka.

O tome šta ugostitelji iz Subotice misle o kovid propusnicama i merama koje se najdirektnije i u najvećoj meri tiču njih, pročitajte u povezanoj vesti. U kratkim crtama, u Udruženju ugostitelja Subotice kovid propusnice doživljavaju kao još jedan udar na ovu granu privrede, koja je zbog pandemije virusa kovid-19 već pretrpela velike gubitke.

Izvor: Subotica.com / RTS
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 56
Pregleda: 10425

Povezane vesti

Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

kovid propusnice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.