Komentara: 85
Pregleda: 16075

Ugostitelji skraćuju rad do 20 časova, pripremaju predlog o primeni kovid propusnica

05.11.2021. u 16:40h
Izvor: Subotica.com
Od ponedeljka, kada počinje primena nove mere Kriznog štaba, svih 104 ugostiteljskih objekata, koji su okupljeni oko Udruženja ugostitelja Subotice, skratiće radno vreme na 20 časova. Iz Udruženja ističu da će do kraja nedelje predati svoje predloge o primeni kovid propusnica nadležnim organima, kako bi se postigao kompromis i izbegao najgori scenario, a to je otpuštanje dela zaposlenih ili trajno zatvaranje lokala.
Ugostitelji skraćuju rad do 20 časova, pripremaju predlog o primeni kovid propusnica

Druga nedelja kako ugostiteljski objekti u našem gradu rade skraćeno, do 22 časa, a nova mera Krzinog štaba je stigla. Od ponedeljka, svi koji borave u unutrašnjosti kafića, restorana, barova i klubova, umesto od 22 časa, sada će morati da poseduju kovid propusnice od 20 časova. Iz Udruženja ugostitelja Subotice kažu da će zbog toga od sledeće nedelje skratiti radno vreme svojih lokala na 20 časova, ali da neće sedeti skrštenih ruku.

- Skraćujemo radno vreme na 20 časova, jer nismo u mogućnosti da ispoštujemo te mere. Najveći problem je što, kao ugostitelji, ne možemo na bilo koji način da vršimo pritisak ili zabranjujemo nekome da uđe u lokal. Mislimo da nije u redu što nam je to prepušteno, da time treba da se bave nadležni organi i mi nismo spremi da prihvatimo odgovornost za to, kao ni da plaćamo kazne koje su velike. Mi ćemo sastaviti naše predloge o sprovođenju ovih mera danas ili sutra i poslati nadležnim organima, da vidimo kako i na koji način to može da funkcioniše i očekivaćemo odgovor u narednih nedelju dana - kaže Vjekoslav Ostrogonac, predsednik Udruženja ugostitelja Subotice.

Ugostitelji skraćuju rad do 20 časova, pripremaju predlog o primeni kovid propusnicaPo njegovim rečima, veliki propust je napravljen što, kada su donošene odluke o uvođenju kovid propusnica, ni u jednom trenutku nisu upitani ugostitelji na koji način bi se iste mogle primeniti u praksi, zbog čega se nadaju da će njihovi predlozi biti razmotreni i pokrenuti dijalog koji će rezultovati kompromisnim rešenjem.

- Ponovo podvlačimo da ugostitelji ne treba da budu jedina izdvojena grana privrede. Naši zaposleni su ovim merama diskriminisani i izuzeti od svih drugih radnika u državnim i privatnim preduzećima i očekujemo da se taj problem reši. Da li tako što će se ostaviti još vremena, da se ljudima koji su vakcinisani jednom dozom odobri da rade ili besplatnim testovima za zaposlene, prosto da vidimo kako i na koji način to može da se sprovede. S druge strane, treba odgovornost da bude na svakom pojedincu, a ne na ugostiteljima, jer mi možemo da damo lični primer i da budemo neko ko će obaveštavati i upozoravati goste, ali nikako ne možemo da budemo neko na koga će se svaljivati lična odgovornost i ponašanje pojedinaca. Mi nismo neko ko treba da kontroliše ove mere, već to treba da rade nadležni organi, pa neka svako odgovara za sebe. Imamo zajednički stav kako mislimo da to može da se uradi i te predloge ćemo proslediti nadležnim organima od kojih očekujemo odgovor, jer smisao u tome da zatvaramo lokale ne vidimo. Želimo da budemo partneri, ali da bismo bili partneri, mislimo da bi država trebalo i nas da sasluša, kako je to u praksi realno i može da se sprovede - objašnjava Ostrogonac.

Ugostitelji skraćuju rad do 20 časova, pripremaju predlog o primeni kovid propusnicaZbog skraćenog rada u protekle dve nedelje, iz Udruženja ugostitelja Subotice kažu da je većina lokala ostala bez očekivanih 30 do 40 odsto prometa, što ocenjuju kao ozbiljan gubitak.

- Pogotovo u večernjim časovima i kada su vikendi u pitanju, svi lokali tada imaju najveći promet i tu je ozbiljna zarada izgubljena. Mislim da će, ako se nešto ne uradi po ovom pitanju, krajni rezulat biti da ćemo morati da zatvaramo lokale ili da prepolovimo broj radnika, što znači da ćemo ponovo imati određeni broj ljudi bez posla i određeni broj poreza koji mi sigurno plaćamo, a za koji će i država biti uskraćena - poručuje Ostrogonac.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 85
Pregleda: 16075

Povezane vesti

Povezane teme

radno vreme ugostiteljskih objekata

ugostiteljstvo

korona virus

epidemija korona virusa

ugostiteljski objekti

korona

udruženje ugostitelja subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.