• Pregleda: 5520

Položen kamen temeljac za Dom kulture Mađara na Paliću

Polaganjem kamena temeljca danas su zvanično počeli radovi na izgradnji Mađarskog kulturnog centra na Paliću, koji je deo projekta „Colorfull Cooperation “ vrednog 3,7 miliona evra, koji se realizuje kroz INTERREG IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske.
Položen kamen temeljac za Dom kulture Mađara na Paliću

Objekat površine 800 metara kvadratnih koji se gradi u Bohinjskoj ulici, vredan je 77 miliona dinara, a biće završen na leto naredne godine. U okviru istog projekta gradi se i Srpski kulturni centar u mađarskom mestu Morahalom, čiji su radovi pri kraju i njegovo otvaranje se očekuje u januaru naredne godine.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su zvaničnici Mađarske i Srbije, kao i gradonačelnici partnerskih gradova Subotice i Morohaloma.

- Realizacija ovog projekta daje snažan podsticaj razvijanju ukupnih kulturnih veza između srpskog i mađarskog naroda - poručio je Nebojša Vojnović, podsekretar za regionalni razvoj, koji je i istakao da uspešna realizacija i postignuti rezultati opravdavaju dobre lokalne inicijative. - Nesumnjivi značaj ogleda se, pored ostalog, u omogućavanju dodatnog aktiviranja privrednih i turističkih potencijala ovog područja u cilju kreiranja boljeg poslovnog okruženja za investicione projekte i stvaranje boljih uslova za život građana. Grad Subotica i Palić, pored toga, dobijaju još jedan prostor za učvršćivanje našeg međusobnog poverenja na regionalnom nivou, što čini važnu pretpostavku i za druge aktivnosti koje nas u narednom periodu očekuju.

Po rečima gradonačelnika Subotice Bogdana Labana Srbija i Mađarska ne postavljaju granice koje dele dve zemlje, već grade mostove koji će ih spajati.

- Ovo je značajan projekat kako za Suboticu i Palić, tako i za Srbiju, Mađarsku i region. Ovaj objekat će u budućnosti predstavljati tačku susretanja, centar saradnje naša dva grada i država. Vekovima vlada mišljenje da granice znače podelu, a sledeći politike naših vlada, mi u Subotici na to gledamo drugačije – naglasio je gradonačelnik Laban, ističući da dve zemlje imaju zajedničku viziju, cilj, prekograničnu kulturu i ekonomiju. - Izgradnjom ovog Doma kulture jasno pokazujemo da naša dva naroda u budućnosti žele zajedničke poduhvate i što je najvažnije, bolji život za buduće generacije.

Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma, istakao je da će izgradnja kulturnih centara u dva pogranična mesta doprineti saradnji i boljem razumevanju Srba i Mađara.

- Pored toga, značaj izgradnje kulturnih centara u Morahalomu i na Paliću je što će, s obe strane državne granice, Evropskoj uniji biti poslata poruka da postojimo i sarađujemo te da sredstvima koja su nam obezbedili gradimo bolju budućnost i za Srbe i za Mađare kako bi naši mladi mogli da ostanu na rodnoj grudi, a da istovremeno imaju i kulturni i ekonomski standard kakav je i drugde u Evropi – porućio je Nogradi.

Pored osnivanja Srpskog kulturnog centra u Morahalomu i Mađarskog na Paliću, ciljevi projekta “Raznobojna saradnja” su i pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na srpskom i mađarskom jeziku, te integrisanje grada Novog Sada, buduće evropske prestonice kulture, u turistički i kulturni život celog srpsko-mađarskog pograničnog regiona.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

17
ЈОВАН Odgovori
Хахаха, Боле ономад је громогласно нападао оне који су пили чај са Мађарима, а које је називао фашистима, а данас им полаже камен темељац. Чудан хемијски процес, који је бетонску ципелу претворио у најобичнију крпу. Ојха, ојс, ојс!
PSIHOLOSKINJA
Zna covek sa betonom, vidi se...
vlado sipcic Odgovori
Jos jedan ''PUNKT''!!
Palic Odgovori
Svaku kulturnu saradnju podržavajmo, a posebno na Paliću, najlepšoj turističkoj destinaciji u regionu.
C
Palić vest, Palić bot, još samo Palić sendvič fali.
Zoran Odgovori
Gradonacelnik Morahaloma??? HAHAHA... Isto kao gradonacelnik Cantavira...
jozo bubnjar
To nije gradonacelnik, to je predsednik MZ... hihihi
DRAPO
Ili Šupljaka...
Realan Odgovori
Oduvek su komunisti otimali, izdavali i rasprodavali tuđe.
DRAPO
A ovi u zadnjih tridesetak godina su mnogo bolji...
PSIHOLOSKINJA Odgovori
Mogao bi da postavi kamen temeljac za nesto sto je njegova zasluga a da se nalazi u Subotici ne u CG.
Coa Odgovori
Jačanje saradnje i kulture između dva bratska naroda nikome ne može da šteti. Neki očigledno ne mogu da podnesu bilo kakav uspeh vlasti na lokalu. To govori o njima. Ja mislim da grad ide u pravom smeru kao i Srbija.
jole
saradnja?sve se temelji na osnovama- pustite vi nas da kraduckamo i mi cemo vama ,a pored mozete malo i da madjarate.
PSIHOLOSKINJA
Kolega, preterujes.
C
Kolega COA i koleginica psihološkinja vam poručuje da preteruje.
Janko
Koji bratski narod??' Majke ti ne lupetaj
Atila Odgovori
Kome ga grade, kome i čemu će da služi,osim naravno da kroz ovaj,kao i kroz sve druge projekte operu i pokradu gomilu para,ovaj put ujedinjeni u krađi kako srpski tako i madjarski razni predsednici i poslanici nečega?! Zahvaljujući madjarskom državljanstvu i pasošima u ovom gradu broj madjarske omladine još malo i biće sveden na nivo statističke greške...ne može im se zameriti niti uzeti za zlo što odoše "trbuhom za kruhom" te sada žive u nekoj zemlji gde se krađe na ovom nivou ne mogu ni zamisliti,a ostavili su samo babe i dede,a oni će brzo Bogu na istinu ali makar sa osmehom na licu jer ipak su imali kulturni centar!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.