Komentara: 17
Pregleda: 6765
Foto

Položen kamen temeljac za Dom kulture Mađara na Paliću

27.10.2018. u 14:58h > 18:43
Izvor: Subotica.com
Polaganjem kamena temeljca danas su zvanično počeli radovi na izgradnji Mađarskog kulturnog centra na Paliću, koji je deo projekta „Colorfull Cooperation “ vrednog 3,7 miliona evra, koji se realizuje kroz INTERREG IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske.
Položen kamen temeljac za Dom kulture Mađara na Paliću

Objekat površine 800 metara kvadratnih koji se gradi u Bohinjskoj ulici, vredan je 77 miliona dinara, a biće završen na leto naredne godine. U okviru istog projekta gradi se i Srpski kulturni centar u mađarskom mestu Morahalom, čiji su radovi pri kraju i njegovo otvaranje se očekuje u januaru naredne godine.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su zvaničnici Mađarske i Srbije, kao i gradonačelnici partnerskih gradova Subotice i Morohaloma.

Položen kamen temeljac za Dom kulture Mađara na Paliću

- Realizacija ovog projekta daje snažan podsticaj razvijanju ukupnih kulturnih veza između srpskog i mađarskog naroda - poručio je Nebojša Vojnović, podsekretar za regionalni razvoj, koji je i istakao da uspešna realizacija i postignuti rezultati opravdavaju dobre lokalne inicijative. - Nesumnjivi značaj ogleda se, pored ostalog, u omogućavanju dodatnog aktiviranja privrednih i turističkih potencijala ovog područja u cilju kreiranja boljeg poslovnog okruženja za investicione projekte i stvaranje boljih uslova za život građana. Grad Subotica i Palić, pored toga, dobijaju još jedan prostor za učvršćivanje našeg međusobnog poverenja na regionalnom nivou, što čini važnu pretpostavku i za druge aktivnosti koje nas u narednom periodu očekuju.

Po rečima gradonačelnika Subotice Bogdana Labana Srbija i Mađarska ne postavljaju granice koje dele dve zemlje, već grade mostove koji će ih spajati.

Položen kamen temeljac za Dom kulture Mađara na Paliću

- Ovo je značajan projekat kako za Suboticu i Palić, tako i za Srbiju, Mađarsku i region. Ovaj objekat će u budućnosti predstavljati tačku susretanja, centar saradnje naša dva grada i država. Vekovima vlada mišljenje da granice znače podelu, a sledeći politike naših vlada, mi u Subotici na to gledamo drugačije – naglasio je gradonačelnik Laban, ističući da dve zemlje imaju zajedničku viziju, cilj, prekograničnu kulturu i ekonomiju. - Izgradnjom ovog Doma kulture jasno pokazujemo da naša dva naroda u budućnosti žele zajedničke poduhvate i što je najvažnije, bolji život za buduće generacije.

Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma, istakao je da će izgradnja kulturnih centara u dva pogranična mesta doprineti saradnji i boljem razumevanju Srba i Mađara.

- Pored toga, značaj izgradnje kulturnih centara u Morahalomu i na Paliću je što će, s obe strane državne granice, Evropskoj uniji biti poslata poruka da postojimo i sarađujemo te da sredstvima koja su nam obezbedili gradimo bolju budućnost i za Srbe i za Mađare kako bi naši mladi mogli da ostanu na rodnoj grudi, a da istovremeno imaju i kulturni i ekonomski standard kakav je i drugde u Evropi – porućio je Nogradi.

Položen kamen temeljac za Dom kulture Mađara na Paliću

Pored osnivanja Srpskog kulturnog centra u Morahalomu i Mađarskog na Paliću, ciljevi projekta “Raznobojna saradnja” su i pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na srpskom i mađarskom jeziku, te integrisanje grada Novog Sada, buduće evropske prestonice kulture, u turistički i kulturni život celog srpsko-mađarskog pograničnog regiona.

Izvor: Subotica.com
Polaganje kamen temeljca za Dom kulture Mađara na Paliću Polaganje kamen temeljca za Dom kulture Mađara na Paliću Polaganje kamen temeljca za Dom kulture Mađara na Paliću Polaganje kamen temeljca za Dom kulture Mađara na Paliću Polaganje kamen temeljca za Dom kulture Mađara na Paliću Polaganje kamen temeljca za Dom kulture Mađara na Paliću Polaganje kamen temeljca za Dom kulture Mađara na Paliću Polaganje kamen temeljca za Dom kulture Mađara na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 6765

Povezane vesti

Povezane teme

mađarska kultura

mađarska nacionalna zajednica

saradnja Srbija Mađarska

mađarski kulturni centar palić

dom kulture mađara palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.