• Pregleda: 3497

Izabrani najbolji sportisti i sportski kolektivi Subotice u 2015. godini

Krajem prošle nedelje devetočlani žiri doneo je odluku o izboru najboljih sportista i kolektiva Subotice, a svečanost uručenja nagrada održaće se u petak u Velikoj većnici. Od sportskih kolektiva prvo mesto su podelile odbojkašice i rukometaši, najbolji senior je veslač Martin Mačković, dok je Tivadar Kajdoči najbolji junior.
Izabrani najbolji sportisti i sportski kolektivi Subotice u 2015. godini

U četvrtak, 10. decembra žiri je izabrao najbolje sportiste Subotice u klasi pionira, juniora, seniora, veterana, zatim sportske kolektive, ali posebna priznanja za ostvarene rezultate u 2015. godini.

Izbor za najbolje sportiste i sportske kolektive Subotice održava se od 1961. godine u organizaciji Subotičkih novina, uz saradnju sa Sportskim savezom Subotice i lokalnom samoupravom.

Odluke o najboljim sportistima doneo je žiri u sastavu Vjekoslav Ostrogonac (predsednik žirija, član Gradskog veća i član Upravnog odbora SD "Spartak"), Đula Mešter (predsednik Sportskog društva "Spartak"), Zoran Olajić (sekretar Sportskog saveza Subotice, predsednik Ženskog odbojkaškog kluba i član Upravnog odbora SD "Spartak"), Atila Kikić (predsednik skupštine Sportskog saveza Subotice), Sreten Damnjanović (trener rvača Spartaka i član Upravnog odbora SD "Spartak") i sportski novinari Nikola Stantić (Subotičke novine), Danijela Pinter (RTV Yueco), Tibor Tot (Hetnap) i Dejan Vuković (Subotica.info).

ODLUKE

U klasi seniora žiri je odlučio da je najuspešniji sportista grada u tekućoj godini veslač Martin Mačković, drugo mesto je po oceni žirija pripalo dizaču tegova Tivadaru Kajdočiju, zatim slede Denis Memetović (boks), Marta Drpa (odbojka), Milena Nikolić (fudbal), Bojan Županjac (rukomet), Gabor Kasa (biciklizam), Dijana Šefčić (atletika), Vujadin Bosnić (rvanje), Aleksandar Žepinić (parastreličarstvo).

Što se tiče juniora  za najboljeg je proglašen mlađi od braće Kajdoči - Tivadar (dizač tegova), zatim slede Andrej Barna (plivanje), Luna Jović (atletika) - Jovana Ilić (atletika), Robert Dudaš (rvanje), Veljko Gligorić (boks), Jovana Đurić (plivanje), Dimitrije Žarković Đolai (biciklizam), Bojana Kljajić (mačevanje), Marko Kljajić (mačevanje), Luka Čajić (odbojka), Dimitrije Anđelović (karate), Nebojša Keljanović (kik boks) -  Nenad Pavković (podvodne aktivnosti).

Kod pionira najbolja sportiskinja grada je jedriličarka Kristina Boja, druga je gimnastičarka Noemi Vakula, zatim slede Novak Savić (plivanje), Kristijan Tači (rvanje), Leona Rogić (klizanje), Anđela Skrobonja (tenis), Aleksandar Čokić (stoni tenis), Iva Zubelić / Mila Milentijević (veslanje), Lolita Fičor (atletika) i Kristijan Gombaš (gimnastika).

Pored pojedinačnih priznanja proglašeni su i najbolji sportski kolektivi, a to su po oceni žirija četiri ekipe, odnosno Ženski odbojkaški klub "Spartak" i Rukometni klub "Spartak" koji su podelili prvo mesto, zatim slede Ženski fudbalski klub "Spartak" i Klub dizača tegova "Spartak".

Priznanja su uručena Sportskom društvu "Spartak" povodom 70 godina postojanja, odnosno Juliju Đuri Ujvariju povodom 60 godina sportskog rada u jedriličarstvu.

Kao najbolji sportisti Subotice u klasi veterana priznanja su poneli džudista Milan Bogić i atletičar Radovan Radulović, dok su posebna priznanja dobili "zlatni orlići", fudbaleri Spartaka Stefan Ilić i Stefan Milošević, jedriličar Tihomir Zakić, ultramaratonka Anet Nemet i Tenis klub "Spartak" sa svojom pionirskom selekcijom.

Svečano proglašenje najboljih sportista Subotice održaće se u petak, 18. decembra, u 17 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Zbogom pameti! Odgovori
Karatisti Enpija opet izvisili jer nisu dovoljno bliski sa žirijem. E moj Milorade, moraš malo da se družiš sa gospodom ne ide ovako, vidiš da su priznanja dobili samo oni što su najužem krugu "poverenja".

Sramotno je da odbojkašice koje nisu ništa osvojile godinama unazad forsiraju zbog Olajića i Kikića, baš kao i rukometaši koji dobijaju enormne pare a nikakve rezuzltate ne psotižu. Čudi me samo da se nije i barbika ubacila da njen košarkaški klub deli prvo mesto sa rukometašima i odbojkašicama.

Za vas nema prostora ni za Bačku koja ove godine igra fantastično, za vas nema mesta ni za odbojkaše koji se bore kao lavovi a od grada samo kisele krompire dobijaju, za vas nije uspešan ni plivački klub koji iz nedelje u nedelju osvaja na desetine medalja i daje reprezentativce

Gospodo draga stručnost je vama ovde bila poslednji argument, kriterijum je bio da se vi međusobno potapšete po ramenima. Sam žiri je bez kredibiliteta, ovaj izbor je onakve tradicje spao da bude u rangu kao i onaj subotički oskar popularnosti što je sprdnja svetskih razmera!!!
Ilija Odgovori
lupam minus za "stručni žiri"
nije mi jasno kako onakve legende srpskog sporta (damjanović i mešter) mogu da budu u nekom žiriju u društvu onakvih "legendi svojih ulica"
realni subotičanin Odgovori
Taj karate klub Enpi pratim godinama, i znam da su najbolji klub u Srbiji. Ove godine su pravili dve najveće sportske manifestacije u gradu sa preko 2000 učesnika. Neverovatno da nema pohvale za jedan takav klub. Znači, definitivno se radi "burazerski", kako reče gospodin Arsić. Ovo se ne sme dešavati u "gradu Sportova". Dosta više toga Atile Kikića, koji vedri i oblači suboičkim sportom zadnjih 20 godina i njemu sličnih. Bruka i sramota za subotički sport. Celi grad zna da ovo nema veze sa mozgom.
realni Odgovori
sta hocete Vi enpijevci imate jednog izabranog koji je preskocio i nadskocio u svom klubu takmicare kao sto su Mijic,Poledica Vukovic,Rabtai,Otasevic,Grbic.Simona i jos neki....i tu se zapitajte o ziriranju kako to i po koje linije....a sto se tice sportsko subotickog zirija suvisan svaki komentar godinama vec,cast izuzecima Mester i Damjanovic..u zdravlje....
Mirkoo7 Odgovori
Tako nam je u subotickom sportu od kad je Ostrogonac tu...
Kosarkasi Odgovori
Zamislite trio Atila Kikic, Olajic i Ostrogonac.. Strasno...
djordje Odgovori
Koliko nelogicnosti. Rukometasi igrali finale kupa Srbije a odbojkasice ispale jos u polufinalu i dele prvo mesto? Odbojkasica Drpa cetvrta da joj se clan zirija zahvali sto ju je dobro unovcio. Kikic je opet progurao svoje jedrilicare ( a za klub dizaca tegova komisija kaze da nije atraktivan sport za razliku od jedrenja:))Zalosno je sto ime i ugled Djule Mestera trose amateri i neznalice ali on im je to dozvolio. Veliki broj uspesnih klubova je zaboravljen. Sramota.
SRAM VAS BILO ZIRI Odgovori
Sto pre ponoviti.Pregledati rezultate I izviniti se sportistima.
Smeniti sve politicare u sportu .Politika nije za sport.
Sport- sportistima ,ulica- politicarima
Sportisti nedajte se ,sport je divan politika je .....
Jedan od onih Odgovori
Mislio sam da se ne oglašavam jer sam prilično zbunjen i ogorčen gde smo došli sa nekd slavnim i poštenim sportom, ponosom ovog grada, ali ipak ću prokomentarisai. Za ovu informciju saznao sam pre neki dan i bilo mi je čudno što niste objavili i vi. Prvo sam pomislio da jednostavno ne želite medijski da sponzišete ovakve farse što mi je u jednu ruku bilo ok, a sa druge strane mislim da bi ipak bilo neprofesionalno jer to je informacija kao i svaka druga. Danas sam ugledao ovaj spisak i na ovom sajtu i čitam komentare i jednostavno ne mogu da ne primetim jedan detalj a to je navođenje članova komisije sa svim funkcijama. Gledajući lokalne medije video sam da su svi naveli šta je skuvano, ali niko nije naveo ko su bili kuvari, pa čak ni Subotičke koje su organizator ove dodele. Da li to znači da javnost nema pravo da zna kostoji iza ovih odluka i da se sve mora prihvatii onako kako je servirano? Kao osoba koja je preko 20 godina na ovaj ili onaj način uključena u sport duboko sam razočaran što je i sport postao ovako zagađen i degradiran, a pogotovo što ga vode oni koje sportski radnici u proseku ne priznaju kao legitimne ličnost koje ovoj grani društva mogu da donesu neki prosperitet jer su se svojim parazitskim ponašanjem i nestručnošću dokazali da su više sposobni za neke druge stvari, koje nemaju dodirne tačke sa onim za šta se izdaju. Nek nam je bog na pomoć, sunovrat subotičkog sporta se nastavlja, ne ovim izborom već njihovim opstankom..........
bex Odgovori
Sve je u kriterijumima, nisu to izmislili tek tako....

KRITERIJUMI ZA IZBOR SPORTISTE GODINE
Izbor za sportistu godine, kao tradicionalna manifestacija ovog grada, održava se krajem svake kalendarske godine.

Uslovi koje mora ispuniti svaki kandidat koji konkuriše za ovo priznanje su sledeći: da je državljanin Republike Srbije, takmičar u individualnim ili kolektivnim sportskim granama nacionalnih federacija koje su članovi Sportskog saveza Srbije odnosno Sportskog saveza grada Subotice i koji svoje sportske aktivnosti sprovodi na teritoriji grada Subotice.

Za sportistu godine može se proglasiti sportista koji tokom jedne (tekuće) godine ostvari najbolji rezultat u odnosu na druge sportiste iz svog i drugih sportova, na zvaničnom međunarodnom, republičkom odnosno pokrajinskom takmičenju.

Organizatori za Izbor sportiste godine su Sportskog savez grada Subotice, Grad Subotica i nedeljnik „Subotičke novine“.

Poziv za učešće za izbor sportiste godine objavljuje se na internet stranici Saveza.

Predloge za sportistu godine Savezu dostavljaju subotički sportski klubovi. Predlagač može predložiti više kandidata i dužan je da svoj predlog usaglasi kriterijumima koji se primenjuju kod izbora.

Uslovi koje preloženi sportisti treba da ispune su sledeći:

1. da su učesnici zvaničnih međunarodnih takmičenja.

Pod zvaničnim međunarodnim takmičenjima podrazumevaju se i boduju rezultati koji su ostvareni u pionirskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na sledećim takmičenjima, prema redosledu koji označava prioritet:

! olimpijske igre;
! svetska prvenstva;
! evropska prvenstva;
! svetski kupovi (ukupni plasman/finale), svetski rekordi;
! evropski kupovi (ukupni plasman/finale), evropski rekordi;
! univerzijada;
! mediteranske igre;
! balkanska prvenstva;

2. pod zvaničnim republičkim i pokrajinskim takmičenjima podrazumevaju se i boduju rezultati koji su ostvareni u pionirskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na sledećim takmičenjima, prema redosledu koji označava prioritet:
- Prvenstvo republike;
- KUP republike;
- Prvenstvo Vojvodine;
- KUP Vojvodine;

Proglašenje najboljih sportista može biti samo po osnovu takmičarskog plasmana ili rekorda. Žiri primarno vrednovanje vrši prema sledećoj bodovnoj listi:

tabela 1/a

Zvanično međunarodno takmičenje
1. mesto (bodova)
2. mesto (bodova)
3. mesto (bodova)
4. mesto (bodova)
5-8. mesto (bodova)
Olimpijske igre 100 90 80 70 60
Svetsko prvenstvo 100 90 80 70 60
Evropsko prvenstvo 90 80 70 60 50
Svetski kup 80 70 60 50 40
Evropski kup 70 60 50 40 30
Univerzijada 60 50 40 30 20
Mediterans ke igre 60 50 40 30 20
Balkansko prvenstvo 50 40 30 20 10

tabela 1/b

Zvanično republičko i pokrajinsko takmičenje
1. mesto (bodova)
2. mesto (bodova)
3. mesto (bodova)
4. mesto (bodova)
5-8. mesto (bodova)

Prvenstvo republike 40 30 20 10 0
KUP republike 30 20 10 0 0
Prvenstvo Vojvodine 20 10 0 0 0
KUP Vojvodine 15 5 0 0 0
Prvenstvo republike 40 30 20 10 0
KUP republike 30 20 10 0 0
Prvenstvo Vojvodine 20 10 0 0 0
KUP Vojvodine 15 5 0 0 0
Dodatno vrednovanje vrši se prema sledećoj bodovnoj listi:

tabela 2.

Godišnja rang lista
1-5.mesto (bodova)
6-10. mesto (bodova)
10-20. mesto (bodova)
20-30. mesto (bodova)
Svetska 20 10 5 3
Evropska 10 5 3 1

Žiri može, do najviše 5 bodova, dodatno vrednovati sportistu koji je na napred navedenim nivoima takmičenja, izabran za najboljeg igrača, najboljeg strelca ili je u najboljem sastavu turnira-prvenstva i drugo. Prednost imaju individulani sportovi u odnosu na kolektivne, izuzev ako je sportista iz kolektivnog sporta proglašen za najboljeg igrača Olimpijskih igara, Svetskog prvenstva ili Evropskog prvenstva.

Sportista iz niže rangiranih takmičenja, bez obzira na broj osvojenih bodova, ne može biti rangiran ispred sportiste koji je osvojio jedno od prva dva mesta na višem rangu takmičenja.
Pravdoljub Odgovori
bex mogao si jednostavno zalepiti link, ali kada si već postavio kriterijume i kada tvrdiš da ništa nije izmišljeno, hajde ti nama lepo IZRAČUNAJ i OBJASNI kako je moguće i po kojim su to bodovima drugoplasirane odbojkašice i drugoplasirani rukometaši dobili VIŠE BODOVA od šampiona fudbalerki i šampiona dizača tegova?!? Hoćeš da kažeš da odbojkaš Đula Mešter i odbojkaš Zoran Olajić nisu kumovali toj nelogičnosti...

Ali da ne pričamo u prazno IZRAČUNAJ i DOKAŽI, na osnovu kriterijuma koje si postavio, gde su ti bodovi i koja je to matematika da odbojkašice budu ispred fudbalerki, a da je stvar poštena!!!!!

Ako nisi u stanju da dokažeš onda sedi dole i ćuti kada odrasli razgovaraju!
Borko Odgovori
možda bi bilo bolje da su i mediji bojkotovali ovaj cirkus pa bi dobio publicitet ekivalentan stručnošću jednog dela žirija, znači nizak!
pinkiiii7 Odgovori
Da si nesposoban i neskolovan to je tacno gospodine Ostrogonac, da vodis suboticki sport je glupost samo mi nije jasno cime si ti to zasluzio od gradonacelnika... Zbog takvih ce i on pasti..
Cvele Jovanoski Odgovori
не видим нигде име јединог представника Србије у вожњи мотоциклом нашег суграђанина Габор Сагмајстер..?? није члан странке или није нечији пријатељ?? Страшно..и јадно!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.