Komentara: 30
Pregleda: 9682

Arsić demantovao izjave Ostrogonca

22.12.2015. u 12:18h
Izvor: ŽFK "Spartak"
Saopštenje Ženskog fudbalskog kluba "Spartak" koje je potpisao njegov predsednik Zoran Arsić prenosimo u nastavku u celosti.
Arsić demantovao izjave Ostrogonca

Pažljivo sam pročitao izjavu člana Gradskog Veća zaduženog za resor sporta u Subotici, Vjekoslava Ostrogonca, koju je dao kroz razgovor novinaru nedeljnika „Subotičke novine“, Nikoli Stantiću, a koja je u vezi sa izborom najuspešnijih sportskih kolektiva, izabranih od strane stručnog žirija za 2015. godinu i koji je pri tom istakao da saopštenje ŽFK „Spartak“ ima karakter pritiska na lokalnu samoupravu.

Izjava g-dina Vjekoslava Ostrogonca, člana Gradskog veća, po obrazovnom profilu saobraćajnog tehničara, sa položenim dobrim uspehom iz završnog ispita Srednje škole, obrazovanog i stručno osposobljenog na smeru sport u Nišu u trajanju od 12 meseci za zvanje višeg fudbalskog trenera (?!?), sa položenom visokom ocenom 9,00 na završnom ispitu (!?!), a sada studenta na Fakultetu međunarodne ekonomije i ekonomske diplomatije, upućena ŽFK „Spartak“-u i njegovom predsedniku, izazvala je, po prirodi stvari, kontra – reakciju.  

U cilju pravovremenog i tačnog informisanja sportske javnosti o rezultatima svih struktura rada u našem klubu, za koji postoji interesovanje javnosti i ostalih ličnosti iz javnog života, u celosti demantujem i odbacujem sve nepristojne, proizvoljne, netačne i uvredljive kvalifikacije o članovima našeg kluba i meni lično, izrečene od strane organa vlasti, g-dina Vjekoslava Ostrogonca, iznete 18. decembra 2015. godine u broju 51 nedeljnika „Subotičke novine“, na strani 28.

Umesto jednostavnog pisanog odgovora člana Gradskog Veća, usledila je prikrivena izjava odgovora u pokušaju, koja je iz objektivnih (i poznatih) razloga, kao i mnogo puta do sada, morala da pretrpi cenzuru i lektorsku i gramatičku.

Gospodine Ostrogonac, postavljam ti, još jednom, ista pitanja : koje ste kriterijume, kao stručni žiri, primenili pri izboru najuspešnijih sportskih kolektiva za 2015. godinu i kako je moguće da dva prva mesta podele dve ekipe koje su drugoplasirane u svojim granskim nacionalnim prvenstvima Srbije i koje su bez osvojenog trofeja u nacionalnom KUP-u Srbije?

Vrlo dobro znaš da sam odličan poznavalac svih javnih i (uslovno rečeno) tajnih prilika u subotičkom sportu i svestan si da na sednici održanoj za izbor najuspešnijih sportskih kolektiva za 2015. godinu niste imali unapred utvrđene pisane krterijume za izbor, izuzev improvizovane tabele, na kojoj je i tada ŽFK „Spartak“ bio na prvom mestu (osim ako smatraš da je jedan od važnih kriterijuma činjenica da tvoja ćerka trenira u ŽOK „Spartak“). 

Takođe, još jednom te podsećam da smo se već kritički izjasnili u vezi sa Vašim načinom rada i neodgovornošću pojedinih članova žirija u samoj pripremi, organizaciji i realizaciji izbora, lobističkoj diskusiji i farsi od glasanja.

Smatram da su se mnoge stvari otele kontroli i evidentno je da onaj ko nije spreman da nosi teret odgovornosti, odnosno da u današnje vreme izdrži javnu kritiku, teško da može da sačuva sport kao deo ukupne društvene vrednosti Subotice i ostane u strukturama Grada, Sportskog saveza i Sportskog društva „Jovan Mikić Spartak“.

Bez obzira na to što si mene i moju decu, koja su vrhunski stručnjaci, duboko povredio, ostajem dosledan svom verovanju u ispravnost onoga što sam uradio za subotički sport, a svoju ulogu smatram još značajnijom u cilju odbrane unapred definisanih kriterijuma, zarad očuvanja opštih amaterskih sportskih interesa, koji su u ovom periodu narušeni više nego ikad.

Poštovani Vjekoslave, šta se desilo u tvom mentalnom sklopu, pa nisi razumeo pitanja koja sam ti i danas postavio? Student u tim godinama, poput tebe, koji studira međunarodnu ekonomiju i ekonomsku diplomatiju, morao bi više puta da pročita postavljena pitanja i sam proceni da li naši argumenti i dokazi, koje smo izneli, zaslužuju pažnju u pogledu suočavanja sa istinom i pravdom.

Na postavljena pitanja izostali su tvoji i odgovori „stručnog“ žirija, a odgovor koji si dao u nedeljniku „Subotičke novine“ potvrđuje da ti, iz samo tebi znanih razloga, nisi želeo da progovoriš i nisi hteo da se suočiš sa suštinom pitanja, a odgovoran si i što izbegavaš suštinu i što, vrlo hrabro i perfidno, umesto da odgovoriš argumentovano na postavljena pitanja, koja imaju za cilj zaštitu opštih sportskih interesa, prozivaš mene kao pojedinca, omalovažavaš me, ponižavaš i prljaš sve nas okupljene u ŽFK „Spartak“, u svojoj negativnoj kampanji u kontinuitetu, od promene vlasti, pa do današnjeg dana.

Ova haranga, pretnje i negativna kampanja je direktno usmerena ka uništenju našeg kluba, u neravnopravnoj utakmici, koja je nametnuta našem klubu i svima nama koji smo u njemu svakodnevno i kontinuirano, u kojoj iznosiš mnoge neistine o klubu na perfidan i diletantski način, što ima za cilj devalvaciju ugleda i reputacionog kapitala kluba, čime, zbog svoje zavidnosti, uz svakodnevne sankcije, želiš da ugasiš naš klub.

Nepromišljen potez i sramna izjava gospodina Ostrogonca će nas još više ujediniti i ojačati da se sami borimo protiv postojećeg stanja i da stalno dižemo svoj glas protiv svake maglovite namere u subotičkom sportu, protiv politike bez razvoja, protiv improvizacije u našem gradu, protiv politike „od danas do sutra“, protiv nestručnih kadrova, kojima pripada i gospodin Vjekoslav Ostrogonac. Na veliku žalost, mnogi sportski klubovi su u bedi i siromaštvu i ne smeju ni da pomisle da podignu glas, ili iznesu svoj stav tj. da misle svojom, a ne tuđom glavom. Za razliku od njih, naš klub preuzima odgovornost da, u ime svih sportskih radnika Subotice, javno glasa, da se javno suprotstavi i javno kritikuje ovakav način rada, potpuno svestan svih mogućih posledica.

Poštovani gospodine Ostrogonac, od javnosti u radu se ne može pobeći, godinama smo najbolji primer za to. I naš rad podleže sudu javnosti, što je i dobro i normalno. Ne očekujem da nas iko od Vas tapše po ramenima, niti da nas hvali. Ali, neću dozvoliti da ogroman trud i rad ignorišeš i ignorišu, kao što je to do sada bio slučaj.

Uprkos svim vrstama opstrukcija, saplitanja, te pretnji uskraćivanja finansijske podrške, uveravam te da ćemo vrlo brzo naći odgovor na nezapamćeno poniženje koji nam priređuješ.

Jedno je sigurno : od sada ću se intezivno zalagati za reforme, koje bi morale da omoguće istinske promene u resoru sporta, Sportskom savezu Subotice i Sportskom društvu „Jovan Mikić Spartak“.
Da javnost ne bi bila uskraćena za istinu, javno iznosim činjenice i dokaze, koji se bitno razlikuju od tvoje izjave, a to su :

- da je Ženski fudbalski klub „Spartak“ jedini klub u istoriji subotičkog sporta nad kojim je primenjen selektivni pristup u postupku vršenja vanredne kontrole namenskog i zakonitog korišćenja budžetskih sredstava za 2011., 2012., 2013. i 2014. godinu, koja je izvršena u prostorijama budžetske inspekcije, te da je kontrolu vršio šef budžetske inspekcije, koji je ujedno i naložio mere klubu i dao rokove za ispunjenje mera, a sve na inicijativu „uglednog i savesnog“ građanina ovog grada, Rajka Vukojevića – „Kinez“-a, koji učestalo, usled netrpeljivosti, podnosi organima vlasti najrazličitije prijave protiv kluba i njegovog predsednika, a sve u koordinaciji sa gradonačelnikom Grada Subotice, koji je prihvatio inicijativu i dao nalog da se pristupi četvorogodišnjoj vanrednoj kontroli;

- sva finansijska sredstva dobijena za sufinansiranje godišnjeg programa u oblasti sporta za naznačen period utrošena su NAMENSKI i ZAKONITO za potrebe kluba i ni u jednom trenutku nije došlo do bilo kakve zloupotrebe u korišćenju budžetskih sredstava Grada Subotice.

Samim tim nije mogla ni da nastane bilo kakva imovinska šteta za budžet Grada, iz razloga što nije bilo nenamenskog trošenja sredstava, na osnovu čega je sačinjen validan Završni račun, koji je uredno predat Agenciji za privredne registre.

Gospodin Ostrogonac je u svojoj izjavi naveo i da „ako se ne dokaže da je revizor pogrešio“, biće obustavljena svaka finansijska pomoć našem klubu.

Činjenica je da je budžetski inspektor, pre okončanja postupka kontrole i konačnog zaključka, preuranjeno podneo prijavu OJT-u, sa nepotkrepljenim dokazima, te da je ubrzo usledilo obaveštenje nadležnog OJT-a da je Tužilaštvo krivičnu prijavu budžetskog inspektora dostavilo MUP-u, Policijskoj upravi u Subotici, Odseku za suzbijanje privrednog kriminala, radi provere svih njenih navoda. Proverama je utvrđeno da nije bilo nenamenskog trošenja budžetskih sredstava, niti zloupotrebe službenog položaja, što znači da nisu nađeni ni dokazi, ni osnovi sumnje da su ta dela učinjena. Ovo je samo potvrda istinitosti naših tvrdnji da NIJE bilo nenamenskog trošenja budžetskih sredstava. Na osnovu iznetog, a u svetlu validnog dokaza, dostavljen je dopis nadležnog Tužilaštva gradonačelniku Grada Subotica, od 06.11.2015. godine, br. Pi 5/2015.

Navodi, koje je gospodin Vjekoslav Ostrogonac izneo u javnosti, a u vezi sa nenamenskim korišćenjem budžetskih sredstava, nisu tačni. Za njegovu informaciju, o navodnom falsifikatu, koji je plasirao javnosti, jednostavno nema govora, jer potvrđujem da se protiv kluba do današnjeg dana ne vodi nijedan postupak pred bilo kojim Sudom, a u vezi sa materijalno – finansijskim poslovanjem kluba.

Tvrdim da je budžetski inspektor Grada Subotice čitav postupak kontrole vodio tendenciozno i bez jasnih motiva, naročito zbog toga što se slična kontrola nikada nije dogodila ni u jednom drugom sportskom kolektivu, kojih u našem gradu ima oko 150.

U kontekstu svega iznetog, politička karijera Vjekoslava Ostrogonca je prošlost, jer se prevario da poseduje veštinu političke manipulacije, koja je imala za cilj da, i ovog puta, svrsta sportiste, sportske radnike i klubove na stranu poraženih, jer sledi konačna pobuna sportista protiv političara sa završenom srednjom školom (o diplomi Fakulteta iz Niša šta reći, ovo je mali grad i sve se zna).

Izvor: ŽFK "Spartak"
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 9682

Povezane vesti

Povezane teme

ženski fudbalski klub spartak

zoran arsić

sportista godine

najbolji sportisti subotice

izbor za najboljeg sportistu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.