Komentara: 18
Pregleda: 4327

ŽFK "Spartak": "Olajić nije kompetentan da komentariše fudbal!"

16.12.2015. u 15:14h
Izvor: ŽFK "Spartak"
Ženski fudbalski klub "Spartak" poslednjih nekoliko dana obratio se javnosti sa nekoliko saopštenja vezanih za spornu situaciju oko izbora Sportiste i sportskih kolektiva godine. Poslednje saopštenje u nizu prenosimo u celosti, prvo možete da pogledate u povezanoj vesti, kao i informaciju od odlukama žirija.
ŽFK "Spartak": "Olajić nije kompetentan da komentariše fudbal!"

Reagujući na izjavu Zorana Olajića, datu za Radio 021, BORIS ARSIĆ, šef stručnog štaba ŽFK Spartak i selektor nacionalnog tima, je na svojoj FB stranici uputio otvoreno pismo na adresu Vjekoslava Ostrogonca, člana GV zaduženog za sport grada Subotice i njemu potčinjenog, Zorana Olajića, trenutno na funkciji generalnog sekretara Sportskog saveza Subotice.

TAKO SU ODLUČILE TAROT KARTE I MAGIJA

Članovi stručnog i nepristrasnog žirija dogovorili su se da dve ekipe, ŽOK Spartak i RK Vojput Subotica, zbog osvajanja drugog mesta i učešća u Kupu Srbije (na kojem nisu pobedili), ravnopravno podele laskavu titulu najbolje subotičke ekipe. Drugo mesto je predviđeno za ŽFK Spartak; šampiona Srbije, pobednika Kupa Srbije, učesnika najjačeg evropskog klubskog takmičenja UEFA Lige šampiona i pobednika jakog međunarodnog turnira Caput Mundi u Rimu. Treće mesto je udeljeno Klubu dizača tegova Spartak, takođe šampionu Srbije i osvajaču mnogobrojnih međunarodnih priznanja u pojedinačnoj konkurenciji. ŽFK i KDT se neizmerno zahvaljuju nepristrasnom žiriju na ukazanoj milosti.

Aludirajući na pomanjkanje neutralnosti, koja bi morala da krasi člana GV zaduženog za sport kao i generalnog sekretara Sportskog saveza, Boris Arsić se pita: "Ko ste vi da pričate o kvalitetu ženske fudbalske lige i da li Spartak ima konkurenciju ili nema? Koliko ste utakmica pogledali i koji je nivo vašeg fudbalskog znanja da tako nešto možete da komentarišete?" - Zoran Olajić se nikada nije bavio fudbalom, dok Ostrogonac poseduje najnižu fudbalsku licencu.

Arsić zatim objašnjava: "Super liga za žene ima 8 ekipa jer je bila ideja da se smanjenjem lige dođe do jačeg kvaliteta same lige i da se time poveća broj kvalitetnih i jakih utakmica. Nije razlog što osam ekipa igra Super ligu zato što ih nema dovoljno u Srbiji (kako to vi hoćete da predstavite), već je razlog stavljanja u prvi plan kvaliteta, a ne kvantiteta. Evropski rezultati Spartaka su samo potvrda kvaliteta takmičenja jer da je liga slaba takvi bi bili i rezultati na međunarodnoj sceni."

Što se tiče međunarodne scene uspesi Spartaka su respektabilni, a u stručnim krugovima Spartak neformalno važi za najbolji klub Balkana i celog regiona.

Za vašu informaciju, napisao je Arsić, Spartak je ove godine igrao kvalifikacije za Ligu šampiona sa 32 državna prvaka u 8 kvalifikacionih grupa od kojih su samo pobednici plasiraju u Ligu šampiona. Spartak se izborio za plasman nanizavši sve pobede.

Skandalozna odluka stručnog žirija da dva kluba, u konkurenciji sportskih kolektiva, ravnopravno podele laskavo priznanje Sportista godine, proteklih dana je izazvala burne reakcije na društvenim mrežama. Reakcija je bila očekivana jer je isti taj "stručni žiri" na drugu i treću poziciju uvrstio dva kluba, državne šampione, a za najbolje je proglasio "prve pratilje", tvrde iz Uprave ŽFK.

Mala digresija za one koji ne prate ženski fudbal; Spartak je sticajem okolnosti već u sledećoj fazi okončano takmičenje i to voljom žreba. Za protivnika je izvukao dvostrukog pobednika Lige šampiona, nemački Wolfsburg. Ali čak i protiv tako moćne ekipe "plave golubice" se nisu obrukale, a višegodišnjim uspešnim nastupima na međunarodnoj sceni, Spartak je uvećao nacionalni koeficijent Srbije. Tako, na primer, koeficijent je od 2010. godine sa 3.000 tadašnjih bodova porastao na čak 15.620, koliko trenutno iznosi, što se može videti na zvaničnom sajtu UEFA.

"Uhvatili ste se jedne utakmice sa Mačvom i stalno vrite tu priču. Ne možete na osnovu jedne utakmice donositi sud o kvalitetu takmičenja. Mačva je u tom trenutku zapala u probleme, ali vi pri tome namerno zaboravljate pobede nad velikim klubovima kao što su Benfika, Roma, Lacio, Odense ili Osijek." - rekao je Arsić. "To je samo potvrda da su vam argumenti jako tanki. Vi koji kontinuirano minimizirate naše prvenstvo, treba da znate da su budžeti velikog broja klubova u Evropi, kada je u pitanju ženski fudbal, veći od budžeta ekipa koje nastupaju u našoj muškoj Jelen super ligi. Ta činjenica samo daje na značju svemu onome što su devojke Spartaka uradile na međunarodnoj sceni ove i prethodnih godina".

ŽFK "Spartak": - "Sumnjivih, nelogičnih i nepoznatih detalja je previše. Sve dok se ne utvrde činjenice sumnje će ostati na snazi. Javnost mora dobiti smislene odgovore KO je i iz kojih RAZLOGA devalvirao subotički sport i uspehe subotičkih sportista?"

"Ako je neko ove godine nešto uradio na promociji grada Subotice, uradile su to fudbalerke svojim zalaganjem i rezultatima. One su bile u prilici da se utakmice sa Wolfsburgom prenose na Eurosportu i vidi u celoj Evropi. Ako je to gospodo tako lako, kako vi to predstavljate, zašto vas nema na toj televiziji? Fudbalerke Spartaka su najbolji sportski kolektiv grada Subotice, hteli vi to da priznate ili ne. Činjenice su da je Spartak osvojio domaće prvenstvo, da je pobednik nacionalnog Kupa, da je učesnik Lige šampiona, pobednik međunarodnog turnira u Rimu, jesenji prvak i da je celu takmičarsku sezonu završio samo sa jednim porazom i to protiv moćnog Wolfsburga na gostovanju u Nemačkoj. Gospodo nestručna, treba da vas je sramota i ako imate i malo obraza, trebali bi da izađete iz sporta još danas." - završio je ljutitim tonom, najbolji trener Srbije za 2014 godinu.

// kraj saopštenja

Dodatak: Kriterijum za izbor Sportiste godine

Izvor: ŽFK "Spartak"
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 4327

Povezane vesti

Povezane teme

ženski fudbalski klub spartak

žfk spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.