• Pregleda: 5463

Građanima najviše muka zadale naknade za odvodnjavanje

Tokom protekle godine, više od 1.500 sugrađana podnelo je zahtev Kancelariji zaštitnika građana zbog problema sa naknadom za odvodnjavanje JP "Vode Vojvodine". Zaključak Godišnjeg izveštaja je i da je pravo na rad narušeno.
Građanima najviše muka zadale naknade za odvodnjavanje

U 2018. godini, Kancelarija zaštitnika građana imala je preko 2.500 predmeta, što je drastično povećanje u odnosu na 2017. godinu, kada je bilo nešto više od 1.800 predmeta. Tome su u velikoj meri doprinele predstavke sugrađana, koje su se većinom odnosile na neispravna rešenja o naknadi za odvodnjavanje JP "Vode Vojvodine".

- Tu je bio problem neuredne evidencije, jer oni koji su dobijali rešenja kao naknadu za odvodnjavanje, nije bilo evidentirano da su je platili. Te prigovore smo najviše radili i zapravo se čitav naš rad svodio na one koji su ispunili svoju obavezu - objašnjava Zlatko Marosiuk, Zaštitnik građana, dodajući da su postojala dva ključna problema oko naknada za odvonjavanje. - To je stara obaveza iz 2012. godine koja je uvedena Zakonom o vodama, a problem je nastao zbog neažurnih podataka koje je Poreska uprava dostavila JP "Vode Vojvodine", u čiju nadležnost je prešla naplata ovih naknada. Drugi problem je nastao zbog obaveštenja o prethodnom dugu, koje nije sadržalo podatke od kada je dug, koji je osnov, kamata, kao ni kako se došlo do iznosa koji bi trebalo da se plati. Većina ovih predmeta je rešena i oni koji su je platili, njima su prigovori prihvaćeni.

Godišnji izveštaj pokazuje da se Subotičani i dalje bore za svoja radna prava, budući da je više od 100 sugrađana podnelo prestavke koje su se odnosile na radna pitanja, nastalih zbog, kako ističe naš sagovornik, bahatosti poslodavaca.

- Najčešće su to pitanja nezakonitih otkaza, pri čemu još uvek imamo slučajeve nezakonitih otkaza trudnicama, iako ih je zakon zaštitio. Ove predmete odmah rešavamo u saradnji sa inspekcijom u vrlo kratkom roku, a tu su i stalni problemi oko neisplate zarada, neuplate doprinosa - objašnjava Marosiuk.

Kada su u pitanju pritužbe sugrađana na rad javnih preduzeća, organa i ustanova čiji je osnivač Grad Subotica, Zaštitnik građana kaže da je došlo do smanjenja ovih predmeta, te da ih je u toku 2018. godine bilo ukupno 53, od kojih su svi uspešno rešeni.

- Smanjene su pritužbe na rad Toplane, gde smo uvek imali između 15 i 20, a prošle godine samo dva predmeta. Povećanje imamo kod Vodovoda, gde je bilo osam pritužni i Centra za socijalni rad, gde smo imali takođe osam pritužbi. Kod ostalih preduzeća i ustanova bila je po jedna, najviše dve pritužbe - dodaje Zaštitnik građana.

Kao vrlo značajno, Marosiuk ističe i to što je tokom prošle godine došlo do povećanja broja zahteva za medijaciju, vrstu postupka u kojem se mirnim putem postiže dogovor među sukobljenim strankama. Osim toga, Kancelarija zaštitnika građana pruža i uslugu besplatnog pravnog zastupanja u slučajevima kada je predmet isključivo sudske nadležnosti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
C Odgovori
Odvodnjavanje, haha, dobra šala. Subotica pod vodom, ali odvodnjavanje se mora uredno platiti.
Suboticanin Ljuti Odgovori
Sabor Nepismenih Strucnjaka

da smo normalna drzava pa je lepo tuzimo i naplatimo sve zivce i vreme koje smo potrosili ubedjujuci se na nazadnjacima koijma je jedini cilj da uhlebe sto vise svojih politickih vojnika

dno dna

kad ce neko da odgovara za pogresno izdate racune ?
alo av av
duki Odgovori
Što se tiče odvodnjavanja , to je pljačka naroda.
Drugar Odgovori
Šampioni su izdali hiljade računa pogrešno i tražili da se za žalbu plaća taksa 300 din?!?!
NOTORNA LAŽ Odgovori
NIJE TAČNO, navodni zaštitniče građana, da ste rešili sve pritužbe, osim ako se ne zanemare (što i činite) na račun Saveta za zdravlje i Komisije za predstavke i žalbe. Pre svega zbog težih povreda postupka, kao što su: uskraćeno mi pravo na izjašnjenje, neobrazložene odluke i odugovlačenje, tačnije od januara 2017. Suprotno obavezi da postupate nepristrastno, kao i zakletvi kojom ste je preuzeli, zaključke o odbijanju pritužbi zasnivali ste isključivo na izjavama pomenutih. Pored ostalih, i da sam navodno uvidom u zapisnik 3. sednice Saveta ostvario (unapred?!) i zahtev da učestvujem u radu 4. i narednih sednica, zanemarujući obrazloženja da sam isti bazirao na Zakonu o informacijama od javnog značaja, a učešće pokušao ostvariti u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, ali i Vodičem za postupanje pred lokalnim organima, koji ste Vi pripremili. Pravdajući takav rad subjektivnim poimanjem imuniteta da ne odgovarate za svoje postupke. Zato, nažalost, NISTE dostojni poverene Vam dužnosti.
Mile Odgovori
Namet koji postoji samo u Vojvodini! Trula država!
VHR Odgovori
Ovo je lopovska država.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.