• Pregleda: 17890

Šta sa računima za odvodnjavanje?

Saopštenje Kancelarije zaštitnika građana Subotica u vezi problema oko dostave rešenja o naknadi za odvodnjavanje izdatog od strane JP „Voda Vojvodine“ prenosimo u celosti.
Šta sa računima za odvodnjavanje?

Pošto su se građani u proteklom periodu masovno obaćali Kancelariji zaštitnika građana u vezi raznih problema oko dostavljanja i sadržaja (raznih grešaka) u vezi izdatih rešenja o utvrđivanju naknade za odvodnjavanje od strane JP „Vode Vojvodine“, smatrali smo za potrebnim da ovim putem obavestimo građane o njihovim daljim pravnim mogućnostima.

U slučaju kada građanin nije mogao lično da podigne rešenje gore navedenog javnog preduzeća, u mesno nadležnoj pošti ista rešenja se čuvaju do 31. maja. Tada građani isto mogu podići u mesno nadležnoj pošti, te nema potrebe da putuju u Novi Sad radi podizanja rešenja, kako je to u uputstvu bilo navedeno.

U slučaju kada se rešenje nije podiglo i vratilo se preduzeću u Novi Sad ili nije dobijeno obaveštenje o prispeću pismene pošiljke, tada stoji mogućnost da se građanin obrati putem  sledećeg e-maila:  te naglasi da nije primio gore navedeno rešenje. U ovom e-mailu treba da se dostave sledeće podaci: ime i prezime, JMBG, i tačna adresa na koju se traži da se dostavi rešenje,a to može biti i e-mail adresa građana.

Obračun kamata neće se vršiti samo ukoliko se prekorači rok za  isplatu kod novoposlatog rešenja. Imajući u vidu da se nisu koristili ažurni podaci iz Katastra prilikom izrade rešenja, može se desiti da u rešenjima postoje greške (primera radi: kod otuđenja, nasleđa, zamena nepokretnosti itd.) U ovakvim slučajevima potrebno je napisati žalbu, a takođe savetujemo da se ista dostavi na gore navedenu e-mail adresu. U ovom slučaju ne plaća se taksa na žalbu. Napominjemo da se za drugi, treći i četvrti kvartal izdaju nova rešenja o utvrđivanju visine naknade za odvodnjavanje, s tim da će se kod ovih rešenja  JP „Vode Vojvodine“ snabdeti ažurnim podacima iz Katastra.

Građani koji borave u bolnici ili staračkim domovima i ne mogu lično podići rešenje (ako poštar uručuje pismeno na kućnu adresu, tada ga može uručiti i punoletnom članu domaćinstva), mogu dati pismenu punomoć punoletnom licu za podizanje rešenja. Tada će rešenje stizati na ime opunomoćenika.

Kancelarija zaštitnika građana je na raspolaganju građanima radi davanja pravnih saveta vezanih za ovu problematiku i rešavanja ostalih spornih pitanja, a takođe će delovati kao posrednik između građana i JP „ Vojvodinavode „, pomagaće građanima i u sastavljanju i slanju e mailova, i to sa zvaničnog e maila kancelarije, podaci će se slati direktno u javno preduzeće, a u cilju efikasnosti postupka. Kada građani nisu u mogućnosti da pošalju npr. žalbu putem e maila (npr. nemaju e mail), mogu se obratiti Kancelariji zaštitnika građana, da im se putem e maila zaštitnika građana dostave pismena ka javnom preduzeću.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com

povezane teme

22
Matori Odgovori
Sta ima da placam navodnjavanje u mom dvoristu gde imam 4 lipe i malo zemlje? Da platim sto kisa pada da zahvalim svemocnom?
opalac
ODvodnjavanje.
slobodan djuric
treba da placam sto pada kisa u moje malo dvoriste u kojem je normalno samo prolaz
(Anti)sistem Odgovori
Plaćajte, glasali ste.
Ljilja Odgovori
Dobili smo ogroman iznos- preko 5 hiljada, samo zato sto su nam bastu i mali vocnjak prekvalifikovali u gradjevinsko zemljiste. Kada smo se zalili u katastru ko je imao pravo da to uradi rekli su da nije do njih vec do Beograda, a sada resenja dobijamo od nekog JP iz Novog Sada. Malo zbunjujuce. Inace recimo Nis - nema ovu naknadu iako kroz sam grad protice reka.
šarage Odgovori
Ako može da otkinaemo narodu kozu sa leđa ,a na kraju krajeva buzet je pun neka se od te gomile para odvodnjavaju.
istina
Dali zaštitnik građana zna da se ovo odvodnjavanje ne plaća u: Zajačaru, Boru, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Čačku, Kraljevu . . . .
Koga ti štitiš, ljugo jedna, građane ili lopove.
Daj već jednom ostavku - pročian si.
Tuki tuki Odgovori
Kakvo bre odvodnjavanje pa cim padne malo vise kise grad je u blokadi.
Milan024 Odgovori
Koje odvodnjavanje??
U mom dvorištu je pisak vejavac, meni treba država Srbija da obezbedi sistem za navodnjavanje i izbuši jedan arteski bunar !!!
simica Odgovori
"SEFE" kako se ovaj zakon primenjuje u celoj jedinstvenoj SRBIJI.???
Izgleda VOJVODINA NIJE u Srbiji samo kada je ovaj zakon u pitanju,zasto vojvodina VODE a ne SrbijaVODE ???

ps; Pokazao si u svom radu ciji si "zaštitnik"PODNESi OSTAVKU !!
Izvinjavam se sto ne persiram ,nisi zavrijedio poslije saopstenja.........!!
Istinoljub Odgovori
Prvo što smo učinili kada smo dobili to famozno obaveštenje da smo otišli u poštu - najbližu u mesnoj zajednici, u nadi da ipak nije tako suluda situacija da se mora ići za Novi Sad. Međutim, dobili smi informaciju da su rešenja vraćena, pa je službenica čak bacila naša obaveštenja u korpu za smeće. Doduše na moju molbu ih je potražila i vratila. Te po njima posle navedenog roka se smatra da smo primili rešenja za ne zna se šta, i ne zna se koliko ali treba da platimo, ne zna se kome I ne zna se do kada.
Tek posle više od mesec dana 29. stiže ovo saopštenje, pa mi odgovorni građani opet imamo rok od dva dana da pokušamo ponovo u pošti dobiti navedene dokumente.
Ne želim izneti nikakvo mišljenje, neka govore same činjenice.
(Anti)sistem
Organizovani kriminal
Todor Odgovori
Još jedan u nizu plkjačkaških nameta građanima .Ako građanin koji je stambeni objekat napravio legalno ,platio sve dažbine opštini i državi a da pritom nema osnovne elementarne uslove za život ,potreban u dvadeset prvom veku ,asfaltni put ,vodovod ,kanalizaciju ,gas ,ulično osvetljenje isl,netreba da plaća ništa.Nikakav porez ,razrez ,naknade i sli.,već Država i opština njemu treba da plati nadoknadu štete . .Šteta je u njihovom neradu ,javašluku i korupcionaštvu . Ovde je sve postavljeno obrnuto od normalnog, samo sa jednim ciljem ,što više opljačkati narod ,što više ga diskriminisati i naterati da sam napusti svoje ognjište.
paor Odgovori
1. Platiću odvodnjavanje kada nam vrate subvencije od 12.000 dinara po hektaru, koje su nam ovi ,,pošteni - napredni" uzeli.
2. Platiću odvodnjvanje kada se ono bude plaćalo u Nišu, Čačku, Kraljevu itd.
3. Dotle neka odvodnjavanje za primer plaća zaštitnik građana.
Smejurija Odgovori
Rođaka koja je stari kućerak prodala pre više od 20 godina i ne poseduje nikakvu nekretninu, zemlju, ništa, živi u domu za stara i nemoćna lica jer joj je potrebna 24-časovna medicinska nega, dobila je rešenje da plati odvodnjavanje za istu tu kuću... Šta reći, a ne zaplakati!?
Vocar Odgovori
Platio prosle godine odvodnjavanje iako nisu poslali rešenja, samo da mi ne bi odjednom poslali dve godine od jednom, pa da se sokiram kao 2016. godine. Mirno čekam rešenje, kad ono stigne prošle nedelje a na uplatnici cela suma i ona od prošle godine. Da ne kažem šta sam preziveo za 4 dana dok gospoda nisu digli telefon u NS, da mi na kraju kažu izvinite pogrešili smo. Da nekažem da se prošle godine šuškalo da će nam otpisati taksu zbog suše i troškova navodnjavaNARAVNO DA NISU, DERU. Ove godine nam mraz odneo kompletan rod, al namet ostaje. SRAMOTA, sve se mislim da počupam sve pa nek ide sve u 3 lepe JER OVA DRŽAVA NE VOLI SVOJE GRAĐANE.
Dragan Odgovori
Zaista je neverovatno da neko plača uslugu za neku drugu teritoriju gde taj problem možda postoji.U subotičko horgoškoj peščari plačati odvodnjavanje je zaista van pameti pa je to čisto izmišljeni namet ali pored mnogih drugih i možda budučih izmišljenih nameta više nas ništa ne čudi...
stevan Odgovori
Gori ste nego mafija i koza nostra. Volio bih da vidim vaša imanja a pogotovo koliko plaćate "odvodnjavanje". Pedeset posto ulica nema kanale a pogotovo kanalizaciju. Kada su kiše nedaj bože! Ali kada narodu prekipi .
earthworker Odgovori
znam da su i vlast isto neki gradjani ali ovaj zlatko svo vreme i u svakom slucaju samo njih stiti. secam se kad je suprotno ideji njegovog posla nagovarao ljude da moraju platiti dugovanja za rts pretplatu pa ko se upeca. ja nisam a on nije nikakav moj zastitnik. kako se boga ne boji. gori je nego onovremeni poverenici za indijanska pitanja.
stevn
Platio sam taksu za odvodnjavanje. Par dana nakon toga, pala je jaca kisa. Kanalizacija nije mogla da prihvati svu vodu, iz slivnika u kupatilu je pocelo da mi dolazi voda. Poplavila mi kupatiki i predsoblje. U dvoristu sam fizicki izbacivao vodu na ulucu. Ceo komsiluk je spominjao najrodjenije onima koji su uveli taksu za odvodnjavanja.
Pravdoljub Odgovori
Tavankut sa svojim poroznim peskovitim tlom traži navodnjavanje. Voćnjaci koji okružuju selo crpe veoma velike količine vode za navodnjavanje. U letnjim mesecima kada se uključe vodeni topovi u selu koje nema vodovod zna da se desi da nestane vode u bunarima jer bunari po voćnjacima su bušeni na dubinama od preko sto metara i neminovnost je da povlače vodu. za naš sluučaj potrebno je iznaći način da se navodnjava nikako suprotno. S'toga je procenat plaćanja ovog novoosmišljenog nameta u Tavankutu ravan nuli-plaćaju samo poljoprivredna gazdinstva koja planiraju apliciranje za neke od subvencija. Moraju jer drugačije nemogi da dobiju ono što im pripada.
Laki Odgovori
Dokle bre vise lopuze smisljate raznorazne nacine kako opljackati narod,sirotinju koju ste vi paraziti proizveli pa ne moze vise glavu da digne od vasih izmisljenih nameta.Ja zivim u blatu 50 godina bez kanalizacije i ne vidim da ste odvodnili i litar vode.ova taksa nikad nije postojala vec je smislila onomad zuta banda a sad ova napredna kako biste napunili budzet ne vodoprivrede vec vas sopstveni.nista vam vise nije sveto bez obraza i karaktera ste i nadam se da cemo uskoro doci svojoj pameti i jednom zauvek se obracunati sa domacim fukarama.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.