• Pregleda: 10458

Novi način obračuna i naplate naknade za odvodnjavanje

Dostava rešenja za naknadu za odvodnjavanje fizičkim licima za 2019. godinu počela je u ponedeljak i trebalo bi da se završi tokom septembra, saopštilo je JVP "Vode Vojvodine".
Novi način obračuna i naplate naknade za odvodnjavanje

Od ove godine, naknada se obračunava u skladu s novim Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je stupio na snagu u decembru 2018. godine. Novi zakon menja način obračuna naknade za odvodnjavanje, a kao osnov se, umesto katastarskog prihoda, uzimaju klasa i kultura zemljišta. Navedene podatke, JVP "Vode Vojvodine" preuzima iz Republičkog geodetskog zavoda što je, kako navode iz ovog preduzeća, poslednji put učinjeno 24. juna.

Pored ove novine, naknada za odvodnjavanje se od ove godine plaća kvartalno, kao i porez na imovinu.

- Obveznici će na računima dobiti tri uplatnice. Prva obuhvata prva dva kvartala, a rok za uplatu je 15 dana od dana prijema rešenja. Drugu uplatnicu treba platiti do 15. avgusta, a treću do 15. novembra - navode iz JVP "Vode Vojvodine", dodajući da se način dostave rešenja nije menjao u odnosu na prošlu godinu. - Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, predviđena je lična dostava, a to znači da poštar dva puta dolazi na navedenu adresu. Ukoliko obveznika ni drugi put ne nađe kod kuće, ostavlja obaveštenje sa brojem rešenja i vremenom pokušaja dostave, a pošiljka se vraća JVP "Vode Vojvodine". U tom slučaju, obveznici mogu da preuzmu kopiju rešenja uz važeću ličnu kartu i potpisom odgovarajućeg obrasca koji će dobiti u svojim lokalnim poštama ili u poslovnoj zgradi JVP "Vode Vojvodine".

Iz nadležnog preduzeća objašnjavaju da se naplaćena sredstva evidentiraju u Budžetskom fondu za vode AP Vojvodine, te da su strogo namenska i da se koriste za finansiranje radova u vodoprivredi.

Naknada za odvodnjavanje nije nova obaveza za poljoprivrednike, a nekada je to bio vodni doprinos. Iako jeste javni prihod, nije povezan sa porezom na imovinu. Poreska uprava je zaključno sa 2016. godinom radila obračun i zaduženje, međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o vodama, taj posao je za područje Vojvodine poveren JVP "Vode Vojvodine".

Međutim, zbog neažurnih podataka koje je Poreska uprava dostavila ovom preduzeću, na adrese brojnih Subotičana prošle godine su stigla neispravna rešenja, a kako objašnjenje o prethodnom dugu nije sadržalo podatke od kada je dug, koji je osnov, kamata, kao ni kako se došlo do iznosa koji bi trebalo da se plati, reagovala je i Kancelarija zaštitnika građana, kojoj je u 2018. godini više od 1.500 sugrađana podnelo prigovor zbog neispravnih rešenja.

Za pitanja u vezi sa naplatom naknade za odvodnjavanje, zainteresovani sugrađani se mogu obratiti Korisničkom servisu JVP "Vode Vojvodine" na besplatan broj telefona 0800/21-21-21 ili imejlom na adresu .

Izvor: Subotica.com

povezane teme

23
BOT HUNTER Odgovori
Nisu se udostojili da odgovore na pojedinacne zalbe a zahtevaju placanje takse za podnosenje zalbe za resenja za koja su i sami priznali da su neispravna. Banana.
C
Mora da se zakine par puta. Ništa bez krađe i prevare, to im je u krvi.
Branimir Odgovori
Lopuže !
Kakvo odvodnjavanje? Kada ste poslednji put i jedan jedini kanal u subotičkom ataru prokopali ili postojeći kanal očistili?
BIberPapar Odgovori
Pljacka gradjana od strane "Okupacione administracije" se nastavlja.....tako je u dostavljenim Resenjima za Porez na imovinu na odredjene stavke ne samo povecana stopa vec su vrednost objekata nerealno uvecali tako da je Porez na imovinu uvecan i vise od 100% za ovu godinu
ogy Odgovori
Ovo odvodnjavanje. Veliki ozdrav za predsednika M.Z. Peščara...čovek od reči...alal mu ćufte...ha ha...sve dok je ovaca neće falit vune...
Marija Odgovori
JOS JEDAN HARAC, oVO NI tURCI NISU RADILI, Da li je to uzimanje para samo u Vojvodini ili u celoj Srbiji. A pogresna Resenja nikada nisu ispravili. Dokle cemo jos moci da trpimo one koji nam uzimaju koliko njima treba i nevode brigu o gradjanima.Kao da je zemlja njihova dedovina a ne nasa.
C Odgovori
Koje odvodnjavanje?
andrea
Ono odvodnjavanje kada ulice plivaju u vodi.
djiki Odgovori
neka napisu kome su dosada odvodnjavali vodu u subotici pa se ipak mora platiti,sto ne naplacuju zatrpavanja odvodni kanala sto je jos marija terezia i novija generacija izgradnju novi kanala pa se ipak zatrpavalju,nek plate oni koji zatrpavalju ,a novi zakon komunalne policije da kontrolise ko zatrpava
paor Odgovori
Zemlji je u ovom sušnom periodu potrebno navodnjavanje, a ne odvodnjavanje.
Srdjan82SP Odgovori
Kakvo odvodnjavanje bre vise?! Pa zadnji zaci pljusak kad je padao meni dvoriste i ulica poplavljena! Imamo nazovi kisnu kanalizaciju koja ne funkcionise.... Uzas i sramota!
S2 Odgovori
Neka neko objasni i meni, i ponekim komentatorima ovde: kakve veze imaju ODVODNJAVANJE i ODVOĐENJE OTPADNIH VODA, kao i da da odgovor na drugo pitanje koje se nadovezuje na ovo: kakve veze imaju "Vode Vojvodine" i JKP Vodovod i Kanalizacija Subotica? Mala pomoć od mene: ABN! (Ama Baš Nikakve). Ne mešajte više babe i žabe.
PHANTOM DER NACHT Odgovori
Sto mu gromova, kakvi nitkovi! Vrlo perfidan nacin da te opljackaju.
hello
Dali ovakva rešenja za odvodnjavanje dobivaju i građani južnije od Save i Dunava, gde su daleko veće štete od poplava,
city woman Odgovori
Neka se napiše, koje mi konkretne radove u vodoprivredii treba da finansiramo .
Gradjanin Odgovori
Poštovani Vi ste JKP Vode Vojvodine i nikada niste imali pravo da naplaćujete vaše usluge preko Poreske uprave. Zato sada i gubite sporove, a kamate za ne plaćanje sudskih sporova rastu. Drugo šta vi i kome odvodnjavate. Pa da bar odvodnjavate nego kada padne obilna kiša svi plivamo a vi nama naplaćujete takse. Naplaćujete takse svim građanima koji žive u domaćinstvima jer tobože imaju 5kvm dvorišta. Ova taksa se naplaćuje isključivo samo u Vojvodini zarad Vašeg opstanka i finansiranje vaših zarada. Budem li opet dobio rešenje, ponovo Vas čeka tužba ali ovoga puta sa mnogo većom oštetom. Sramota!!! Nemate pravo naplaćivati odvodnjavanje ako isto i ne navodnjavate ili još gore kada je zaista podredbno nekome ukloniti vodu sa njiva, Vas nigde nema već čekate da zemlja upije to vodu, a nadoknade štete paorima za uništen rod ne plaćate, jer tobože to nije vaš posao, već paori da se osiguraju.
PAS
Prijatelju, znas sta je najzalosnije od svega? Ti sve i da ih tuzis, oni ce da srede da od toga nista ne bude. Nema spasa, bukvalno samo mozemo da sedimo i gledamo kako nas pljackaju. Tuga i jad dokle smo stigli.
suboticanin Odgovori
Koje odvodnjavanje, ni prosla resenja nisu ispravili. Ovo je pljacka SAMO gradjana Vojvodine, ZASTO se resenja dostavljanju sada u jeku godisnjih odmora , kada vecina gradjana nije kod svojih kuca ili stanova.
anonimus Odgovori
ovaj racun cemo opet svi dobiti, i opet cemo svi morati platiti?
Damjan Odgovori
Ako ga budu obračunavali kao račun za gas znači 10% skuplje. Ne znamo ni šta,ni kome plaćamo...
marija Odgovori
Ja im se obracam vise od godinu dana sa mailo i njih boli cosak da odgovore vec samoo redjaju kamatu na kamatu kako bih mogli da oduzmu za cega je covek radio citav zivot.Kome se obratiti??
Dragi
Ijaneznam kome dase obratim,već godinu dana nisu mi odgovorili na žalbu
viktor Odgovori
Imam problem, kupio sam kuću i naravno odmah sam se prijavio na novu adresu 2017 godine a rešenje sam dobio od VVN na očevu kucu ( adresu ) sa mojim podacima, naravno isto to je dobila I supruga, ukupno oko 1170 din a na tu istu adresu otac mi je uplatio već oko 570 din ..... šta je ovo troje uplacujemo istu adresu ???????
a sutra me ceka novi račun recimo za moju pravu adresu šta da radim!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.