Komentara: 23
Pregleda: 13924

Novi način obračuna i naplate naknade za odvodnjavanje

23.07.2019. u 09:47h
Izvor: Subotica.com
Dostava rešenja za naknadu za odvodnjavanje fizičkim licima za 2019. godinu počela je u ponedeljak i trebalo bi da se završi tokom septembra, saopštilo je JVP "Vode Vojvodine".
Novi način obračuna i naplate naknade za odvodnjavanje

Od ove godine, naknada se obračunava u skladu s novim Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je stupio na snagu u decembru 2018. godine. Novi zakon menja način obračuna naknade za odvodnjavanje, a kao osnov se, umesto katastarskog prihoda, uzimaju klasa i kultura zemljišta. Navedene podatke, JVP "Vode Vojvodine" preuzima iz Republičkog geodetskog zavoda što je, kako navode iz ovog preduzeća, poslednji put učinjeno 24. juna.

Pored ove novine, naknada za odvodnjavanje se od ove godine plaća kvartalno, kao i porez na imovinu.

- Obveznici će na računima dobiti tri uplatnice. Prva obuhvata prva dva kvartala, a rok za uplatu je 15 dana od dana prijema rešenja. Drugu uplatnicu treba platiti do 15. avgusta, a treću do 15. novembra - navode iz JVP "Vode Vojvodine", dodajući da se način dostave rešenja nije menjao u odnosu na prošlu godinu. - Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, predviđena je lična dostava, a to znači da poštar dva puta dolazi na navedenu adresu. Ukoliko obveznika ni drugi put ne nađe kod kuće, ostavlja obaveštenje sa brojem rešenja i vremenom pokušaja dostave, a pošiljka se vraća JVP "Vode Vojvodine". U tom slučaju, obveznici mogu da preuzmu kopiju rešenja uz važeću ličnu kartu i potpisom odgovarajućeg obrasca koji će dobiti u svojim lokalnim poštama ili u poslovnoj zgradi JVP "Vode Vojvodine".

Iz nadležnog preduzeća objašnjavaju da se naplaćena sredstva evidentiraju u Budžetskom fondu za vode AP Vojvodine, te da su strogo namenska i da se koriste za finansiranje radova u vodoprivredi.

Naknada za odvodnjavanje nije nova obaveza za poljoprivrednike, a nekada je to bio vodni doprinos. Iako jeste javni prihod, nije povezan sa porezom na imovinu. Poreska uprava je zaključno sa 2016. godinom radila obračun i zaduženje, međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o vodama, taj posao je za područje Vojvodine poveren JVP "Vode Vojvodine".

Međutim, zbog neažurnih podataka koje je Poreska uprava dostavila ovom preduzeću, na adrese brojnih Subotičana prošle godine su stigla neispravna rešenja, a kako objašnjenje o prethodnom dugu nije sadržalo podatke od kada je dug, koji je osnov, kamata, kao ni kako se došlo do iznosa koji bi trebalo da se plati, reagovala je i Kancelarija zaštitnika građana, kojoj je u 2018. godini više od 1.500 sugrađana podnelo prigovor zbog neispravnih rešenja.

Za pitanja u vezi sa naplatom naknade za odvodnjavanje, zainteresovani sugrađani se mogu obratiti Korisničkom servisu JVP "Vode Vojvodine" na besplatan broj telefona 0800/21-21-21 ili imejlom na adresu korisnik@vodevojvodine.rs.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 23
Pregleda: 13924
Povezane vesti
Povezane teme
zaštitnik građana odvodnjavanje naknada za odvodnjavanje vode vojvodine
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.