Komentara: 53
Pregleda: 7546
Foto

Gradi se "Hrvatska kuća" u Preradovićevoj ulici

14.12.2019. u 14:14h
Izvor: Subotica.com
Hrvatska vlada dodelila je Hrvatskom nacionalnom savetu (HNV) 90.000 evra za izgradnju "Hrvatske kuće" u Subotici i kadrovsko osnaživanje institucije koja zastupa prava i interese Hrvata u Srbiji .
Gradi se "Hrvatska kuća" u Preradovićevoj ulici

Uoči proslave 17 godina od osnivanja prvog saveta Hrvatskog nacionalnog saveta (Hrvatskog nacionalnog vijeća), sedište HNV u Preradovićevoj posetio je sinoć Zvonko Milas, sekretar Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske. On je tom prilikom razgovarao sa predsednicom HNV Jasnom  Vojnić i saradnicima o problemima i potrebama Hrvata u Srbiji, kao i daljim planovima vezanim za podršku matice u raznim oblastima.

Vojnić i Milas su zatim potpisali Ugovor u kojem se Zagreb obavezuje da će finansijski pomoći kadrovsko osnaživanje HNV i izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, odmah pored zgrade sadašnjeg HNV.

- Ovo je veliki dan za Hrvatski nacionalni savet s obzirom da je Hrvatska pokazala da zaista razume potrebe Hrvata u Srbiji - rekla je Jasna Vojnić - Prilikom posete premijeru Hrvatske početkom 2019. godine naglasili smo da hrvatska zajednica u Srbiji ima velike planove, ideje i potencijal, ali da nam je neophodno kadrovsko osnaživanje i institucionalno ulaganje, ukoliko hrvatska zajednica želi da opstane na ovom prostoru. Neophodno nam je i širenje mesnih kancelarija kako bismo bolje povezali sa Hrvatima u Srbiji.

Po rečima Milasa ovo je važan strateški projekat koji pokazuje da Zagreb brine o Hrvatima na ovom prostoru i da im je stalo da ovdašnji Hrvati očuvaju pre svega jezik, kulturu i veru, a sve u cilju očuvanja identiteta nacije.

- Ovo je nastavak dobre priče koja je prošle godine počela kupovinom zemljišta  na kojem će se izgraditi "Hrvatska kuća" koja će biti ključna institucija Hrvata u Srbiji, u kojoj će pored HNV biti i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i redakcija novina "Hrvatska riječ". Želja nam je bila da sve njih stavimo pod jedan krov, da ovo postane njihovo sedište u cilju što kvalitetnijeg komuniciranja i funkcionisanja - rekao je Milas -  Što se tiče kadrovskog osnaživanja cilj je da podignemo kvalitet rada i poboljšamo komunikaciju između hrvatske zajednice i institucije HNV.

Tomislav Žigmanov, predsednik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata zahvalio se Milasu na značajnoj podršci koju hrvatska zajednica dobija od Vlade Hrvatske.

- Mi smo zajednica koja je svoj status počela izgrađivati pre dvadesetak godina, još uvek imamo velike izazove i kada je u pitanju prostor u kojem radimo, kada je u pitanju broj ljudi koji je profesionalno anagažovan na artikuliranju interesa. Ovakva podrška rešava te probleme. Hrvatska ovim gestom daje političku podršku i poruku da stoji uz hrvatsku zajednicu u Srbiji i pomaže nam u nastojanju da budemo ravnopravni član srpskog društva - rekao je Žigmanov

Izgradnja "Hrvatske kuće", u koju će Zagreb uložiti 90.000 evra, trebalo bi da počne na proleće naredne godine.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 53
Pregleda: 7546
Povezane vesti
Povezane teme
hrvatsko nacionalno veće jasna vojnić hrvatska kuća
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.