Komentara: 20
Pregleda: 6692
Foto

Nastavlja se izgradnje Hrvatske kuće u Subotici

15.10.2020. u 16:45h
Izvor: Subotica.com
Vlada Republike Hrvatske dodelila je nešto više od 20 miliona dinara Hrvatskom nacionalnom veću (HNV) za nastavak projekta izgradnje Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje ove institucije koja zastupa prava i interese Hrvata u Srbiji.
Nastavlja se izgradnje Hrvatske kuće u Subotici

Kako je objasnila Jasna Vojnić, predsednica HNV-a, u pitanju je strateški projekat hrvatske zajednice koji će omogućiti osnivanje centra u kojem će se pod istim krovom nalaziti Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, izdavaćka kuća i redakcija "Hrvatske riječi" i HNV, a kako će se Hrvatska kuća prostirati na 900 kvadrata i dva sprata, u njenom prostoru će moći da se održavaju i kulturne manifestacije.

- Ovo je drugi put da smo dobili podršku za kadrovsko osnaživanje od Vlade Republike Hrvatske i profesionalno zaposlenih osoba od strane Republike Srbije možemo imati svega tri, što znači da se naša zajednica mora osnažiti i u centralnoj kancelariji, ali isto tako osnovati i pridružene kancelarije. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, dobili smo prostor u Beogradu i delu rodne kuće bana Josipa Jelačića i moći ćemo otvoriti još dve pridružne kancelarije HNV-a, gde ćemo zaposliti još po dve osobe, a s time i odgovoriti na sve izazove sa kojima se hrvatska zajednica susreće - rekla je Vojnić.

Nastavlja se izgradnje Hrvatske kuće u SuboticiNastavak finansiranja ovog značajnog projekta ozvaničen je potpisivanjem ugovora između HNV-a i Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čiji sekretar je Zvonko Milas obrazložio da je nešto više od 20 miliona dinara opredeljeno za nastavak izgradnje Hrvatske kuće, dok je za kadrovsko osnaživanje HNV-a obezbeđeno oko 3 miliona dinara.

Cilj nam je da kadrovski osnažimo HNV kako bi što jednostavnije, lakše i u što većem opsegu mogli da učestvujemo u radu i svim onim ciljevima koje želimo zajedno da ostvarimo. Verujem da na ovaj način Vlada pokazuje zauzimanje za hrvatsku zajednicu u kontekstu toga da se osećaju kao građani Srbije, ali da pre svega znaju da postoji domovina koja na određeni način vodi brigu o njima - rekao je Milas.

Nastavlja se izgradnje Hrvatske kuće u SuboticiSastanku na kojem je bilo reči i o problemima i potrebama Hrvata u Srbiji, kao i daljim planovima za podršku matice u raznim oblastima, prisustvovao je i ministar spoljnih i europskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman.

- Došao sam sa porukom dobrosusedskih odnosa, porukom mira i pružanja ruke. Nama je stalo da hrvatska zajednica uživa sva ona prava kao srpska manjinska zajednica u Hrvatskoj, utemeljeno na sporazumu potpisanom 2004. godine. Mislim da hrvatska zajednica u Srbiji oplemenjuje život građana Srbije, doprinosi njenom boljitku, kulturi i svim onim aspektima u kojima težimo da prenesemo evropske vrednosti za koje smo se opredelili kao članica Evropske unije i na tom putu podržavamo i buduće članstvo Srbije - poručio je Grlić Radman. - Stabilno susedstvo je garant opšte stabilnosti, zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju evropsku perspektivu i na tom putu Hrvatska ima dužnost i obavezu, ali i interes da ima stabilno susedstvo, a kada su u pitanju Hrvati u Vojvodini, došao sam sa porukom ohrabrenja da Republika Hrvatska kroz finansiranje ovakvih projekata stoji uz Hrvate i to je važna poruka.

Nastavlja se izgradnje Hrvatske kuće u Subotici

Delegacija iz Hrvatske prisustvovaće i svečanom otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u parku pokraj katedrale sv. Terezije Avilske, koje je zakazano u 15 časova.

Izvor: Subotica.com
Poseta delegacije iz Hrvatske Poseta delegacije iz Hrvatske Poseta delegacije iz Hrvatske Poseta delegacije iz Hrvatske Poseta delegacije iz Hrvatske Poseta delegacije iz Hrvatske Poseta delegacije iz Hrvatske Poseta delegacije iz Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 6692

Povezane vesti

Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

jasna vojnić

hrvatska kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.