Komentara: 22
Pregleda: 3706
Foto

Hrvatska zajednica proslavila Dan prvog saziva HNV

14.12.2019. u 14:50h
Izvor: Subotica.com
Hrvatska nacionalna manjina proslavila je sinoć jedan od praznika ove zajednice u Srbiji - Dan prvog saziva Hrvatskog nacionalnog saveta. Na svečanosti u Velikoj većnici bio je veliki broj istaknutih zvanica, a pored kulturnog programa dodeljene su i nagrade zaslužnim članovima ove manjinske zajednice.
Hrvatska zajednica proslavila Dan prvog saziva HNV

Prvi saziv Hrvatskog nacionalnog saveta (Hrvatskog nacionalnog vijeća) bio je 15. decembra 2002. godine. Po rečima predsednice HNV, Jasne Vojnić, u Srbiji ima oko 58 hiljada Hrvata, a ova institucija im pomaže u ostvarivanju prava iz oblasti kulture, jezika, obrazovanje i informisanje.

- Proslavljamo sedamanest godina od osnimavanja prvog saziva HNV i prvu godinu četvrtog saziva HNV, ujedno uručujemo priznanja ljudima koji su dali zapažen doprinos u oblasti kulture, obrazovanja i društvenog rada u hrvatskoj zajednici - kaže Jasna Vojnić - Hrvati u Srbiji još uvek nisu na dovoljnom nivou iskorišćenosti prava, što zbog nekih prilika u Srbiji, što možda zbog nedovoljne pomoći Hrvatske u ranijem periodu, ali od pre nekoliko godina situacija se menja na bolje, pogotovo što Srbija ima predpristupne pregovore za ulazak u Evropsku uniju i da postoji veća podrška same Hrvatske, pa se nadamo da će nivo ostvarivanja prava Hrvata u Srbiji biti sve veći.

Hrvatska zajednica proslavila Dan prvog saziva HNV

Predsednica HNV je prisutnima rekapitulirala sedamanaest godina rada ove institucije, kao i njihov rad unutar granica Srbije ali i u saradnji sa maticom i Briselom, sedištem EU.

Među istaknutim zvanicama bili su Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor.

Hrvatska zajednica proslavila Dan prvog saziva HNV

Pastor je izrazio zadovoljstvo prisustvovanju svečanosti hrvatske nacionalne manjine i istakao da je Srbija primer kvalitetnog odnosa prema manjinama, kao i da manjine imaju značajna prava i da takva praksa treba da se nastavi.

- HNV je osnovan pre sedamnaest godina, od tada je prošao veoma dugačak i interesantan period, danas su nacionalni saveti deo pravnog poretka Republike Srbije, to su institucije koima je povereno pravo i odgovornost da donose veoma značajne odluke vezane za očuvanje identiteta manjinskih zajednica - poručio je Pastor - Smatram da je u gradnji odnosa između većine i manjina Srbija pronašla jedno dobro rešenjem, koje je izdržalo probu vremena. To ne znači da je idealno rešenje, ali je sigurno daleko ispred onoga što imamo u okruženju, čak i državama Evropske unije. To nije samo pitanje za manjine nego je i od velikog značaja za većinu.

Hrvatska zajednica proslavila Dan prvog saziva HNV

O kulturnim dešavanjima unutar hrvatske zajednice govorio je Tomislav Žigmanov, predsednik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. U ime lokalne samouprave gost svečanosti, kao izaslanik gradonačelnika Bogdana Labana, bio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja.

Zvonko Milas, sekretar Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske jučerašnju posetu Subotici i HNV nastavio je na svečanosti u Gradskoj kući. Podsetimo Milas i Vojnić su nešto ranije potpisali Ugovor po kojem će Republika Hrvatska finansijski pomoći HNV u kadrovskom osnaživanju, ali i u izgradnji "Hrvatske kuće".

Hrvatska zajednica proslavila Dan prvog saziva HNV

Tokom obeležavanja praznika dodeljena su priznanja članovima hrvatske zajednice koji su doprineli razvoju nacionalne kulture, jezika i za istaknuti društveni rad.

- Dodelom priznanja želimo da pokažemo da se radujemo uspesima drugih i da nam je stalo do napretka i uspeha svakog pojedinca - dodala je Vojnić

Hrvatska zajednica proslavila Dan prvog saziva HNV

Izvor: Subotica.com
Svečana akademija - Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog saveta Svečana akademija - Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog saveta Svečana akademija - Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog saveta Svečana akademija - Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog saveta Svečana akademija - Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog saveta Svečana akademija - Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog saveta Svečana akademija - Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog saveta Svečana akademija - Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog saveta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 3706

Povezana vest

Povezane teme

ištvan pastor

hrvatska zajednica

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.