Komentara: 9
Pregleda: 3049

Delegacija predstavnika hrvatske zajednice razgovarala sa premijerom Vlade Vojvodine

25.07.2020. u 14:47h
Izvor: Subotica.com
Predsednik Pokrajinske vlade primio je u četvrtak delegaciju Hrvatskog nacionalnog saveta u Srbiji, koju je predvodila predsednica Jasna Vojnić. Na sastanku u Pokrajinskoj vladi bilo je reči o pitanjima od značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu u Vojvodini.
Delegacija predstavnika hrvatske zajednice razgovarala sa premijerom Vlade Vojvodine

Kako se navodi sagovornici su se saglasili da je saradnja Pokrajinske vlade i Hrvatskog nacionalnog saveta dobra, a da je posebno uspešna u oblastima kulture i informisanja.

Predsednik Vlade APV, Igor Mirović, istakao je da Pokrajinska vlada svojim programima pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini, najavljujući da ta podrška neće izostati ni u budućnosti, dok je predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta, Jasna Vojnić, izrazila uverenje da će uspešna saradnja biti nastavljena. Na dnevnom redu, između ostalih, bile su teme formiranja Hrvatskog školskog centra i Drame na hrvatskom jeziku.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, član Hrvatskog nacionalnog saveta u Srbiji i upravnik Fondacije „Spomen dom bana Josipa Jelačića“ Goran Кaurić i potpredsednik Hrvatskog nacionalnog saveta za Srem Darko Vuković.

URUČENI KLJUČEVI "HRVATSKE KUĆE" U PETROVARADINU

Krajem protekle nedelje hrvatska zajednica preuzela je vlasništvo nad rodnom kućom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, a tim povodom organizovala predaja ključeva, uz napomenu da će svečano otvaranje tek biti upriličeno.

Foto: NIU Hrvatska riječ, Nada Sudarević

- Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu vraćena je hrvatskoj zajednici koja ju je imala na raspolaganju pre sedam i po decenija. Proces otkupa i povratka je bio težak i trajao je 17 godina, kada je inicijativa pokrenuta - objasnila je Vojnić, zahvalivši se tom prilikom državnim organima Srbije što su izdvojili 600.000 evra za kupovinu većine objekta, koji će, kako kaže, biti mesto okupljanja Hrvata u Petrovaradinu, Novom Sadu i celom Sremu.

Svečano otvaranje rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu zakazano je za 16. oktobar. Potsetimo, krajem prošle godine Hrvatskom nacionalnom savetu u Srbiji Vlada Republike Hrvatske opredelila je 90.000 evra za izgradnju "Hrvatske kuće" u Subotici i kadrovsko osnaživanje institucije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 3 dana
Komentara: 9
Pregleda: 3049
Povezane vesti
Povezane teme
hrvatska zajednica hrvatsko nacionalno veće drama na hrvatskom jeziku nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine hrvatska nacionalna manjina igor mirović jasna vojnić hrvatska kuća hrvatski nacionalni savet
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.