Komentara: 97
Pregleda: 9951
Foto

Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

28.04.2021. u 18:08h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem kamena temeljca počela je izgradnja Hrvatske kuće, u kojoj će biti sedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i lista „Hrvatska riječ“. Izgradnju kuće finansira Vlada Republike Hrvatske sa 300 hiljada evra.
Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

U kamen temeljac položena su tri kamena s područja iz kojih su tri velike grupe Hrvata došle na područje Srbije – s reke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne i Hrvatskog Podunavlja, kao i vremenska kapsula u kojoj je zapisan zavet predaka budućim pokoljenjima.

Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću- Pre pola godine bio sam na ceremoniji podizanja spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici i predaji kuće Bana Jelačića na Petrovaradinu rekao sam da je to simbol zajedničke želje i nastojanja Hrvatske i Srbije da radimo na dobrobiti svih naših građana. Vlada Hrvatske snažno podržava podizanje Hrvatske kuće koja će omogućiti još istaknutije delovanje institucija u ostvarivanju kulturnih, jezičkih i svih drugih prava Hrvata u Srbiji, koja su važna za očuvanje identiteta. Ovaj projekat će doprineti učinkovitijem učestvovanju Hrvata u političkom, privrednom i kulturnom životu Srbije. Hrvatski dom vidim kao simbol vekovnog opstanka Hrvata u Srbiji, neka bude mesto dijaloga, tolerancije, međusobnog poštovanja i saradnje između manjinske i većinske zajednice, kao i između Hrvatske i Srbije – poručio je Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske, podsećajući da je juče bio domaćin pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću koji je uručio pomoć Petrinji. - Kao što srpska manjina u Hrvatskoj uživa sva prava želimo da hrvatska manjina u Srbiji temeljem receprociteta ima prava na pokrajinskoj i republičkom nivou. Hrvatska je ispunila sporazum iz 2004. godine a očekujemo da to učini i Srbija. Manjine su važne poveznice naše dve zemlje, one su bogastvo, i očuvanje prava je za nas od krucijalne važnosti. Otvorenim dijalogom možemo rešiti otvorena pitanja, a Hrvatska je spremna da radi na očuvanju dobrosusedskih odnosa naše dve zemlje.

Po rečima Jasne Vojnić, predsednice Hrvatskog nacionalnog vijeća, ovim simboličnim činom počinje realizacija jednog od prioritetnih projekata četvrtog saziva ovog tela.

Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću- Ovaj projekat je uspeh svih nas. A uspehe beležimo I na drugim područjima – prva smo zajednica koja ima udžbenike za srednju školu prema novom program nastave, broj učenika na hrvatskom raste, ponosimo se radom udruženja i medijskih kuća – naglasila je Vojnić. – Projekat izgradnje Hrvatske kuće nasledili smo od prethodnih saziva HNV, plac je kupljen sredstvima Vlade Hrvatske još 2018. Kuća će predstavljati mesto gde su svi dobrodošli, gde ćemo biti otvoreni za druge a verni sebi.

Kako je istakao Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i lider DSHV-a, ovo je dan kada će hrvatska zajednica ponovo probuditi svoje stare nade, koje se okupljaju oko reči dostojanstvo, ravnopravnost, jednakost Hrvata u Srbiji.

Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

- Ovde su Hrvati svoj na svome I to ne od juče I želimo tu da ostanemo, da ne budemo objekti diskriminacije, da budemo ravnopravni građani države čije poreze višeprosečno plaćamo. A to je u demokratskim društvima prava mera lojalnosti – jasan je Žigmanov. – Želimo da učestvujemo u donošenju odluka, da budemo pozitivno predstavljeni u javnosti i integrisani u srpsko društvo, učešće I rad u institucijama, uslove života, prestanak mešanja države u identitetskim pitanjima…

Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

U ime Pokrajinske vlade ceremoniji je prisustvovala Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

- Ova kuća će objediniti sve ono što je kulturni identitet hrvatske zajednice u Srbiji, unaprediti postojeći. Nadamo se da će biti još ovakvih događaja, jer je zajednička saradnja jedini pravi put zarad budućih generacija – smatra Dragana Milošević.

Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

Izvor: Subotica.com
Polaganje kamen temeljca za izgradnju Hrvatske kuće Polaganje kamen temeljca za izgradnju Hrvatske kuće Polaganje kamen temeljca za izgradnju Hrvatske kuće Polaganje kamen temeljca za izgradnju Hrvatske kuće Polaganje kamen temeljca za izgradnju Hrvatske kuće Polaganje kamen temeljca za izgradnju Hrvatske kuće Polaganje kamen temeljca za izgradnju Hrvatske kuće Polaganje kamen temeljca za izgradnju Hrvatske kuće
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 97
Pregleda: 9951

Povezane vesti

Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatska nacionalna manjina

hrvatska kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.