• Pregleda: 7905

FK "Bačka 1901" primer dobre organizacije

Uskoro se navršava godinu dana od "gazdovanja" novog rukovodstva Fudbalskog kluba "Bačka 1901". U proteklom periodu nova uprava radila je na sveukupnoj konsolidaciji kluba, a izvedeni su i brojni infrastrukturni radovi na stadionu. Poslednji u nizu je i prvi elektronski semafor na glavnom terenu najstarijeg srpskog kluba.
FK "Bačka 1901" primer dobre organizacije

Stadion kraj Somborske kapije jedan je lep primer pravog domaćinskog gazdovanja i primer da se u ovim teškim vremenima kvalitetnom organizacijom mogu ostvariti vrlo zapaženi rezultati. Stadion postoji zbog fudbalera, a upravo tim koji već drugu godinu u nizu sa uspehom vodi Slobodan Kustudić potvrđuje da ništa nije slučajnost i da se klub izdigao na svim nivoima, što i donosi očekivane rezultate.

Povodom godinu dana rada nove uprave i svega onoga što se dešavalo u proteklom periodu na i oko stadiona razgovarali smo sa Nemanjom Simovićem, prvim čovekom Bačke 1901.

Za mesec dana se navršava godinu dana od kada ste na čelu Bačke, šta možete da kažete da je najveći uspeh za vreme vašeg mandata?

- Najveći uspeh je svakako to što sportski centar FK "Bačka 1901" danas izgleda mnogo lepše sa novoizgrađenom infrastrukturom. U ovaj objekat godinama nije ulagano i zahtevao je mnogo truda i rada da poprimi današnji izgled. Međutim, ako vas pohvale veterani Bačke koji veoma pažljivo prate sva dešavanja na stadionu, onda smo sigurno na dobrom putu!

Premijera novog semafora - Pre nekoliko dana pušten je u rad elektronski semafor koji je montiran od temelja do najsitnijih detalja za samo 7 dana. Prve sekunde prvog elektronskog semafora najstarijeg srpskog fudbalskog kluba publika je dočekala gromoglasnim aplauzom.

Svedoci smo da su uslovi rada, takmičenja i boravka na stadionu značajno poboljšani? Šta je to konkretno učinjeno?

- Prvo što smo uradili  je da smo analizirali postojeće stanje i napravili plan i radni ritam kojeg se evo držimo već 11 meseci. Prvo smo u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije promenili kompletnu krovnu konstrukciju, kao i potporne stubove sa olucima na glavnoj tribini, zatim smo uredili spoljašnju fasadu na tribini i  izbetonirali kružni tok unutar sportskog centra. Sledeća aktivnost nam je bila izgradnja nove betonske tribine uz sam teren na koju smo postavili nove plastične stolice. Paralelno sa tim radovima renovirali smo i svlačionice, uredili klubske prostorije i postavili novu ogradu oko terena na kojoj danas stoje reklame brojnih prijatelja i sponzora našeg kluba. Značajno smo popravili i stanje travnate podloge koju smo po završetku zimskog perioda blagovremeno tretirali svim neophodnim preparatima i sa zadovoljstvom primamo pohvale da danas imamo jedan od najlepših terena u ligi. Kao šlag na tortu je stiglo i postavljanje novog elektronskog semafora sa čijim smo postavljanjem kao Upravni odbor praktično ispunili sva obećanja data na izbornoj skupštini.

Pored značajnog unapređivanja stadionske infrastrukture, novi semafor je možda još jedan uslov više za viši rang u takmičenju?

- Semafor nije uslov, ali je red da ga ima najstariji klub u zemlji koji će ove godine proslaviti 115 godina postojanja. Što se tiče plasmana u viši rang, u taj projekat se kreće tek kada se ispune svi neophodni preduslovi. Pre svega klub mora u organizacionom smislu da bude na visini tog cilja. Potrebno je da se oformi dobar igrački kadar, jak stručni tim i poslednje ali i najvažnije da se zaokruži finansijska konstrukcija kako taj plasman u viši rang ne bi bio jednogodišnji izlet već da se ostvari cilj i postanemo standardni prvoligaši. Uz značajniju pomoć gradskih struktura, kao i uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport ta želja navijača Bačke bi u narednim godinama mogla da postane realnost.

Kao što znamo Bačka ima svoje izvore prihoda, ali vrlo važnu ulogu igraju i prijatelji kluba, oni koji i u ovim teškim vremenima nalaze motiv i način da budu društveno odgovorni i pomognu funkcionisanje jednog sportskog kolektiva kao što je Bačka.

- Klub ovako bogate tradicije ima naravno i svoje prijatelje. Najbolje je to moglo da se vidi prilikom radova na stadionu tokom prethodne godine. Evo, prilikom izgradnje semafora kompanija Miren iz Subotice je klubu kompletno sponzorisala izradu i postavljanje konstrukcije za semafor što bi inače, verujte mi, značajno koštalo. Preduzeće Ekspres servis nam je pomoglo prilikom izrade temelja za semafor, a kompanija Selma nam je dala izuzetno povoljne uslove prilikom nabavke novog semafora. Preduzece SMB iz Subotice je već provereni prijatelj subotičkog sporta, a poznato je da sve mnogo lakše ide uz pomoć naših prijatelja u Fudbalskom savezu Srbije sa kojima imamo odlicnu saradnju. 

Kakvi su planovi rukovodstva Bačke u narednih godinu dana? Nakon stadiona fokus se stavlja na rezultate u takmičenju, rad sa mladima?

Planovi u klubu su pre svega vezani za razvoj škole fudbala. Infrastrukturu smo sada doveli u red i omasovljenje škole fudbala mora biti prioritet. Zato me i raduje što odnedavno na Kelebiji veoma uspešno funkcioniše ispostava naše škole fudbala koja već broji preko 60 dece. Prvi tim će i dalje biti rasadnik talenata. Bez obzira što propisi obavezuju da se igra sa dva bonus igrača u našem timu je tokom ovog prvenstva u kontinuitetu igralo od 6 do 8 izuzetno mladih igraca. Skrenuli su pažnju na sebe svojim kvalitetnim igrama, a to je i najbolja preporuka za uspešan nastavak njihovih sportskih karijera.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Gaćanin Odgovori
E sad su na redu reflektori...
Alimp Odgovori
Fala bogu pa smo se oslobodili Barbike i njenog "zauzimanja" Backe
ffilozoff Odgovori
Ko dolazi na proslavu 115. god. postojanja???
ffilozoff Odgovori
P.S.predlazem sve stare klubove-Lester.Hajduk,Sparta,Ferencvaros,Celtic,,,,i naravno Backa...u dve grupe po tri,i turnir osvaja pobednik dve grupe....
Pacco Odgovori
Gospodine Simoviću, da li je rano da vam poželimo srećan povratak na vaše mesto u Gradskoj kući? imaćete puno posla da pospremite za svojim prethodnikom pošto je dotični uspeo da digne zid oko sebe toliko visok da je ostao zarobljen sa unutrašnje strane, sam, usamljen i uskoro zaboravljen.
Daniel Odgovori
Pročitaj tekst FK "Bačka 1901" slavi 115 godina postojanja
Tamo piše da možemo da očekujemo turnir na kojem će biti veterani velike četvorke bivše Jugoslavije – Crvena zvezda, Partizan, Hajduk iz Splita i Dinamo iz Zagreba.
Basta Odgovori
@Pacco Sacuvaj nas Boze tog scenarija!!! Grobar naseg sporta
Goran Odgovori
ja mislim da je pravo pitanje da neko ispita gde idu pare od zakupa hale pored stadiona pa ce se onda bolje znati zasto se ovi likovi guraju tamo
safet Odgovori
ovaj filozov nije bas sav svoj.
x Odgovori
Sve je ok u Backoj osim trenera...
Reziultati za igracki kadar kao sto ima Backa nisu dovoljni ali CG linija cini svoje..a ima i nekoliko lesinara u upravi koji su tamo samo iz profita...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.